måndag 9 november 2009

Apoteket

'
Idag kom utfallet av försäljningen av 650 av Apoteket AB:s drygt 900 apotek. Nästan sex miljarder in i statskassan och Sverige kommer snart att lämna Kuba och Nordkorea som de enda länder där man har ett statligt apoteksmonopol.

Det här är ju ingen politiks blogg och jag tänker inte börja med sånt så jag tänker bara tala om den "företagsekonomiska" delen av detta men, jag kan inte låta bli att säga att det fascinerar mig att insnöade människor i Sverige kan sitta och beklaga sig över att näringslivet kommer in på apteksmarknaden och oroa sig för de fasansfulla resultat detta nog kommer att få för landet och "de som är sjuka". Men hur kan detta fungera i alla andra länder då, skulle jag vilja fråga dem.

När jag arbetade i Tyskland hade vi i vår lilla stad med 30 000 invånare fem apotek (jag räknade dem för jag tyckte det var fascinerande)! Enligt ett rullande schema hade alltid ett apotek jour. Smaka på den, Svensson, jourtjänst på 30 000 innevånare. Hela norra Stockholm och regionen därikring (inkl. Uppsala) med nån miljon innevånare har idag ETT apotek som har jouröppet (Scheele-apoteket vid Stockholms C).

Hur är då apoteken i Tyskland. Ja, skillnaden mot Sverige är föga förvånande samma som skillnanden mellan en Systembolags-butik i Sverige och en vinaffär på kontinenten. Den senare är trevligare kan man lugnt säga. Nu återstår snart bara spelmonopolet (f.ö. redan brutet) och Systembolaget (redan upplyckrat) så är Sverige som de andra barnen i kvarteret.

Privata aktörer löser inte alla problem, men det avskaffar en hel del av dem. Incitamenten för att tillmötesgå kundernas krav är enormt mycket större (det var i grunden bristen på incitament som fick östdiktaturerna att gå i konkurs för att ta ett "aktuellt" exempel). När man dessutom uppenbarligen har lyckats att dela upp kakan i olika stora delar så slipper man säkerligen också att marknaden blir ett oligopol.

Bättre service och vi skattebetalare fick sex miljarder kr. Inte så tokigt...

'

2 kommentarer:

  1. har du ens jämfört en vinbutik på kontinenten med systembolaget? Det är ofta betydligt lättare att hitta t.ex. spanskt vin på systembolaget än på gatorna i madrid. Det är nästintill omöjligt att hitta lite mer udda engelsk ale eller irländsk stout i london, men på systembolaget är utbudet av båda stort.

    SvaraRadera
  2. Jag har bott tre år i Tyskland så jag har en viss erfarenhet.

    Hursomhelst 1) jag talade om att den på kontinenten är TREVLIGARE än en svensk systembutik och 2) om det nu är så att vissa randmärken är lättare att hitta på systemet än i utländska affärer så kan det ändå aldrig vara en anledning till att ha ett statligt monopol.

    Om man nu tycker att det är en statlig angelägenhet att se till att det finns ett stort antal ales lätt tillgängligt för medborgarna så kan man ha kvar ett antal systembutiker vid sidan av de privata aktörerna.

    Dessutom är knappast monopol känt för att garantera stort sortiment och bra priser.

    Tips: kolla vad stora märken kostar på systemet, t.ex. Becks öl. Kolla sen på vad det kostar i Tyskland, lägg till skatteskillnaden, systembolagets procent (marginal) och transportkostnaden. Dubbelt så dyrt ändå... Där ser du vilka som är de stora vinnarna på det svenska systemet- Systembolaget MÅSTE hålla en massa kända märken, leverantörerna vet om detta och tar sanslöst betalt av Systembolaget när de säljer dit jämfört med när de säljer på den fungerande marknaden.

    Systembolaget kommer inte att överleva oss, vi kommer att överleva Systembolaget.

    SvaraRadera