tisdag 30 januari 2018

Apples julkvartal


Apple rapporterar på torsdag efter börsens stängning. Efter ett mycket fint tredje kvartal steg aktien upp mot dagens nivåer och har sedan legat stilla. Frågan är då i vanlig ordning vad Appels alltid massiva julkvartal kan bjuda på denna gång.

Två saker är av stor betydelse. Den ena är hur man hanterar den nya skattereformen som i ett nafs ritar om kartan för bolaget. De utländska vinster som man haft liggande utomlands anses plötsligt vara hemtagna enligt de nya bestämmelserna och skattas enligt speciella övergångsregler. Det är viktigt att förstå att dessa pengar redan har bokförts av Apple som om de vore skattade hemma så bokföringstekniniskt blir det förstås en stor vinst. 

I reda pengar tjänar Apple enligt Financial Times nästan 50 miljarder på den nya skattelagen genom att skatten på utländska vinster som sagt blir lägre än vad som var fallet. Därtill kommer att bolaget förstås får lägre skatt nu, maximalt 21 % mot de runt 26 % man betalar idag. Skillnaden blir förstå större eftersom man fortfarande kommer att ha vissa avdrag osv.

Den andra faktorn är som vanligt försäljningen, framförallt iPhone och Services. Services tjänar alltid mycket på att Apple säljer så mycket i julhandeln, inklusive garantier, och mottagarna av klapparna dessutom sedan genast sätter igång och ladddar ner appar och annat.Diverse ihärdiga rykten från produktionsledet har gjort gällande att iPhone X inte säljer lika mycket som planerat och Apple därför dragit ned produktionen. Viktigt att veta är att det finns en mörkare sida av dessa rapporter. De sprids regelbundet men stämmer sällan och i och med att braskande skriverier som av Nikkei igår om en halvering av beställningarna av iPhone X och ger utmärkta blankningsmöjligheter. Just Nikkei har spridit falska uppgifter på detta tema inför varje julkvartalsrapport de senaste åren.

Dock har ryktena i år har de varit mer ihärdiga än på länge. Samtidigt finns motsatta uppgifter t.ex. i att igår lämnade Apples leverantör av sensorer till iPhone X (AMS) en ny betydligt högre guidning av sin försäljning. Vi får se på torsdag men allt utom ett försäljningsrekord för iPhone vore osannolikt och skulle förstås sänka aktien.

Mycket annat talar förstås för Apple. Apple Watch som nu börjar bli hyfsat stor kommer att sälja utmärkt tror jag, minst 50 % bättre än förra julen även om vi som vanligt inte vet de exakta siffrorna. Samtidgit är dock kvartalet en vecka kortare än förra året då man som alltid vart fjärde år ha 13 istället för 12 veckor. Detta missar många när de jämför mellan åren.

Vi får som sagt se på torsdag, jag är optimistisk och tror på en fin ”beat” på analytikernas snitt om 3,81 dollar per aktie och tror överhuvudtaget att detta år kommer att bli mycket bra för Apple med flera nya produkter och betydande uppdateringar samt, som vanligt, fantastiska Services-intäkter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar