måndag 11 december 2017

Catena Medias kapitalmarknadsdag


Catena Media hade kapitalmarknadsdag (inspelning inkl. OH-bilder här) onsdag eftermiddag och jag liksom en hel drös intresserade ägare och analytiker mötte upp på Fotografiska. Nye tillförordnade VD Henrik Ekdahl inledde och avslutade som sig bör presentationerna och gav ett mycket positivt intryck precis som när jag såg honom senast hos Pareto. 

VD-mässigt har Catena gått från Allsvenskan till Premier League i och med bytet och han fick förstås frågan hur han ser på sin framtid och svaret kan nog tolkas som att han kommer att sitta på stolen ett tag. Hans stora uttalade dröm är ju att ta ett bolag till Large Cap och det är ju här han har möjligheten med Mid Cap-noternade Catena.

De nya ambitiösa målet om 100 miljoner euro i EBITDA år 2020 var förstås största fokus under dagen och jag tycker man förklarade trovärdigt hur detta skulle uppnås. de analytiker jag talade med efteråt höll med om detta och vi fick deras höjda rekar de senaste dagarna. Kombinationen organisk tillväxt, just nu något under 30 %, med prisvärda förvärv i oförminskad takt ska finansieras genom det outnyttjade kreditutrymme man har och riktade emissioner till köpare i lagom balans.Den ena stora diskussionen kring Catena detta år har varit om deras business är hållbar vilket jag mest ser som en effekt av att så många inte förstår verksamheten eller i vilket fall inte förstår tillräckligt. Den andra har varit om man kan fortsätta att växa utan en allmän nyemission. Svaret på frågan finns i målet där man anger att skulden ska ligga mellan 1,5 och 2,5 gånger EBITDA med tillåtelse för enstaka avvikelser.

Jag tycker att man gjorde ett mycket bra jobb med att förklara hur man ska finansiera sig. Man kan väl säga att man i takt med att effekten från tidigare förvärv stärker EBITDA kan finansiera sig externt men att aktier och enstaka avvikelser från intervaller måste till för att man inte ska missa chanser att köpa attraktiva verksamheter.

Jag tror alltså att vi kommer att fortsätta se dessa förvärv och samma aggressiva expansion mot nya marknader som Tyskland (senaste förvärvet), USA och Asien med sitt första köp i Japan som första anhalt. Ekdahl nämnde också att detta förvärv inte var det sista i Asien.

Visst finns det risker med en så snabb expansion men de minskas av att man ofta inte tar över personal eller i varje fall inte så mycket personal som annars är regel vid företagsförvärv. Integrationen underlättas med detta och den organiska tillväxten, som man mäter på utvecklingen från övertagandet, underlättas av att man integrerar förvärvade domäner m.m. i sina egna system.En hel del tid lades under eftermiddagen på hur man håller sida domäner relevanta och därmed kan generera trafik genom Google. Uppenbarligen har man stor kompetens här och det är helt nödvändigt för att man ska lyckas. Alla trafikmätningar jag har sett av sidor som Catena har tagit över detta år har också varit väldigt positiva. Man kan detta väl och det är mycket svårt för mig att tro att operatörer skulle kunna "göra detta själva" som så många har invänt. 

Denna typ av invändningar tror jag vi kan lägga i samma hög som det återkommande att "Google kan närsomhelst" ställa till det rejält för Catena. Vi har inte längre att göra med det bolag man var med fyra anställda när Optimizer Invest gick in som huvudägare. Catena är idag en internationell koncern med flera hundra anställda som växer mycket snabbt just för att de kan driva trafik till sina kunder. Detta tänker man nu dessutom även göra inom den höglönsamma finansiella sektorn.

Alla som jag pratade med under eftermiddagen och efteråt, även sådana som tidigare varit skeptiska, var både imponerade och positiva till Catena efter presentationerna. Man känner när folk är trovärdiga och det var presentatörerna. Dessutom talar ju den senaste rapporten sitt tydliga språk och det känns mycket sannolikt att Q4:an blir stark och nästa år kommer att bli ännu ett rekord för bolaget.

Jag rekommenderar alla som är intresserade av bolaget att se de inspelade presentationerna här4 kommentarer:

 1. Det är ändå något fascinerande hur kompakt misstron ännu är emot detta bolag, givet deras prestation och värdering. Men, fortsätter de jobba på såhär pass dugligt så kommer kursen så småningom uppåt. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag kollade också på kapitalmarknadsdagen. Man pratade ju mkt om att gå in i fintech och driva trafi´k till aktiemäklare etc. Vet du om detta är inom ramen för CTM eller för Optimizers dotterbolag Investoo? Investoo ska ju göra samma sak vad jag förstår (iaf med valutahandel). Se denna DI-artikel fr april 17.
  Vänliga hälsningar Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras nya nisch är inom tradinrelaterad finans. Förstod inte riktigt vad det var för tjänster men du kan höra mer i presentationen om du kollar om.

   Optimizers gjorde också nyligen en sådan investering.

   Radera
 3. https://digital.di.se/artikel/optimizers-dotterbolag-koper-jamforelsesajt

  SvaraRadera