tisdag 17 oktober 2017

Netflix rapport


Netflix rapport igår bekräftade mina förhoppningar på alla punkter. Streaming-intäkterna ökade med 33 % där antalet abonnenter ökat med 24 % och den intäkten per abonnent ökade med 7 %. Antalet abonnenter ökade med 5,3 miljoner globalt vilket är betyder att ökningstakten är +49 %. Man växer med andra ord så det knakar. I USA har man idag 50 % av hushållen som kunder varför denna ökning (+850 000) idag är lägre än tidigare men detta kompenseras mer än väl av den globala expansionen.

Mycket kan sägas om det momentum som bolaget har idag men kanske är det viktigaste hur man tydligt ökar rörelsemarginalen idag. Detta beror förstås på de fina skalfördelar man har- visserligen ökar man kostnaden för eget material mycket snabbt, men intäkterna ökar snabbare. Om detta kan fortsätta, och jag ser inget hot mot det idag, så kommer vinsten att fortsätta att rusa.Naturligtvis fluktuerar marginalen mellan kvartalen beroende på framförallt kostnaden för premiärerna men trenden är tydlig. Rörelsemarginalen var 2015 dryga 4,5 % och 2016 låg den på 4,3 men sedan började det hända grejer. Första kvartalet i år bjöd otroliga 9,7 % varefter den mattades Q2 pga just dessa ibland höga kostnader för att sedan stärkas i Q3. Marginalen under årets nio månader är 7 %. 

Inte konstigt att Netflix nu drar på ännu mer genom att höja estimatet för ”content” för nästa år från sju till ”seven to eight” miljarder dollar (från sex i år). Intressant i närtid blir uppföljningen av supersuccéerna Stranger Things och The Crown liksom den nya ”riktiga” spelfilmen (Netflix första) ”Bright” med Will Smith. Dessa för i vanlig ordning med sig höjda kostnader men som sagt ännu högre intäkter.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Hittade hit via ditt medverkande i Avanza play. Jag kommer fortsätta följa din blogg!

  Vad tror du om Netflix framöver? Jag äger inte aktien, men funderar på att köpa den. Jag tycker att Netflix är ett fantastiskt företag, men att aktien är rätt dyr. Tycker du att priset motiveras av bolagets värde?

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera