torsdag 19 oktober 2017

För 30 år sedan idag...


Att vara investerare gör som med allt annat att man minns de avgörande tillfällena mycket väl även om lång tid har gått. Jag minns precis vad jag gjorde för idag 30 år sedan när börserna världen runt rasade mer än någonsin tidigare.

Jag hade köpt mina första aktier i januari 1986. 64 st. Electrolux B-fria @ 200 kr. Ett stabilt bolag tyckte en famtonårig version av mig. Det var det också- bolaget tuffade på och åkte med i den stora börsfesten i mitten av 80-talet till över 300 kr. Hösten 1987 kom dock syndafloden.

Jag minns på eftermiddagen den 19 oktober att man på Ekot meddelade att allt inte stod väl till på de amerikanska börserna och att de svenska följde med i raset. Jag tänkte inte mycket mer på det då eftersom börsras ju kommer och går. På Rapport kl. 19:30 berättade man som huvudnyhet att kurserna föll fritt och sedan när det var dags för Aktuellt kl. 21 fortsatte rapporteringen.Allt var förstås annorlunda på den tiden. Det fanns inga nyhetssändningar på morgonen men jag minns när jag tog in DN på tisdagsmorgonen att huvudnyheten förstås var det fruktansvärda raset. Den dagen steg dock börserna snabbt för att senare i veckan falla återigen men ganska snart stabiliseras. 

För min egen del blev det dock en mycket bra affär. Jag såg att mina aktier hade fallit ända ned till 195 kr. Rea tänkte femtonåringa jag. Jag sålde några obligationer som jag fått av min snälla mormor och morfar och dubblade mitt innehav. Nu satt jag alltså på 128 aktier med ett GAV på 197,50.

Detta blev en fantastisk affär när aktien sedan steg i flera år. Dessvärre sålde jag allt sommaren 1993 för att finansiera resa och datorer men jag har ännu kvar en litografi av Oscar Reutersvärd som jag använde 1500 kr av pengarna till. Det hade förstås varit mycket bättre att ha kvar aktierna och se dem mångdubblas på 90-talet men även detta var förstås en nyttig lärdom.

3 kommentarer:

  1. Har du kollat upp vad aktierna skulle ha varit värda idag om du hade behållit dem? Det blev ju också några avknoppningar och utdelningar under årens gång så jag misstänker att det skulle vara en ganska bra slant idag.

    SvaraRadera
  2. Jag köpte 5 st Hasselblad våren 1987 som 9-åring. De gjorde ju kameror till månresor så det kunde inte slå fel.Jag köpte aktierna på ett bankontor på Hamngatan. Bara courtaget tror jag landade på 200 kr men då fick man ju också ett fint aktiebrev. Grät när jag läste aktiekurserna den kraschen minns jag. Sålde kort därefter.

    SvaraRadera
  3. Jag var inte många år hösten 1987, jag visste nog inte ens vad pengar var för något. Jag började med aktier 2015, så jag har inte varit med i någon krasch. Hoppas att man kan göra en del fina affärer i kommande krascher som man kan berätta om för barnbarnen.

    SvaraRadera