tisdag 26 september 2017

Iphone bonanza


Jag har nu följt Apple i sju år men det upphör ändå inte att förvåna hur lite som ändras i rapporteringen om företaget. Nya iphone säljer dåligt, Apple har produktionsproblem, den nya produkten/tillbehöret fungerar inte som den ska osv. Ett av skälen till att detta upprepas år efter år är utan tvekan att det är lönsamt att skriva om Apple. Det drar klick. Artiklar om hur Apple har häpnadsväckande problem är naturligtvis de största klickmagneterna.

Rapporteringen just nu är att iPhone 8 skulle sälja dåligt. Detta stöds framförallt på diverse foton av uteblivna köer utanför Apple-butiker i Kina. Problemet med den lilla analysen är att Apple sedan ett par år har gått över till att köra det initiala släppet via förhandsbokning (se film nedan). Ironiskt nog startade detta i Kina och Hong Kong pga att det utspelat sig upploppsliknande scener vid släppen tidigare år.Detta för att slippa den svarta marknad som till sist var majoriteten av de köande inför släppen. Längden på köerna var f.ö. bara de första åren bra indikatorer på populariteten, med tiden blev de rätt meningslösa då Apple alltid sålda slut på allt de kunde tillverka och även ”first weekend sales” slutade man rapportera förra året eftersom detta endast visade hur många exemplar Apple hade kapacitet att tillverka. Apples kapacitet har dessutom blivit bättre och bättre vilket inte säger någonting om populariteten och ytterligare förvirrar.

Det finns dock ett sätt att ta reda på hur bra en modell sålt i början nämligen användardata. Detta är helt enkelt mätningar av trafiken på internet. Man kan genast se hur stor andel av alla iOS användare som använder en viss modell, t.ex. iPhone 8 Plus efter ett antal dagar på marknaden. Ingenting konstigt alls, det krävs bara lite kunskap.


Data från senaste helgen, dvs premiären, visar föga förvånande att färre iphone 8 (lilla versionen) sålde sämre (0,3 %) än iphone 7 (1 %). Detta beror förstås på att de som vill ha den mindre storleken i många fall hellre väntar två månader på iPhone X. Riktigt intressant är dock att försäljningen av iPhone 8 Plus gick bättre (0,4 %) än förra året (0,2 %). Iphone Plus påverkas ju inte lika mycket av iPhone X eftersom dess köpare är ute efter den stora skärmen och den extremt fina kameran.

Observera att man inte kan extrapolera dessa data och få fram total försäljning på ett år eller liknande. IPhone 7 sålde till sist ungefär som iPhone 6 men den initiala försäljningen och produktionen var extrem för iPhone 6 eftersom den var den första med stor skärm.

Summa summarum är väl ungefär att iPhone 8 säljer mindre än 7 eftersom folk väntar på iPhone X. Alla undersökningar visar dessutom detta med all tydlighet. Bara den som inte begriper någonting om hur Apples kunder agerar kan missa detta mycket enkla samband. Försäljningen kommer alltså att förskjutas framåt och marginalen och inte minst genomsnittspriset på sålda varor kommer att stiga.

Detta kan leda till ett svagare Q3, vilket kursen nu redan har tagit ut, men troligen ett mycket starkt julkvartal. Det enda som kan hindra detta är om iPhone X skulle drabbas av produktionsstörningar och det känns rätt osannolikt när man har skjutit upp lanseringen och rimligen hinner produceraväldigt stora antal till dess. iPhone X kommer inte bara att sälja mycket bra, den komme dessutom förstås att lägga grunden för kommande modeller. Som jag skrivit tidigare är detta väldigt dåliga nyheter för Fingerprint Cards.

3 kommentarer:

 1. Om man blickar framåt säg 10 år. Var tror du Apple är då? Personligen älskar jag Apples produkter och använder både telefon och dator dagligen. Jag har väldigt svårt att se mig byta till något annat då jag tycker användarvänligheten är så mycket bättre än hos andra produkter. Har velat ta in Apple i min portfölj men har avvaktat av någon anledning... Tror du dom kan bli en framtida utdelningsaristokrat?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Bara inte man förbokar där i slutet av oktober, och möts av ett leveransdatum i januari någon gång..

  SvaraRadera
 3. Magnus,
  Bra artikel, som oftast! Dock undrar jag över ditt resonemang att fsg av vanliga Iphone 8 väntar på Iphone X? Den skärmen är ju större än Iphone 8+, så rimligtvis är det väl de produkterna som konkurrerar inbördes.

  SvaraRadera