onsdag 13 september 2017

Apples prisparaply sänks


Gårdagens uppvisning av nya Apple-produkter lämnade inte mycket att önska eller var för den delen heller särskilt överraskande. Det mesta var redan känt och den som följer Apple väl kan utan tvekan dra vissa slutsatser. 

Den nya FaceID blir troligen snackisen framöver då Apple har skapat den första väl fungerande lösningen. På samma sätt som när TouchID kom 2013 så kommer det förstås att bli rubriker om missar, inte minst den under presentationen, men precis som jag skrev igår kommer denna teknik att bli stilbildande för andra tillverkare. Vad man skapar är troligen ytterligare ett exempel på att Apple plockar bort den störning som det innebär att behöva låsa upp mobilen med kod, fingret eller annat- man håller upp den och man blir automatiskt inloggad. Kanske fungerar detta inte riktigt snabbt förrän i nästa version men det känns uppenbart att det är en enkel och bekväm lösning.

Mest intressant är dock som jag ser det att man som "price leader" nu samtidigt går uppåt och nedåt i pris och därmed trycker ut andra i premiumsegmentet. Precis som jag hoppats på skapar man med iPhone X den ultimata premiummodellen som man verkligen får betala för om man vill ha det absolut mest exklusiva. Naturligtvis kommer väldigt många att punga ut med vad som krävs i lokal valuta för detta. Samtidigt ger man standardmodellerna (iPhone 8 och 8 Plus) en rejäl ansiktslyftning med baksida i glas m.m. till skillnad från vad som varit vanligt tidigare. Man höjer även priset något på dessa något och behåller sjuan som den är. Riktigt intressant blir det dock i och med att man sänker priset på iPhone 6S/Plus och iPhone SE. Detta är klassiskt beteende från en ledare på en marknad. I och med att man redan haft stor makt över prissättningen och kunnat ta rejält mycket mer betalt för sina finaste modeller har man haft otroliga marginaler. När man nu sänker priset på de modeller som idag är mycket billigare att tillverka pga sin ålder så pressar man övriga tillverkare som tidigare konkurrerat med Apple med priset. iPhone SE blir en riktigt billig smartphone om man ser till vad man får för pengarna inklusive tillträdet till Apples ekosystem.

Apple TV och Apple Watch fick rejäla uppdateringar och första generationen Apple Watch sänks i pris i linje med vad man gör med iPhone. Extra glädjande var att försäljningen av Apple Watch ökat med 50 % senaste kvartalet. Allt detta i kombination med de möjligheter som Apples stora satsning på AR (se nedan) kommer med stor sannolikhet med den försvagade dollarns hjälp att ge väldigt fint klirr i Apples kassa under Q3 och Q4. Som alltid är det roligt att vara delägare i världens bästa företag.4 kommentarer:

 1. Första väl fungerande ansiktsigenkänningen på en telefon, kanske:
  Windows Hello:
  https://arstechnica.co.uk/gadgets/2015/11/windows-hello-facial-logins-on-the-new-surfaces-is-rather-impressive/
  (Jag har inte testat själv, avskyr Windows)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menade alltså att säker och väl fungerande ansiktsigenkänning funnits tidigare, men inte i en telefon.

   Radera
  2. Och jag menade i en smartphone.

   Radera
 2. Givet nya tekniken med ansiktsigenkänning borde man ju blankat fing 😬

  SvaraRadera