onsdag 20 april 2016

Disneys största tillgång?


I början av Robert Igers tid som VD för Disney hade man enligt uppgifter en diskussion i ledningen om hur man skulle kunna komma på nya succéer att ersätta de gamla med. Nya figurer, nya produkter och nya media. Diskussionen ska dock ha landat i ett lika enkelt som genialt konstaterande- Disneys befintliga tillgångar var långt ifrån tömda och samtidigt som man förstås skulle fortsätta den kreativa processen att hitta nya figurer osv så skulle man gå in i valven och bygga på de enorma tillgångar man hade.
Jag tänkte på detta när jag ikväll såg filmen Djungelboken. Den är på alla sätt en remake av den musikalfilm som kom i slutet av 60-talet och som väl i princip alla redan har sett. Manuset är denna gång inte bara fritt efter Kiplings noveller utan dessutom mycket fritt efter första Djungelboken. Lägg till detta Disneys fantastiska kreativa begåvningar och modern animation och resultatet är fullständigt spektakulärt. En otroligt bra film som inte liknar någonting jag har sett tidigare. Detta kommer att bli en dundrande succé, säkert i stil med Frost om inte bättre och en uppföljare finns redan på planeringsstadiet.


Ett företag som kan ta en älskad klassiker och åstadkomma detta, vilket man för övrigt har gjort tidigare, nu senast med Berättelsen om Askungen 2015 och skapa en (nästan) barntillåten film som även tonåringar och vuxna utan medhavda barn går och ser besitter en kvalitet som inte kan kopieras.
Disney kommer att fortsätta denna enormt framgångsrika gripåtångsmanöver där man dels skapar nytt och dels alltså bygger vidare på sina gamla succéer och resultatet kommer att synas på flera rader i resultaträkningen- biljettintäkter, Blueray (och liknande distribution), merchandise, nöjesparker och kryssningsfartygen. Just nu efter att ha sett Star Wars TFA, Zootropolis och Djungelboken känns Disney som ett företag jag aldrig vill sälja.


4 kommentarer:

 1. Helt klart, jag diggar Disney som företag som tusan. Det jag är lite orolig för är TV-delen på sikt (Men äger Netflix som en hedge där).

  Även parkerna är jag lite orolig för då jag kanske inte tror folk vill spendera mycket pengar i dessa om en lågkonjuktur slår till.

  Kul läsning, deras filmer håller verkligen kolossalt hög klass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parkerna går dock mycket bra och DL Shanghai kommer att bli mycket stort tror jag (och andra...). Helt kart är filmerna oerhört lovande idag men även de kommande åren, vilka nu till stor del har offentliggjorts kommer att bli mycket stora med massor av uppföljare och nyheter.

   Radera
 2. Om vi vänder på det. Vad tror du är största risken med Disney? Vad är deras svaghet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedgången i antalet abonnenter av ESPN är orosmolnet idag, men aktien har ju mer än anpassats till denna "nyhet" idag. En fortsatt nedgång där är alltså redan inprisad, men marknaden tycker som bekant inte alls om nedgångar i prenumerationer, oavsett bolag, så bara goda nyheter därifrån kan ta bort detta sänke på aktien.

   Radera