måndag 12 oktober 2015

Produktionskapacitet


Leveranstiderna för nya iPhone i höst jämfört med förra året är klart kortare. Detta syns i sammanställningar från USA liksom även för min egen beställning som lades i fredags och ska levereras i morgon. Förra året var det veckor av väntan, framförallt för iPhone 6S, och balans i beställningarna nåddes först i mitten av januari. Då först var väntetiden enbart frakttiden.

Detta skulle förstås kunna leda till de vanliga rubrikerna om minskad efterfrågan, men efter att Apple meddelat att man sålt "more than 13 million" iPhones under första helgen inkl. webbeställningar mot "more than 10 million" i fjol så är det lite svårare att trovärdigt hävda att efterfrågan minskat.

Vad som märks i siffran 13 miljoner är dock inte efterfrågan eftersom denna är större än tillgången under en lång tid efter lanseringarna utan produktionskapaciteten. Antalet visar hur många som har 1)köpts/beställts och 2) levererats till kund alt. skickats ut till kund samt även de som 3) har levererats till återförsäljare. De som har beställts men inte kunnat skickas ut pga för låga lager räknas inte som sålda förrän de skickas iväg.

Apples produktionskapacitet har alltså ökat med i runda slängar 30 % sedan förra året vilket ligger i linje med iPhones försäljningstilväxt, vilket Apple förstås ber mer om än någon annan men det finns ingen vetenskap i detta men än att vi vet att produktionekapaciteten uppenbarligen är klart högre i år.

Detta bådar förstås mycket gott för försäljningen under julkvartalet, en siffra som marknaden lägger väldigt hög vikt vid.

2 kommentarer:

  1. Vore intressant att höra en kommentar kring lönsamheten nu när det är S-modell där de eventuellt kan återanvända processer/maskiner från förra modellen?

    SvaraRadera
  2. Allt annat lika är detta förstås en marginalförstärkare då man ju tvingas till stora investeringar i nya verktyg och processer när man gör mer radikala förändringar. Skillnaden verkar dock ha minskat sedan 4S som gav en radikalt högre marginal och det beror nog på flera saker inte minst att mycket annat ändras i dagens S-modeller från föregångaren jämfört med vad som var fallet tidigare. Kroppen tillverkas nu av ny aluminiumlegering, den har förstärkts, glaset är nytt, skärmen är tryckkänslig, ny fjärde färg osv. Dock blir marginalen som sagt bättre med S.

    SvaraRadera