söndag 25 oktober 2015

Apples rapport på tisdag


I övermorgon tisdag smäller det igen, Apple rapporterar sitt fjärde kvartal i räkenskapsåret 2015 som tog slut den 25 september. I vanlig ordning är spekulationerna igång och även om alla vet att man kommer att öka både omsättning och vinst från samma kvartal förra året är det som alltid i första hand antalet sålda iPhones som drar till sig uppmärksamheten. Viss konkurrens kommer från Apple Watch som förstås behöver visa tillväxt, vilket den absolut kommer att göra, men frågan är hur mycket och om våra kära analytiker kommer att kunna extrapolera denna framåt i tiden.

Apple kvartal är alltid svåra att bedöma, men eftersom vi redan vet att man ökade försäljningen (eg. produktionskapaciteten) första kvartalet med 30 % och det inte har förekommit några rapporter om exceptionellt dålig tillgång så kommer iPhones förstås att ha sålt starkt. De senaste tre kvartalen ökade försäljningen med 46 %, 40 % resp. 35 % mot året innan.För ett år sedan steg försäljningen med 17 % och i år räknar analytikerna med ung. 25 % ökning.

Den magiska siffran är förstås 50 miljoner, vilket bara har skett en gång utanför julkvartalet, nämligen marskvaralet i år. Om man skulle lyckas med detta är det en ökning på 27 % men framförallt ett symbolvärde och en rätt klar indikation om att de nya S-modellerna kommer att ge fin tillväxt i jul.

Allt detta är förstås rätt larvigt, det spelar ingen som helst roll för Apple om man säljer någkra miljoner iphones hit eller dit ett visst kvarta. Det är dock så här som marknaden fungerar för Apples aktie. Analytikerna svävar i ett limbo mellan risken att göra bort sig genom att vara alldeles för konservativ och risken att haussa Apple för mycket. Deras rapporter och prognoser styr sedan den enorma handeln i AAPL. Kommer det en "varning" om att resultatet kan bli en besvikelse från någon så handlas den ned och, som i fredags, tvärtom.

Jag tror att man kommer att överraska positivt under detta och de två framtida kvartalen. S-uppdateringar säljer alltid bättre än analytikerna tror. Frågan huruvida det är "värt att uppgradera" är meningslös när nästan alla kunder sitter i tvååriga kontrakt och kan uppgradera billigt eller gratis när de tar slut. Vem skulle frivilligt ha kvar sin lilla iPhone 5S (eller i vissa fall iPhone 5) ett år ytterligare istället för att byta till den större och mycket modernare iPhone 6 eller 6S och under tiden betala en nästan lika hög summa till sin operatör? Inte är det många i varje fall.

Som jag skrivit tidigare är det just denna fråga- kan iPhone växa nämnvärt efter monsterjulen i fjol och öht med "bara en S-uppdatering" i år som avgör aktiens riktning i vinter. Vare sig om det är rationellt eller inte.

Rationellt är istället att lyssna efter vinkar om hur de många nya produkterna och tjänsterna tas emot av marknaden, hur man guidar framåt och de andra små guldkorn som brukar kunna läsas ut mellan raderna i analytikerkonferensen (se Apples IR-sida för direktsändning från kl. 23).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar