torsdag 24 september 2015

Intryck av Apple Watch


Jag har nu haft min Apple Watch i tre dagar och även om jag inte tänker recensera den i detalj så kan jag ge några kommentarer till den.

Den första är att detta kommer att bli en stor produkt för Apple. Inte lika stor som iPhone, vilket heller inte ska vara måttstocken, men säkert i linje med iPad och Mac, dvs en storsäljare som inom några år kommer att dra in stora summor.

Som alltid har man väntat tills man har en tillräckligt bra och snygg produkt innan man lanserade den och man har här gått längre än med iPod, iPhone och iPad. Produkten är snyggare och fungerar bättre än deras första version. Detta är svårt att avgöra förstås eftersom vi inte vet hur kommande versioner ser ut, men det är min känsla efter att ha burit den. Den är mycket lätt, sitter fint på handen, är förvånansvärt snabb och bra på att hämta information från iPhone samt klarar träningsaktiviteter bra utan iPhone. Det är långt ifrån den typiska Samsung-produkten som i första generationen är snabbproducerat skräp som Gear.
Efter några dagars användande, då man enligt många recensenter ska slita sitt hår för att den är så svår att komma igång med, så kan jag helt klart konstatera att man ska antingen vara rätt korkad eller inte vara van vid iPhone (eller bådadera) för att ha några större problem att börja använda den. Man ställer mycket enkelt in vad man vill visa på klockan (främst notifikationer) så kritiken mot att man få en massa störningar man inte vill ha är idiotisk- du får precis vad du vill ha. Dessa snabba meddelanden från mobilen är kärnan i Watch, man slipper missa samtal, sms, kalenderaktiviteter och annat viktigt och kan svara omedelbart istället för när man kommer ihåg att kolla sin iPhone. Problemet med missade meddelanden, samtal, påminnelser m.m. försvinner därför helt och det har för mig varit otroligt praktiskt.

Aktivitets- och träningsapparna är fantastiska och mycket bättre än motsvarande för mobiler eftersom de känner av din puls och är tydligt bättre på att veta om du sitter osv. Dessutom har du ju klockan på dig hela tiden till skillnad från mobilen varför den kan påminna dig om att du har suttit länge och liknande. Dagsmålen är motiverande, även om det kan verka lite larvigt med beröm från en klocka. Det är precis sån här feedback som motiverar människor att ta tag i sina liv och inte bara tänka "Jag gör det nästa vecka". Detta och allmän hälsa kommer helt klart att utvecklas med tiden och rädda och förbättra liv.

Det finns mycket annat att kommentera t.ex. att det är väldigt enkelt att närsomhelst, utan att leta rätt på mobilen, kunna ställa in "äggklocka", se vädret eller styra musiken till sin externa högtalare, men det räcker nu. Detta är en ny produktkategori som kommer att påverka Apples resultat påtagligt. Det kommer att ta ett par år innan vi kan se dess inverkan på samhället, men det kommer det med.


Apple har än en gång lyckats skapa en beroendeframkallande produkt. What's not to like?

1) Sport, guldtonat anodiserat aluminiumhölje med mörkblått sportband.

1 kommentar:

  1. Äger själv inga appleprodukter men aktier. Tycker mig se en stor potential i klockan efter att ha sett hur väl siri fungerar redan idag.

    MVH david

    SvaraRadera