torsdag 19 juni 2014

Swedbank i byrålådan


Swedbank fick förra veckan äntligen godkänt avFinansinspektionen att använda sin avancerade interna riskkvalificeringsmetod för företagsutlåning. De andra storbankerna har tidigare fått samma godkännande varför jämförelsen av deras respektive kapitalisering nu blir rättvis. Swedbank, som ju redan var bäst i klassen, får nu en kraftig uppräkning av sina siffror- räknat på senaste rapporten ökar kärnprimärkapitalrelationen med 3,4 procentenheter till ofattbara 21,7 %.

Det är många siffror i luften vad gäller vilka krav våra övernitiska myndigheter vill lägga på svenska banker, men detta är ung. dubbelt mot kraven på europeiska banker och klart över alla diskussioner (senaste bud är ett snittkrav på 16,4 %, vilket alltså är mer än fem procentenheter lägre) om vad som kommer att krävas av svenska banker.

Sannolikheten för höjd utdelning, kanske framförallt en extrautdelning eftersom man ju inte gärna kan höja till över 75 % av vinsten för ordinarie utdelning, och återköp är alltså efter detta besked ännu mycket högre. 
Swedbank känns alltså också som att man bara kan luta sig tillbaka och låta naturen ha sin gång. God lönsamhet, inga äventyrligheter planeras och överföringar till aktieägarna kommer att leda till både höjd aktiekurs och bibehållen eller t.o.m. höjd direktavkastning.
What’s not to like?2 kommentarer:

 1. Kostnader om Konkurrensverket vinner i domstol, och man inte får köpa Svensk Fastighetsförmedling ??
  Hur negativt skulle ett bakslag vara där ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank är ju till typ 99 % en bank, fastighetsförmedlingen är en sidoverksamhet som inte påverkar i någon större grad.

   Radera