torsdag 19 juni 2014

Apples tysta investeringar


Apples framtid känns väldigt ljus idag. Deras enorma mjukvarusatsningar som, liksom förra höstens A7-processor, vare sig marknaden eller externa experter har förstått vidden och den framtida betydelsen av är enorma strategiska steg. Istället för att tävla mot Samsung/Android med pixlar, meningslösa funktioner eller hertztal har Apple gjort det man gör bäst- att internt utveckla sina system och produkter.

Det är här den otroliga överlägsenheten i att kontrollera både hård- och mjukvara ligger- man kan närsomhelst stöpa om systemen och även om det gör att tidigare iphones/ipads inte kan använda nyheterna kommer varje ny produkt som släpps att dra nytta av den utökade funktionaliteten. Google och de andra kan absolut inte göra samma sak med Android. Med den starka ökningstakten i försäljningen blir nyheten snabbt standard ändå och utvecklarna vet att de tjänar på att ställa om snabbt även om det leder till kostnader och tidsåtgång idag. Även detta är så långt från Androids budgetvärld man kan komma.
I höstas gjorde man mycket överraskande om iOS till 64-bitar för alla nya iphone och ipad. För att åstadkomma detta med Android måste den skrivas om i grunden, dvs ingenting som Samsung kan göra hur mycket man än påstod att det skulle komma med Galaxy S5.
Open GL är standard för spelmotorer idag men tydligen väldigt resurskrävande. Apple har precis tagit fram Metal i samarbete med spelutvecklarna vilken är väldigt mycket lättare och ger tiofalt bättre resultat vilket demonstrerades väldigt övertygande på WWDC av Epic Games i sin "zen garden" där t.ex. 3500 ”individuella” fjärilar släpptes lösa. Inom kort kommer alltså spel att finnas för iOS som Android inte ens är i närheten av. Möjligheterna för en framtida Apple TV med tredjepartsappar (framförallt spel) känns väldigt lovande.
Iphones försäljning har utan tvekan hållits tillbaka av att en del av marknaden tydligt gått mot större skärmar, det har även Apple insett enligt läckta memos. Man har dock hållit tillbaka med hänvisning till att man inte har varit nöjd med kvaliten på de större skärmar som finns på marknaden. Samsung och andra har också fått mycket kritik för kvaliten på sina jätteskärmar. Nu tyder dock allt på att iPhone 6 kommer att ha en 4,7 tumsskärm (upp från fyra tum) och rykten går om en ännu större skärm längre fram på en annan modell. Detta kommer med all sannolikhet ensamt att gynna försäljningen kraftigt i vinter och under nästa år. Övriga nyheter och den nya designen blir grädde på moset.
Bara att luta sig tillbaka här också med andra ord. Jag kommer dock att fortsätta att minska mitt mycket stora innehav ned mot i första hand 1000 aktier men troligen ännu lägre om aktien skulle fortsätta att stiga kraftigt. Kanske 500 aktier vore idealiskt att sitta på långsiktigt om Apple stiger 30-40 % till det närmaste året, men det är det förstås omöjligt att sia om eftersom Apple-aktien lever sitt eget lilla liv.

5 kommentarer:

 1. Utrullningen av China Mobiles LTE nät och motsvarande iPhone upprampning i kombination med stort sug efter telefoner med större skärm i asien gör att gör att jag också tror på växande iPhone försäljning. Möjligtvis kan det vara svårt att ta ut den ökade komponentkostnaden för den större skärmen rakt av.

  SvaraRadera
 2. Nån gång får nog även Apple ordning på sina stora kvalitetsbrister. De senaste veckorna har ju företaget tvingats återkalla många miljoner telefoner pga krånglande knapp samt hur många miljoner strömadaptrar som helst eftersom dessa överhettas och dödar användarna.

  SvaraRadera
 3. Skulle du rekommendera att investera i Swedbank, Apple, Starbucks och H&M med dagens kurser om man är ute efter en långsiktig investering på minst 10-20 års sikt? Om inte, vilket pris är på en rimlig nivå för resp. aktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut, dessa företag kommer som sagt att bli mycket större med tiden.

   Radera