tisdag 3 september 2013

Nokia adjö...


Ingen ska egentligen bli förvånad över nattens nyhet att Microsoft köper hela Nokias mobilverksamhet med övrigt inkråm (patent, licenser osv). Microsoft får betala för sina ständiga misslyckanden på mobilsidan genom att återigen tvingas lägga ut en förmögenhet för andras skapelser. De har gott om pengar att slösa bort och kommer säkert att köra vidare några år tills de slutligen byter inriktning på sitt krisande företag. Troligen som ett mera business-inriktat företag som IBM m.fl. är idag efter nedläggningen av consumer-delen, ett företag som utan tvekan kommer att bli mindre och mindre med tiden.

Den som tror att detta är lösningen för Microsoft har inte lärt någonting av historien. Microsoft är i kris och de kommer att fortsätta att falla i relevans och lönsamhet i takt med att post PC-revolutionen drar vidare över världen.

Eftersom det krisande Nokia hade kunnat lägga ned denna verksamhet själva och endast satsa på nätverk och utlicensiering av sin stora patentportfölj, vilket förstås hade dödat Windows Phone en gång för alla var detta vad Microsoft var tvungna att göra i och med att Lumia-fågeln fortfarande bara är en fotnot på den stora spelplanen.

Som jag har skrivit många gånger tidigare var Nokia chanslöst att komma tillbaka inom mobiltillverkningen i dagens konkurrenssituation. Att i vanlig ordning satsa vidare på mobilkameror och kartor när "alla" redan har "good enough" av detta och istället värderar app-sortiment och övrigt ekosystem var lika dumt som det låter.

Bara att gratulera Nokias svårt plågade aktieägare, de räddas tillsvidare och kan satsa på nätverk. Ingen aning om hur detta kommer att gå, men det kommer i vilket fall garanterat att gå bättre än att slåss mot Apple beväpnad med en 46 MP-mobil.


Nu har det mer eller mindre meddelats att "Nokia" kommer att försvinna som varumärke på mobiltelfoner efter alla år. Får mig att tänka på något jag skrev för ganska länge sedan.

8 kommentarer:

 1. Nåt tips på hur man blankar Microsoft? Är totalt oinsatt i blankning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är svårt från Sverige. Du kan däremot köpa säljwarrants och andra instrument med bear-inriktning utan problem.

   Radera
 2. Det var ju inte helt oväntat att MS skulle köpa ut mobildelen av företaget. Jag har en fråga om Apple och fokus mot business. Är det så att fler och fler företag väljer Iphone som sin företagsmobil nu när RIM och Blackberry går så att säga söderut i sin utveckling?

  Det finns de som kritiserar Apple och dess Iphone och pekar på att Samsung har börjat ta in men som jag ser det är Apple idag inget företag som bara har ett ben ( Iphone) utan att man är ett stort stabilt företag som har flera ben att stå på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt jättestora amerikanska företag hade BB som smartphone till för två år sedan. BB var bland chefer i Sverige då prestigemodellen eftersom deras amerikanska chefer använde detta i Sverige minst sagt exotiska märke. Sedan slog iPhone igenom totalt och idag har alla, på båda sidor om Atlanten samt i övriga i vårt globala företag iPhones. BB har helt övergivits och skulle aldrig komma på tal att tas in i "sortimentet" igen.

   Radera
 3. Kul att Nokia är +34% och Microsoft -6% :D. Det säger en del om vem som gjorde en bra deal och vem som inte gjorde det.

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 4. Tråkigt att du tagit bort dina positiva inlägg om Nokia från 2010. Hade varit kul att få en nyanserad bild över hur tankegångarna förändras över tid beroende på olika faktorer istället för ett utvalt axplock = )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev mycket riktigt två positiva inlägg om Nokia för idag mer än tre år sedan, där jag trodde att Nokias featurephones skulle kunna bli ett alternativ för de många i BRIC-länderna som inte har råd med dyra smartphones. Jag tog bort dem senare av den enkla anledningen att då jag bytt åsikt om Nokia för två år sedan hela tiden fick arga kommentarer som ifrågasatte att det var "seriöst" att ha ändrat uppfattning osv, ett bra exempel:

   --------------------------
   Mike8 februari 2012 22:31
   Du har från för ett par år sedan gått från att ha rekat Nokia till att nu neka dem. Följer man dina rekommendationer borde Nokia gå upp snart, för när du rekommenderade dem så gick dem ner...Du glömmer i detta sammanhang att det inte handlar om att Nokia totalt misslyckats med sin windows lansering, tvärom har lumian fått mycket stor uppmärksamhet av både kunder och media. Hade nokia misslyckats med den lanseringen ja då hade det vart allt annat än positivt. Om Nokia 2010 insåg problemen med sin dåvarande strategi, 2011 bytte strategi, så är 2012 året då Nokia ska få se frukten av sin nyvalda strategi..döm inte ut finnarna än
   -----------------------

   Det kanske var lite överilat med tanke på att jag aldrig tagit bort några andra inlägg jag skrivit, men jag ledsnade på att först få en massa kritik för att jag bytt åsikt om PA Resources (inte mycket kritik om det idag...) och sedan måste höra samma sak gång på gång som om det vore något fel att ändra sin uppfattning när saker förändras (i detta fall Nokias fatala helsatsning på Windows Phone).

   Radera
 5. Ok, fair enough. Givetvis måste man få byta åsikt när förutsättning förändras, i synnerhet i den snabbföränderliga teknikbranschen.

  Du motiverade mig att handla Swedbank och Starbucks vilka har >+50% sedan köp, tummen upp för det!

  SvaraRadera