torsdag 14 februari 2013

Massans rörelse


"...the rising price has on its own generated additional buying enthusiasm,
attracting purchasers who see the rise as validating an investment thesis.
As "bandwagon" investors join any party, they create their own truth -- for a while."


Ovanstående skrev Buffett om guld i en som vanligt mycket läsvärd artikel i Fortune för ett år sedan som även inkluderades i hans brev till aktieägarna 2012.

Det upphör aldrig att irritera mig hur så många marknadsaktörer, även kunniga yrkesmän, av en uppgång (eller nedgång) i en aktie drar slutsatsen att företaget har (alt. saknar) framtid, istället för att titta på hur företaget går. Detta är vansinne!!

En akties utveckling på kort tid, framförallt om inga trovärdiga nyheter har presenterats, är helt oberoende av företagets långsiktiga intjäning. Aktier handlas på rykten och halvsanningar, påverkas av räntans utveckling, tillgången på kapital och riskaptiten på marknaden m.m. m.m. Det finns ingen säker korrelation på kort sikt mellan t.ex. en akties uppgång och att företagets utsikter verkligen har förbättrats. Ingen!

Den som vill se vansinnet på nära håll kan titta på flera utländska aktier som ständigt är i nyheterna. Man skulle ju kunna tro att Nokia, Blackberry (som RIM heter nu), Amazon och Microsoft skulle värderas korrekt eftersom de är så bevakade. Istället dras massan med när dessa företag hypar sina senaste lanseringar.

Ett utmärkt exempel på detta är senaste veckans skriverier om Microsofts (vars aktie borde falla som en sten efter deras ständiga misslyckanden) senaste plattdatorförsök. Microsoft Surface Pro, får vi veta, liksom de ständiga lanseringarna av Lumia-mobilerna, liksom händelsevis också BB 10, "sålde slut direkt". Att det inte är förvånande till att börja med för försenade produkter är inte en hemlighet, liksom det faktum (!) att väldigt få exemplar levereras ut vid premiären. Microsofts framtid som ett företag ens i närheten av nuvarande storlek är beroende av en lyckad övergång till mobila enheter. Man satsar därför stort på Windows 8 i alla versioner. Varför gå på att de inte skulle kunna leverera ut fler än enstaka exemplar till återförsäljarna när de lanserar Surface Pro?

Nåväl, företagen får sina rubriker och låtsas helt överraskade över att efterfrågan översteg tillgången och med dem höjda värderingar och skenet av framgång. Visst vet marknadsförare att vi är hamstrar och inget driver försäljning så som tron att det är svårt att få tag på någonting, men det är inget som skapar succér, bara tillfällig efterfrågan. Nästa vecka vänds blickarna åt ett annat håll. Det är samma taktik som filmbolagen har kört sedan 80-talet- första helgens publiksiffror ska ge sken av framgång, att dessa sedan manipuleras genom att en film man vill satsa på går upp på väldigt många biografer talas det tyst om, siffrorna får tala för sig själva.

Det är en sjuk värld, men också en full av möjligheter, där Apple som går bättre än någonsin slaktas på börsen pga rykten om dess snara undergång och fall medan föredettingar som ovanstående stiger på ren okunskap. Samma sak med Amazon som aldrig får ordning på sin intjäning men ändå värderas upp i stratosfären på den store ledarens visioner.

En illusion av framgång samt verkligheten.

7 kommentarer:

 1. För mig verkar det som att marknaden har svårt att korrekt värdera IT bolag. Många IT bolag som inte tjänar pengar har skyhöga P/E tal, medan bolag som tjänar stora pengar sällan värderas som de borde...

  SvaraRadera
 2. Det är inte bolagets verksamhet som påverkar aktiekursen.
  Som någon sa" Aktiekursen beror till 90% av marknaden och till 10% av företaget"
  De som hoppar på "the bandwagon" gör det för att marknaden säger så.
  Så vad är då marknaden? En blandning av media, rykten, pressreleaser och snack i finansbranschen.
  Inget att bry sig om egentligen...
  Besser

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väljer att publicera kommentaren ändå: Jag har inte sett någon annan egentligen som haussar en aktie som Apple som du gör. :)
   Ingen tror nog att Apple kommer krascha rakt av men många misstänker nog att detta är liknande Microsoft på 90-talet som totaldominerade och hade "allt" inom persondatorer men så småningom föll även det eftersom nya saker alltid kommer som blir trendiga. Så tror jag också kommer ske med Apple. Ingen krasch, men en stagnation, kanske runt 200 dollar/aktie! :)
   Får vi se om detta inlägg vågas tas in i din blogg.
   mvh
   tlwc

   Radera
  2. Antar att du inte ser det på det sättet men det är din åsikt som är extrem i detta fall, inte min. 200 dollar skulle vara PE drygt 4 på dagens kurs och förutsätter en total kollaps för Apples vinstgenerering.

   Förutom att det är fel att dra några slutsatser av ett klåparföretag som Microsoft när man bedömer Apple som inte bara är ett oerhört mycket mer kompetent företag utan dessutom ett av världens absolut starkaste "aspirational brands". En jämförelse med BMW eller liknande är därför mer rättvisande. Tror man att BMW kommer att behålla sin starka och växande lönsamhet? Troligen...

   Apple skapade den första moderna PC:n 1984 och tar idag hem nästan alla vinster i detta segment. Det säger oss en del om deras förmåga till långsiktig lönsamhet i deras produktsegment, men om man behöver mer bevis kan man titta på iPod, iPad (båda tar mycket sannolikt hem 100 % av vinsterna i respektive segment) samt iPhone som efter sex år tar hem 75 % av de totala rörelsevinsterna i HELA mobilsegmentet.

   Stagnation?

   Radera
 4. Allt oftare numera får jag den där känslan av att vara rökt vad gäller mina Appleaktier. Vi pratar inte om en förlust, utan snarare att det inte kommer bli det där stora penningbadet...
  Men, men, det är som sagt bara känslor som drabbar mig ibland. Mina aktier ligger dock där och bara väntar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte oroa dig. Apple går bättre än någonsin och förr eller senare avspeglas detta i kursen.

   Radera