måndag 1 oktober 2012

Nokia Nano?


Nokia har av allt att döma nu förstört alla chanser att komma tillbaka som ett mobiltillverkande företag och jag undrar om man inte som ett sista försök att rädda företaget, eller snarare en mycket liten del av det, kommer att lägga ned (möjligen sälja) både nätverksdelen och mobiltillverkningen.

Det är förstås mycket svårt för de flesta att tänka sig Nokia utan telefontillverkning, men tänk bara på att Ericsson som är den moderna telefonens uppfinnare (telefonluren m.m.) och en av de verkliga pionjärnerna inom mobiltelefonin nu sedan något år heller inte tillverkar några telefoner. Helt otänkbart för bara några år sedan, nu ett faktum och de sista resterna kommer snart att läggas ned av Sony vars ledning var dum nog att betala en massa pengar för detta sjunkande skepp.

Nokia sitter på en massa patent, vilket de tjänar stora pengar på i förhållande till ALL övriga verksamhet som bara genererar förluster. De äger också karttjänster, som man visserligen betalade alldeles för mycket för, men nu genererar ett överskott. Jag ska inte försöka räkna på dessa tillgångar eftersom Nokias ledning idag knappast kan ses som särskilt trovärdig, vilket ger interna kostnader och intäkter högst osäkra för en utomstående. 

Dock är det uppenbart att bara de stora pengar som man tjänar på licensierng till Apple och de olika samarbeten man idag knyter med företag som vill använda deras kartor för att dessa delar är uppenbart lönsamma. Veckans tips till Nokias ledning är därför att, om det öht är möjligt, avveckla all annan verksamhet utan att man får kassabrist och skapa ett miniatyrnokia vars verksamhet är utlicensiering.

Jag är absolut inte säker på att detta är möjligt, pekar bara på att det är det rationella att göra. Nästan alla mobiltillverkare som fanns för 10 år sedan har idag lagt ned och INGEN som har börjat gå med förlust av de 16 som senast gjorde det har lyckats komma tillbaka till vinst på egen hand. De har alla slutat med tillverkningen (Siemens, Ericsson m.fl), köpts upp (Motorola Mobile m.fl.) eller gått i konkurs. Samma sak kommer att hända HTC, RIM och Nokia. Att lägga ned verksamhet är mycket dyrt och svårt. Försälningen faller till nästan noll samma dag som det blir känt och sedan är det bara kostnader, vilket mycket väl kan välta Nokia mycket snabbt.

Ett Nokia Nano skulle förstås vara en katastrof föraktieägarna, men Nokia av idag är redan en katastrof.

3 kommentarer:

 1. Jag tror med viss övertygelse att det här med allt större och tyngre mobiler med allt större skärmar och fler funktioner av tveksam nytta (NFC, trådlös laddning) inte kommer att fortsätta att tilltala marknade om det inte samtidigt innebär signifikant bättre batteritid. Jag har tex svårt att tänka att den halvan av marknaden som idag köper mobiler, kvinnor är överdivet intresserad av att köpa mobiler som har skärmar på uppåt sex tum och väger närmare 200 gram oavsett om de finns att köpa i pastellfärger!

  Jag tror att Apple är på rätt väg. NFC är tex ingen mening att inkludera så länge inte infrastrukturen finns där. Nästa uppdatering (5S?) kommer förmodligen att komma i samma skal men med miniatyriserade komponenter så kommer den förmodligen bla att ha betydligt bättre batteritid. Jag tycker att de är rent pinsamt att mobiler som har dubbel (eller i vissa fall mer) invändig volym att leka med inte kan uppvisa signifikant bättre batteritid är en iPhone... DET skulle i sådana fall vara någon sort USP (Unique Selling Point) jämför med en iPhone 5...

  Tänk vilket harmageddon den skulle kunna bli om marknaden tröttnar på dessa allt större mobiler och vill ha den senaste tekologin i ett litet skal. Då finns det bara en tillverkare som fixar det nu. Apple.

  Trots alla argument om valfrihet i Androidlägret så kan man försöka hitta en liten (tunn och kring 4 tum) Androidmobil med den absolut senaste tekniken i sig. Jag vet inte om jag sett nån...

  SvaraRadera
 2. LOL till Karl
  Storlek på skärm är oväsentligt så länge telefonen är platt och lätt så den passar i fickan.
  Iphone är en tegelsten i jämförelse med samsungs galaxy, vet det för jag kan springa med samsung i fickan men inte iphone som är ganska klumpig.
  alltså, det finns android telefoner som är både lättare, plattare, och smidigare än iphone.

  SvaraRadera