onsdag 24 oktober 2012

Apple och Mr. Market


Igår var det dags igen för Apple att presentera nyheter, uppgraderingar och allmän information om företaget. Eftersom sådana presentationer görs under börsens öppettider satt vår gamle vän Mr. Market redo att agera allt utifrån vad han såg och hörde (se gårdagens börskurs). Här följer hans slutsatser:

Presentationen börjar med allmänt skryt från Tim Cook om hur snabbt iPhone 5 säljer, samma sak med de nya iPod och hur både Mountain Lion och iOS 6 har uppdaterats snabbare än någon tidigare version, nu 200 miljoner installationer av iOS 6 och 300 miljarder iMessage-meddelanden.

Mr. Market: OK, inget direkt frånstötande i detta, inte skäl att köpa, avvaktar.

Den nya retina-McBook Pro 13" presenteras, snabbare, lättare, tunnare men också dyrare.


Mr. Market: Dyrare?!?! Inte bra om man vill täcka in hela marknaden. Ser svår ut att bygga, det blir säkert bara problem med produktionen! Helt klart läge att sätta fingret på säljknappen utifall att det kommer mer sån här skit ikväll.

Ny Mac mini presenteras, allt uppgraderat samma pris som tidgare, nu även som server. Sedan presenteras nya iMac, den åttonde generationen. Supertunn,  ingen har sett något liknande. Nya hårddiskar och flash-minne sammansatta på helt nytt sätt, mycket bättre skärm, samma pris men utan inbyggd CD/DVD.
 

Mr. Market: Samma pris men nu utan DVD? Dessutom lanseras inte 27-tummaren förrän i december. Ser svår ut att bygga, det blir säkert bara problem med produktionen! Nu säljer jag av en del för detta verkar inte sluta väl.

Nya stora iPad lanseras med ny kontakt, dubbelt så snabb osv till samma pris.

Mr.Market: De envisas med den nya kontakten, den kommer bara att göra kunderna missnöjda, dessutom kommer alla som köpt förra versionen att bli förbannade när den nya kommer så snabbt. Nya komponenter, det betyder garanterat problem med produktionen! Och var är iPad mini, skulle inte den släppas idag? Jag säljer en del till för nu ser det verkligen inte bra ut.

IPad mini prestenteras: Supertunn, superlätt, supersnabb, supersnygg, bättre kamera och större än konkurrenternas plattdatorer, alla 275 000 appar fungerar på den och den får plats i handen. Priset blir 329 dollar och uppåt (dvs Apple behåller sin tidigare marginal på iPad eftersom de vet att de inte behöver konkurrera med pris mot skräpplattorna och slipper problemet att man konkurrerar med sig själv). Närvarande analytiker och teknikjournaliser är vilda av förtjusning.Mr. Market: VAD I HELVETE!?!?!?!? 329 dollar, då är man ju DYRARE än Kindle och de andra. Hur ska man då kunna ta marknadsandelar? Det betyder ju färre sålda än om man sålt för 200 dollar. SÄLJ, SÄLJ, SÄLJ!!! Detta kommer att sluta i katastof!

Tim Cook kommer tillbaka upp på scenen och tackar alla.

Mr. Market: ÄR DET ALLT?! Inget mer? SÄLJ ALLT, DUMPA ELÄNDET!
10 kommentarer:

 1. Hehe, intressant artikel :)

  SvaraRadera
 2. Rolig sammanfattning.

  Jag satt också och tittade på eventet i ett fönster och aktiekursen i ett annat. Mr Market är duktigt irrationell ibland, vilket jag personligen dock inte har något emot.

  Efter gårdagens spektakel skickades P/E ner till ungefär 14,4, vilket för ett bolag som Apple är rena rånet. Mr Market tycker det verkar säkrast att dumpa aktien före rapporten imorgon och har börjat prisa in totalt haveri. Själv tror jag att Apple kommer rapportera sin bästa Q4 någonsin vilken sannolikt kommer skicka ner P/E till 12-13 någonstans. Det blir spännande att se imorgon om Mr Market vidhåller sin katastroftes eller om han tycker Apple börjar se köpvärd ut igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om man drar av kassan på 124 miljarder så ligger Apple nu under 10...

   Radera
 3. Vad säger Mr Apple hur går det imorgon ? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apples omsättning och framförallt försäljningne av vissa produkter är nu så ofattbart stor att bara små förskjutningar av hur mycket de har i "channel inventory" gör stor skillnad i deras redovisning av "shipped" iphones/ipad/mac.

   Nu sänkte man t.ex. lagret av ipad i kanalen för att förbereda de nya modellarna, då sålde man "bara" 14 miljoner, men hade man fyllt på i vanlig takt så hade man "sålt" några miljoner till. Det är alltså mycket svårt att bedöma försäljningen per kartal och man får koncentrera sig på trenderna istället.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet.
  Jag haller helt med dig om att Mr Markets overreaktion.
  Problemet med teknologi ar dock att det ar ytterst svart att ha en competitive advantage some ar durable tillracklligt lange att kunna vanta till Mr Markets depression har gatt till eufori. Samsung eller nagon helt ny teknologi kan mojligen bli ytterst populart, musiken stannar, och du far satta dig pa plattan for det finns inget stol kvar.
  14pe ar saliverande lagt, men jag ser anda AAPL som en trade och inte en langtida investering.
  Hur kommer bolaget att se ut om 10 ar och vad vill marknaden betala for den da?
  Som Goran Persson ev. sa: Don't own a stock for 10 minutes if you don't want to own it for 10 years.
  Tack for all info pa bloggen.
  Owen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför tradar du om du tycker som citatet du anger?

   Nej, man kan inte veta hur det kommer att se ut om 10 år, men det är mycket få företag som man kan göra det med och jag tror inte givet Apples fantastiska förmåga att det är något annat än mycket troligt att företaget kommer att vara mycket större om tio år, även om ökningen inte kommer att vara som de senaste 10 åren.

   Radera
 6. Hej! Jag tradar inte Apple.
  Hur mycket storre an storst kan de vara om 10 ar?
  5 ganger storre an Exxon? 10 ganger storre an GE?
  Mycket storre an de andra teknologi foretagen?
  Kommer de andra teknologi foretagen ocksa att vaxa rejalt och tillsammans utgora en mycket stor del av marknaden eller har utgor Apple i sig sjalvt en mycket stor del av marknaden?
  Vad ar rimligt?
  Nokia var storst i europa for nagra ar sedan for att jamfora Apples
  and Gumboots.
  Hur manga hits i rad kan Apple skapa?
  Vad ar "competitive durable moat" ?
  Jag anser att priset visst kan svanga rejalt uppat om man ser ett par ar framat i tiden men 10 ar en evighet inom teknologivarlden.
  Obs. jag skriver i andan att vi alla lar av ett utbyte av ideer, kunskap, erfarenhet, perspektiv etc och att jag har haft fel forr och kommer att ha fel i framtiden ocksa.

  SvaraRadera