fredag 21 september 2012

With friends like these...


Att det nu i praktiken är kört för Nokia blir plågsamt uppenbart för den som följer utvecklingen för företaget. Visst, som vanligt är ingenting över förrän det är över och mirakel sker någon enstaka gång, men gårdagens tillkännagivande att Microsoft istället för Nokias modeller har valt HTC:s WP 8X och 8S som sin "flagship phone", dvs den som de kommer att promota och visa upp överallt, är ingenting annat än en dolkstöt i ryggen på det företag vars oduglige VD satsade hela företagets överlevnad på att gå över till Windows Phone med känt resultat.


Nog för att Microsoft hade ett dåligt rykte redan tidigare för att man brukade "burn their partners" men allvarligt talat. Nokia genom dess Microsoft-styrda VD har lagt sig platt för Microsoft och gjort allting de bett om, inklusive att ta ett rejält steg bakåt utvecklingsmässigt för att kunna lansera WP 7.5-modeller saknande flera viktiga funktioner som Nokia-användarna vant sig vid, slängs nu som en utbränd cigarett vid vägkanten.


Två klara besked tror jag att vi indirekt får av detta bisarra agerande från Microsofts sida: 1) MS inser att Nokia inte kommer att överleva och satsar då hellre på HTC som visserligen har stora problem men inte i närheten av Nokias och 2) Microsoft har inte för avsikt att köpa Nokia eller en del därav.

Förutom att de igår blev offentligt förödmjukade av sina "partner" står Nokia nu med en katastrofalt fallande försäljning, troligen nästintill obefintlig försäljning av de nyligen lanserade WP 7.5-modellerna som man nu erkänt inte kommer att kunna uppgraderas till WP 8. Därtill har de inget säkert datum (!) eller pris (!!) eller för den delen offentliggjort nätverk av återförsäljare (!!!) för sina nya WP 8-modeller.

Kan det egentligen bli värre?

Så här såg världskartan ut strax innan Nokia satsade på Windows Phone (i början av 2011), idag har de ett par procent av smartphonemarknaden och säljer i praktiken nästan enbart dumbphones:


6 kommentarer:

 1. Kommentarsfälten överallt på techsajter är dock fortfarande fyllda av nördar (och samtidigt eknomiska analfabeter får man förmoda) som fullkomligt vrålar ut att Apple är slut och att Nokia är det nya svarta. En del rekommenderar dessutom att man skall korta AAPL och ladda på så mycket Nokia som man har råd att köpa. Säkraste investeringen nånsin. Promise!

  SvaraRadera
 2. En sak som förundrar mig,är att Nokias aktieägare har så stort tålamod med dess VD.I ett normalt bolag har han blivit utbytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historien är dessvärre fylld av företag som låtit oduglingar sitta kvar ända till likvidationen är oundviklig.

   Radera
 3. please comment:

  http://hexus.net/mobile/news/general/45761-nokia-lumia-920-vs-apple-iphone-5-video-stabilisation-test/

  MVH,
  Pista

  SvaraRadera
 4. Hej Lou,

  Jag hittade den följande jamförelse mellan kameran i Nokias nya tefon och de andra ledande smartphones. Om det är inte en bluff, då det verkar som att Nokia´s kamera teknik är mycke bättre än konkurenternas.
  Om man lägger till att deras GPS tjänst är också bättre, kan man undra om detta ska leda till (minst) en stabilisering av säljvolumerna...

  http://hexus.net/mobile/news/general/45761-nokia-lumia-920-vs-apple-iphone-5-video-stabilisation-test/

  den följande artikel (som skers av en Nokia aktie ägare) innerhåller interesanta data om länder vart de föregående Lumia modelerna fanns inte tillgängliga.
  http://seekingalpha.com/article/889351-nokia-may-sue-htc-over-the-company-s-windows-8-phone
  Man kan bara undra varför Lumia släptes inte i Indien, som har många trogna Nokia kunder... kanske en medvbetren strategi från Nokia sida att göra de "sugna" innan Nokia med WP8 släpps? Jag spekulerar bara.., annars det kan vara en för enkelt misstag....

  p.s. jag har några Nokia aktier

  MVH Pista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Problemet för Nokia är flerfaltigt:

   1) Det räcker inte med stabilisering av nuvarande nivåer, man måste sälja mångdubbelt så många smartphones (och förstås ha vettig marginal på dem) för att rädda sig.

   2) De saker som Nokia är bäst på- kartor och kameran är viktiga saker, men idag absolut inte det som de flesta väljer mobil på. Kameran i iphone och de flesta av de dyrare Androiderna är "good enough" för de allra flesta situationer, men behöver inte mer och därför avgör det inte köpet.

   3) Nokia var en gång det exklusiva och balla märket, de tappade detta fokus (bland mycket annat) för några år sedan och det tar väldigt lång tid att återfå en förlorad image, om det nu öht går att återfå den. Apple arbetade mycket målmedvetet i kanske 10 år med att bygga upp sin image som solkats ned på 90-talet. Man skapade iPod som var mycket bättre och trendigare än konkurrenternas tokprodukter, började få image som det nya, unga, vackra folkets märke, man byggde vidare med iphone och ipad samtidigt som man satsade massor på att ta fram attraktiva PC, stationära, men ffa mobila (MacBook Air och alla iMacar).

   Jag kan inte se någon annan framtid för NOkia än att man säger upp den alldra största delen av personalen och sedan satsar på licensiering av patent och kartor. Detta blir förstås en katastrof för aktieägarna.

   Radera