tisdag 24 juli 2012

Apples andra kvartalDet är alltid svårt att uppskatta Apples resultat i så kort perspektiv som ett kvartal. På sikt är det uppenbart- world domination inom de sektorer som de verkar. Den som undrar varför ska i så fall argumentera emot det FAKTUM att Apple är världsbäst inom en viss sektor, t.ex. mobiltelfoni, plattdatorer eller mobila musikspelare.


Jag tror följande: fortsatt hög bruttomarginal tack vare allt större serier och det otroligt smarta valet att fortsätta med en i princip oförändrad design på iPhone (4S), något dämpad pga de stora "capex-investeringarna" detta kvartal inför nya produktintroduktioner: över 45 %.


iPhone: Tack vare en stark Kina-försäljning och i resten av världen, men möjligt undantag för viss försämring på i slutet av kvartalet i USA: 32 miljoner.


iPad: Tack vare ett nästan helt kvartal med den otroliga tredje generationens iPad som dessutom nu används alltmer inom "business" och i undervisningssektorn (i alla fall i USA) sålde man 22 miljoner.


Mac: Enormt intresse för nya "retina-MacBook Pro" som dock dämpas av oförmåga att leverera mot efterfrågan en ändå rätt OK 4,8 miljoner.


iPod: minus 25 % (helt ointressant för dagens Apple)


iTunes och periferals, typ 20 % upp, helt ointressant.


Resultat per aktie: 12,6 dollar.


Intressant: den som undrar varför det blir så konstiga radavstånd mm när jag och andra skriver i Blogger ska veta att det är Google som medvetet gör redigering svårt med Apples båda operativsystem (detta är sant!).

1 kommentar:

  1. Kan förstå att Iphones säljer starkt i Kina. Var där i 3 veckor på semester och blev förvånad av hur många som gick omkring med en Iphone 4. Var inte en liten kö heller utanför den stora Apple butiken i Shanghai.

    SvaraRadera