söndag 12 augusti 2012

Nokias uppgång senaste månaden


De som tror att Nokias uppgång den senaste tiden beror på att företaget börjat gå bra misstar sig rejält. Nokia föll fritt på rädslan att företaget skulle få akuta likviditetsproblem snart och den senaste rapportens något lugnande besked minskar bara den akuta risken. Fundamentalt är Nokia helt av banan idag. Deras nya mobiler säljer knappt något alls, nu sedan det framkommit att de inte kommer att kunna uppdateras till WP8 förmodligen inte alls. Nokia får dock rejält med stöd av Microsoft vilket hjälper,men bara temporärt. 

För att Nokia ska ha en chans måste man sälja tiotals miljoner smartphones per kvartal. Att son Nokia säga att man säljer WP-telefoner bättre än iPhone gjorde i början är en patetisk statistiklögn- Apple var helt nya i branschen 2007, hade knappt några säljkanaler för telefoner alls medan Nokia har ett enormt säljsystem som inte alls har lyckats sälja medningsfulla mängder.

Dessutom kommer Nokia liksom t.ex. RIM att tvingas skriva av stora lager av sina WP 7.5-mobiler. Detta har man förtigit hittills och ingen journalist verkar vilja ställa frågan heller. Räkna med rejält dåliga nyheter även här.

Ingen mobiltillverkare bland de tolv senaste som börjat gå med förlust har tagit sig tillbaka till vinst. De har antingen gått i konkurs, lagt ned mobiltelefontillverkningen, eller köpts upp. Att hoppas på ett uppköp som kommer att dra upp kursen är ren spekulation, ungefär som att köpa lotter.

Det är inte förluster som driver företag i konkurs, det är kassaflödet och finansieringen. Så länge man kan finansiera sig på något sätt kan man gå med förlust mycket länge (OK, lagen kräver att man förklarar förlust när man gjort slut på sitt eget kapital), men så fort man ens börjar bränna pengar i en takt som gör fördringsägarna tillräckligt nervösa så är man stekt. Det är omöjligt att förutsäga hur Nokia kan finansiera sig den närmaste tiden. Man säljer just nu ut bohaget (patenten) och allt annat som kan ge pengar, men en sak är helt säker: om man levererar en riktigt dålig rapport nästa gång, vilket allt tyder på idag, så kommer aktien att störtdyka som en Stukas-bombare.
2 kommentarer:

  1. Många Nokia/WinMobile anhängare hoppas på att Nokia kommer att presentera en ny Win 8 mobil i september. Att Nokia presentera en ny mobil i september är helt korkat eftersom Apple väntas visa upp nya iPhone. Tro knappast media kommer lägga sitt fokus på de nya Win 8 mobilerna precis...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Win8 kommer med all sannolikhet att gå samma väg som allt annat mobilt som Microsoft gjort de senaste 10+ åren- en långsam död tillmötes. Förut påstods WP 7 (7.5) vara den fantastiska nyheten, sen dog den liksom WinMobil tidigare och nu ska åttan slå allt. Vi väntar spänt på Win9...

      Radera