onsdag 18 april 2012

Apples första kvartal

'
Det börjar bli rapportdags för världens just nu mest bevakade företag och inför tisdagens begivenhet försöker ett femtiotal professionella analytiker liksom hundratals mer eller mindre kända finansbloggare bedöma vilket resultat Apple kommer att presentera och framförallt iphones försäljning under första kvartalet ("fiscal Q2").

När man ser sammanställningen av uppskattningarna för iPhones försäljning är det i vanlig ordning de professionella analytikerna som är försiktiga och bloggarna som vågar vara mer optimistiska, här är en sammanställning av iphones totala försäljning och de genomsnittliga uppskattningarna för det senaste kvartalet, "indie" är bloggarna:


Med mer än hälften av intäkterna kommande från iphone och ännu mer av vinsten är denna produkt som sagt den utan tvekan viktigaste för Apples vinst, därefter iPad (25 %) och i viss mån även Mac-försäljningen. Allt annat (iPod, mjukvara, iTunes och andra "Stores", tillbehör o.s.v.) kan man lita på tuffar på uppåt som vanligt förutom iPod och deras inverkan på resultatet är marginell.

Iphone och nu även Ipad har en årlig uppdatering, vilken föregås av fallande försäljning och följs av ett rejält skutt. Ett vanligt missförstånd är att det första kvartalet att dra nytta av den nya modellen följs av sämre siffror. Så är det ingalunda, när iPhone 4 kom, t.ex., steg försäljningen med 68 % från föregående kvartal, följt av 15 %, 15 % och 9 % de följande kvartalen, varefter den sjönk med 7 % i höstas inför introduktionen av iphone 4S.

Ipads försäljning föll rejält (-36 %) för ett år sedan när man dels gick från julhandeln till mer normal handel, väntade på en uppdatering och den nya modellen som dessutom inte alls kunde tillverkas i tillräckligt stort antal de första månaderna. Därefter ökade försäljningen kvartal för kvartal med 98 %, 19 % och 39 %.

Det finns alltså inget historiskt stöd för att man skulle tappa pga att hypen avtar kvartalet efteråt, utan allting handlar snarare om hur mycket Apple kan producera. Detta är något som de allra flesta inte har förstått om Apple. Framförallt iPhone styrs av just produktionen, man säljer den allra största mängden till operatörer som förbinder sig att köpa X tusen iphones per kvartal, Sprint, t.ex. var tvungna att köpa minst 30,5 miljoner exemplar under ett par år för att få börja sälja iPhone i USA i höstas. Apple ökar sedan sin produktion av iPhones i takt med dessa återförsäljaravtal. Detta kan också visa sig ganska tydligt i att det sällan är slut på iPhones (eller iPad) i butik, men ett par veckors väntetid när man köper från Apple Store på nätet. Ett annat bra exempel är att när försäljningen dog mer eller mindre under slutet av tredje kvartalet i fjol pga att man väntade på den nya modellen var det bara något som märktes i direktförsäljningen (framförallt Apple Store, vars försäljning avspeglas direkt i statistiken då varan inte räknas som såld innan den har gått ut till slutkunden), varför effekten ändå blev såpass begränsad.

Till följd av att produktionen styr försäljningen kan Apple ge ganska bra guidningar av kommande kvartals omsättning, dock är de alltid tokförsiktiga och överträffas i regel med uppåt 20 % (nu senast 25 %). Apples guidning av vinsten per aktie är däremot helt av banan för låg sedan många kvartal och oanvändbar för investerare, senast överträffades den t.ex. med 49 %, dessförinnan med 28 % och 56 % och för ett år sedan med 31 % (detta kvartals guidning var 8,50 dollar, ned från 9,30 för det föregående, vilket alltså överträffades med 49 % eller 4,60 dollar...).

Ett annat aber är att julkvartalet förstås säljer bra i förhållande till andra kvartal, för två år sedan var nedgången -11 %, men för ett år sedan var vinsten för första gången oförändrad, vilket dock fortfarande är en sänkning eftersom Apple normalt ökar sin vinst kvartal för kvartal, men "förbättringen" är uppenbar ändå.

Fundamentala faktorer denna gång är i övrigt att iphone introducerades på China Telecom(tidigare såldes den endast av China Unicom), vilket dubblar antalet potentiella 3G-kunder i Kina till runt 80 miljoner, dock skedde detta först i mars. Mer viktigt kanske är att man skjutit på premiären för 4S lagom till det kinesiska nyåret i januari och att alla rapporter visar på en tumultartad försäljningsstart. Detta sammantaget borde ytterligare medverka till att försäljningen snarare ökar än avtar från i julkvartalet.

En sista effekt kan det faktum vara att detta kvartal var något kortare, 13 istället för 14 veckor, förra kvartalet så man justerade kvartalsindelningen, vilket allt annat lika förstås bara borde ha denna nioprocentiga effekt. Om man tar (13/14)*9,30 (dvs förra kvartalets guidning) får man drygt 8,60, dvs lite drygt guidningen för detta kvartal på 8,50. Apple verkar alltså inte heller tro på något jättetapp detta kvartal, utan tar höjd för att kvartalet är kortare helt enkelt.

Ipad fick som bekant en uppdatering under kvartalet som följdes av en mycket mer aggressiv och lyckad försäljningsstart under mars månad än vad som var fallet förra året. Med en försäljning första helgen inkl. förbeställningar på tre miljoner kan jag inte tänka mig att förra årets fall upprepas. Snarare får man anta att försäljningen faller något pga att julen förstås kommer att inverka starkt positivt på ipadförsäljningen precis som faller är med ipod, men INTE med iphone, vilket gör att man nog inte kommer upp till de 15 miljoner man sålde förra kvartalet.

Sammantaget tyder allting på att förra kvartalets försäljning kommer att slås, vilket kan betyda runt 40 miljoner iPhones. För iPad drar jag ned med 10 % till 13,5 miljoner och Mac kommer nog att falla något pga juleffekten till runt 5 miljoner.

Resultatet då? Om man skulle använda Apples guidning om 32,5 miljarder och lägga på 25 % som var avvikelsen mot utfallet förra kvartalet hamnar vi på 41 miljarder. Skulle man räkna med en vinstmarginal runt 30 % vilket verkar vara där man ligger idag har vi en vinst på  12,3 miljarder eller ung. 13 dollar per aktie.

Om man därtill plussar på något för att jag tror att man kommer att öka antalet iphones, men drar av för att iPad kommer att minska något, liksom effekten av en något kortare period så tror jag på ett resultat på drygt 13 dollar per aktie. Jag blir dock inte förvånad om detta slås, t.o.m. rejält, men detta hänger som sagt helt på iphoneförsäljningen. Våra vänner analytikerna (for lack of a better word) tror  i snitt på 9,98 dollar per aktie...

På tisdag kväll vet vi.
.

6 kommentarer:

 1. Hej Lou,

  Tror du aktien kommer falla eller stiga efter rapporten?

  Mv Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. ;-)

   Allvarligt talat så tror jag att förväntningarna överskrids så visst, jag tror på stigande kurs. Historiskt så har Apple i regler haft kursfall pga att många försöker tjäna en hacka vid rapport och produktintroduktioner och vill sälja aktien så snabbt det går efteråt. Dock kan detta motverkas av att marknadens förtroende för Apples försäljning är mycket högre idag än för ett år sedan när Jobs var sjukledig.

   Radera
 2. Man var duktigt sugen att föra över från buffertkontot igår och köpa mer. Även om jag tror stenhårt på fortsatt utveckling i tangentens riktning *trots* alla doom-and-gloom artiklar som alltid (intressant nog) dyker upp just innan rapport. Om rapporten ligger kring konsensus så kommer p/e ändå att komprimeras ganska ordentligt. Är den bättre än så så kan vi komma ner kring 12, vilket är lika billigt som precis innan senaste månadernas race...

  Finns det en enda parameter som inte lever upp till de (skyhöga) förväntningarna så kommer det förmodligen att fortsätta söderut efter rapport. Den populäraste verkar just nu vara "weakness in iPhone sales" vilket tydligen skall bero på att folk redan skall börja vänta på nästa generations iPhone (?). Det skulle då vara "katatrof" om iPhone "bara" säljer kring 30 miljoner vilket fortfarande skulle vara kring 40% upp YoY.

  Samtidigt verkade analytikerna vara extatiska över Microsofts rapport där omsättnings- och vinsttillväxt låg i intervallet 4-6%.

  Skilda världar, uppenbarligen :)

  SvaraRadera
 3. Nokia nu nedgraderad till "Junk".

  http://www.reuters.com/article/2012/04/24/us-nokia-fitch-idUSBRE83N0E220120424

  SvaraRadera
 4. Karl: så fort Appl sjunker kommer gamarna och hoppas på än det ena eller andra osannolika domedagsscenariet. Vilken vacker rapport trots att både iPad och Mac dras ned rejält av att folk väntade/väntar på uppgraderingar. PE med dagens lukters 13,7 på förra (!!!) 12 månadernas vinst. Apple kommer att göra oss som förstår företaget mycket rika.

  SvaraRadera
 5. Helt bizart att en del fortfarande tycker att det är "weakness" i iPad-sifforna med tanke på just det du säger. 155% YoY tillväxt är inte tillräckligt uppenbarligen...

  Man tappar hakan.

  SvaraRadera