måndag 19 december 2011

Om bloggen

'
Det är fullständigt meningslöst att gång på gång skriva kommentarer om att jag skriver för mycket om Apple. Den som inte tycker att den mobila revolution som just nu spelas upp framför våra ögon och vilka möjligheter den medför är intressant läsning bör söka sig någon annanstans. Jag skriver bara om det jag tycker är intressant och det finns gott om andra bloggar där gissningsvis mindre upptagna personer än jag skriver långa analyser om alla möjliga företag dagarna i ända.

Jag är oerhört fokuserad i min investeringsstil och på samma sak som jag läste väldigt mycket om banker 2008-09 och om BP vid fadäsen i Gulfen våren-sommaren 2010 så följer jag utvecklingen inom telekom och datorer väldigt noggrant just nu. Dessutom vill jag bara följa branscher som jag tycker är intressanta.

Att jag följer Apple så hårt beror bara på att jag tror att detta är det mest köpvärda företaget i dessa branscher just nu. Apples intåg med iPhone och iPad i mobildatorbranschen (eller vad man nu ska kalla den) är en typisk "disruptive technology" som i vanlig ordning inte uppfattas av varken konkurrenter eller de flesta analytiker och investerare förrän det är för sent, dvs förrän det "disruptande" företaget har tagit alla vinster i branschen. Som grädde på moset tar Apple dessutom alltmer av vinsterna inom PC-segmentet.

Samtidigt värderas Apple fortfarande som ett gammalt teknikföretag på dekis.

'

15 kommentarer:

 1. Det är tråkigt att se att du hela tiden snöar in på det där. Jag förstår att du gillar Apple. Det är däremot självbedrägeri att låta detta tyckande överskugga all sund analys. Du lurar bara dig själv och ingen annan...
  Hoppas du inte förlorar allt för mycket i slutändan

  SvaraRadera
 2. /Erik

  Jag håller med om att Aplleaktien är klaaart köpvärd i dagsläget och att Apple är förträffliga. Dock så måste jag också höja ett varningens finger då inga träd växer till himmelen utan blind tro att det alltid ska gå uppåt är grunden på en bubbla. Jag har uppfattningen av att du inte väger in "trendmomentum" i Apple. Att många betalar överpris eller köper t ex en MacBook trots de ej behöver en just för det är trendigt, men trender livnär sig på att tidigare trender dör och när vet jag inte men jag tror dock att det finns risk att en del produktsegment kan komma att matta av sin tillväxt inom något/några år.

  IDag hade jag nog ändå köpt på mig mer Appleaktier om jag kunnat trots att jag är rädd för att vinden kommer vända, dels med "hjälp" av Jobs död.

  SvaraRadera
 3. Tack Lou för dina mycket intressanta analyser, och även till det begränsade antalet,- förstår ej varför ett antal kommentarer här ideligen orkar klaga på ensidighet mm. Har aldrig uppfattat att bloggen har för avsikt att vara rikstäckande, så fortsätt som nu.
  Tack /olle

  SvaraRadera
 4. Anonym: varför tar inte du och bjuder på lite "sund analys" och talar om varför min inte är det istället för att komma med så nedlåtande låtsad omsorg om min ekonomi?

  SvaraRadera
 5. Erik: kom dock ihåg att Apples framtid skrevs ned av alla analytiker efter att de haft ett par fantastiska år efter introduktionen av iPod i början av förra årtiondet. Den ansågs vara en dyr och trendkänslig produkt som snart nog skulle få en massa konkurrens av t.ex. Microsofts Zune.

  Sedan dess har företaget vuxit med flera hundra procent.

  SvaraRadera
 6. Man kan konstatera att det är definitivt inte lätt att vara mot strömmen med tanke på hur många det är som idiotförklarar en på en nästan daglig basis utan att lägga en enda sekund på att fundera kring var vi är på väg och hur Apple är positionerat för den förändringen. Det bara regnar "moats" och "disruptives" redan som det är kring Apple och det är även om man (som alla verkar göra) verkar utgå ifran att Apple inte kommer att släppa en enda ny produkt till. Ever. Eller ens uppdatera de man har på marknaden redan. Det är som en gigantisk "wall of worry" som hela tiden hittar nya petitesser att peka på som *kan* gå fel. För varje kvartal så krossar Apple analytikerna i både sales, omsättnings och vinsttillväxt och visar att inget av det som utpekas som gigantiska risker är sant (eller ens trendar mot det).

  Redan 2005 började dom första prata om "law of large numbers" och "inget växer till himlen" men sedan dess har vinsten mer än tiodubblats medans aktien ligger låååångt efter.

  Det må vara sant att inget växer till himlen om man väntar tillräckligt länge. Men himlen i Apples fall är fortfarande nånstans i stratosfären som jag ser det.

  5% av mobilmarknaden när endast 10% av samma marknad består av smartphones. Kina och Indien kvar. Man tar redan över 50% av vinsten.

  Hur kan det *inte* blir en bra affär för aktieägarna? Oavsett om man delar ut eller inte?

  SvaraRadera
 7. Och den största anledningen till Apple befinner sig där dom gör just nu är ett extremt långsiktigt strategitänk som SJ satte i verket redan när han kom tillbaks. Kommer inte ihåg vilket år det var men det handlade om hans vision om "The digital hub" och hur Apple skulle vara mitt i den. Vi är fortfarande bara mitt i den transformationen och hittills har det betalat sig extremt väl för Apple att vara långsiktiga. Och långsiktiga kan man vara för att man inte låter aktieägarnas primära behov av (direkt) avkastning styra i vilken riktning företaget går. Det gnälls fortfarande i parti och minut över att Apple borde dela ut. Och anledningarna är oftast gränsande till komedi. Senast såg jag den här pärlan: Man var rädd att om Apple skulle samla på sig för mycket kontanter så skulle man riskera att göra ett dåligt företagsköp. Så istället skall man alltså ta det säkra före det osäkra och helt enkelt göra det mest produktiva och dela ut pengarna istället (!?!) Används pengarna mer effektivt i företaget (vilket jag anser att de fortfarande gör eftersom det är så mycket kapitalintensivt som är ogjort än) så kommer det att komma ägarna till gagn för eller senare!

  Microsoft och Google köper företag på löpande band för summor som skulle kunna köpa små länder och ingen klagar på att de eventuellt förstör aktieägarvärde. MS ville betala fyrtiofem miljarder dollar för Yahoo 2008. Och man köpte just Skype för åtta. Känns det som det ligger i Apples DNA att göra den typen av affärer? Nope. Man investerar istället extremt strategiskt och kommer det nåt större köp kan man ge sig fanken på att det kommer att vara en viktig strategisk affär för att kunna ta sig dit pucken kommer att vara istället för vart den har varit för att använda en Gretzky-metafor. Till skillnad mot Google som just talat om att man skall lansera en digital assistent till Android (för att försöka motverka att Siri tar bort sökningar från Google Search) samt att man skall släppa en egen tablet "av hög kvalite". Google verkar helt klart vara fokuserade på var pucken är just nu...

  Hittade en intressant artikel om långsiktighet: http://www.businessweek.com/magazine/content/07_22/b4036100.htm

  Som jag alltid har sagt. Det finns risker men då är det risker av typen finansiell kollaps eller något synnerligen feltajmad naturkatastrof. Eller politisk risk i stil med att tex Apple skulle utestängas från antingen Indien eller Kina men inte dess konkurrenter. Hur nu det skulle gå till...

  Att något skulle rycka under mattan från det här expresståget nu när det fått upp farten på ren konkurrens, dvs att göra signifikant bättre produkter än Apple (till samma eller lägre priser) med ett vidhängande ekosystem i samma klass känns extremt osannolikt på 3-4 års sikt. Jag tror att *om* det händer på längre sikt så kommer det att vara ett företag som vi inte ens känner till än.

  SvaraRadera
 8. En enorm "fördel" för Apple är att deras produkter kommit ner i rimliga priser, på den tiden det kunde skilja tiotusentals kronor mellan PC o MAC så var det det kanske lite svårt motivera köpet, men nu när priserna skiljer sig så lite, eller t.o.m att Apple ligger lägre än konkurrenterna - ja då har Apples verkliga storhetstid kommit.

  /Oraklet

  SvaraRadera
 9. Apple-insikterna är förvisso intressanta, men när man studerar något så tätt som du gör lär man sig ju ofta mycket mer än om ett enda bolag.

  Vilka andra teknikbolag bevakar du, utanför Apples direkta konkurrentskara?

  SvaraRadera
 10. Oraklet:

  Så är det, Personligen var jag ett stort fan av Jobs redan från början men var tämligen ointresserad av produkterna så länge det var ett ordentligt premium för rätt saggigt innehåll (rent tekniskt) i ett förvisso snyggt och kvalitativt paket. Men när iPhone 3GS kom kunde jag inte låta bli och sen blev det nyligen en Mac Mini eftersom den kommer med en snabb i5, Thunderbolt, HDMI och ett integrerat grafikkort som är helt ok för ett helt ok pris. Tillvalen är fortfarande i vissa fall hutlöst dyra men håller man sig baskonfigurationen och uppgraderar minne och diskar själv vid behov så är det numer helt ok priser för vad man får...

  Och med tanke på att PC-marknaden som helhet verkar ha fått upp ögonen för kvalitet och i alla fall inte verkar gå på myten om fler kärnor och mer gigahertz i lika stor grad längre så ligger ju Apple rätt ok positionerat även där. Vilket ju visat sig i försäljningen.

  SvaraRadera
 11. Lou, angående "anonyms" konstruktiva inlägg:

  Jag har fortfarande inte sett ett vettigt försök till "sund analys" från någon Apple-skeptiker som visar på vad det är de ser i Apples numvarande utveckling som inte vi ser? Och då menar jag inte allmänt tyckande (det finns det galet mycket av) utan någesånär vettig aktienanlys som visar att Apples är på väg mot det harmageddon som alla påstår...

  Det här är är annars ett hyfsat representativt exempel på hur det kan se ut om man inte har annat än tyckande att luta sig emot:

  http://seekingalpha.com/article/310800-the-apple-bubble-is-ready-to-burst?source=yahoo

  Favoriten är: "If you left the symbol out and just told an investor that a stock had increased 420% + in the past five years, you would get a general consensus: Sell"

  Alltså inte ljud om hur mycket vinsten stigit under samma tid...

  Så jag välkomnar också "sund analys" som visar hur fel vi har!

  SvaraRadera
 12. Karl: vilket underbart inlägg du länkade till, i vanlig ordning kan man tillägga. Författaren sammanfattar i princip alla riktigt dumma invändningar till Apple. Jag lägger in texten här nedan så alla kan se:

  Like the Chinese economy, Apple has spiraled out of control for the past several years. The more innovative its products became, the more attention it received. However, like the Chinese economy, there has been no “cooling” to the excessive upward trend, and it appears the mighty AAPL is overheating.

  The stock is currently trading in the upper $300s and appears to be highly overvalued, but its innovation has blinded the investor. If you left the symbol out and just told an investor that a stock had increased 420% + in the past five years, you would get a general consensus: Sell.

  This trend cannot continue, no matter how innovative the company -- it’s just the laws of finance and simple economics. I believe a fair price for AAPL is $85, slightly higher than its book value. With a huge selloff, this stock could even go lower -- we have seen this panic before: Companies dropped to $0.40 in March 2009, and rebounded to $20.

  What Makes AAPL Overvalued

  First and most important is the untimely demise of Steve Jobs. Mr. Jobs was the only reason Apple became the empire it is today. He is arguable the most influential person in the computer industry. I feel with his death, Apple's will only follow. Without leaders, empires crumble. Just like with Iraq, once Saddam Hussein was captured, Iraq was no longer united. With the tragic death of Steve Jobs, the Apple Empire will also falter, and I believe sooner than later. Jonathan Ive and Phil Shiller will never be able to take over the visionary and charismatic role of Steve Jobs.
  Most Apple products are price-sensitive; they do well with people who have relatively high income and cash levels. We are headed towards a double-dip recession, and when people have less income, price becomes a bigger factor. This will affect Apple products; consumers may choose Android over iPhone.
  The market is saturated with Apple products. Once everyone who wants an Apple product has one, the only way to generate new income is through product upgrades. Sales for Apple products are slowing, and this is a clear example of what happened with Microsoft (MSFT).
  Apple is the largest US corporation by market capitalization, and the law of large numbers means it cannot continue to grow at this blistering growth rate in the future (hence, the stock is overheated).
  Microsoft is not the only competition. It seems like every day Apple has a new competitor, the competition that is stacking up very well are the Google (GOOG) Android phones.
  There is skepticism about whether Apple can come up with a new revolutionary product after the iPad. It is its revolutionary products that have made the company a success, and now with its visionary gone, I don’t foresee any groundbreaking products coming out any time soon.

  It is easy to run with the crowd when things are going good, but this bubble mentality has gotten investors in trouble far too many times. From the Dutch tulip bubble of 1637 to the dot-com bubble of 2000, we tend to cling on to momentum. Momentum is a great way to earn easy money, but only if you time it right.

  Apple is a great company with wonderful products, but its run is up. It seems to me that innovation is beginning to run dry, and the stock price is overinflated. The stock has begun to fall already dropping from its $426 high. If the economy does not pick up and the company does not cushion its freefall, we could see new lows into 2012 -- maybe $85. Whatever the case, I see a rocky future and a new bubble about to burst. My recommendation: Sell.

  SvaraRadera
 13. Anonym (skriv ett namn!!!): nej, jag bevakar i ordets rätta bemärkelse inte teknikbolag utan relevans till dessa sektorer.

  SvaraRadera
 14. "Apples intåg med iPhone och iPad i mobildatorbranschen (eller vad man nu ska kalla den) är en typisk "disruptive technology" som i vanlig ordning inte uppfattas av varken konkurrenter eller de flesta analytiker och investerare förrän det är för sent, dvs förrän det "disruptande" företaget har tagit alla vinster i branschen"

  Nja, ALLA vinster kanske är att ta i. Sen tror jag att de flesta visst har uppfattat att APPLE dominerar idag, det basuneras ut i nyheterna nästan varje dag. Men det betyder inte att aktien är prisvärd, denna sektorn är inte direkt stadig. Tror ni verkligen att APPLE kommer ha samma dominans om tio år, och hur säkra är ni i så fall? 90%? 50%?
  Att skriva inlägg efter inlägg om APPLEs kvalitativa egenskaper är väl ok, men det ger ingen direkt koppling till hur du nämnt bloggen. Kan vi få se även en kvantitativ analys så vi vet hur värdering gjorts? En rekommendation betyder annars väldigt lite.
  Just my two cents..
  Len

  SvaraRadera
 15. Len: det finns en väldig massa inlägg om min syn på Apple så du kan börja med att läsa dem. Det som skrivs här är min (!) uppfattning om vad som är fundamental/värdeanalys, det behöver inte vara din. Jag har vid en massa tillfällen redogjort för hur jag värderar företag och den mycket stora vikt jag lägger vid iakttagelser av företags produkter, deras popularitet, kvalitet osv.

  Jag skriver inte att Apple tar alla vinster, jag skriver vad som händer med tiden när ett företag kommer in och ställer en hel bransch på ända (disruptive innovation), precis vad Apple gjort med iPod, iPhone, iPad och nu i allt större omfattning även PC-branschen. Läs statistiken över försäljning och vinstfördelning i respektive bransch så förstår du mer, läs The Innovator's Dilemma så förstår du ännu mer om vad som händer här och i andra branscher.

  SvaraRadera