fredag 4 november 2011

Pengar

.
Jag påminns om en gammal Dilbert-strip jag läste en gång. Den struthårige chefen berättar för sina anställda att han haft fel som trott att företagets anställda är dess mest värdefulla tillgång. Nu hade det visat sig att pengar är det.

Pengar är troligen det som kommer att avgöra det stora smartphonekriget som utspelar sig i dag. de två företag som tjänar pengar att tala om, Samsung och Apple verkar det vara i alla fall idag, kommer att vara de som har möjlighet att vinna marknadsandelar på sikt, de andra kommer att förpassas till att tillverka billiga telefoner utan någon marginal att tala om och en efter en dra sig ur spelet på samma sätt som många tillverkare nu har lämnat PC-branschen samtidigt som Apple tjänar massor på sina Macar.

Att Apple tjänar massor på sina telefoner (och nästan allt annat de gör) brukar alltid komma i skymundan när man talar om vem som sålde mest det senaste kvartalet. Det är kortsiktigt tänkande. Bara Apple kan idag betala massor för att få tag på den teknik de vill integrera, t.ex. tydligen 200 miljoner dollar för Siri och en massa för svenska C3 Technologies som har en ofattbart bra 3D-kartteknik som man kommer att integrera i iOS förr eller senare. Man har också kunnat investera flera miljarder i sina HELT överlägsna iTunes, App Store och iCloud, vilka inte drar in några större vinster i sig själva, utan finns helt enkelt föt att de höjer ribban rejält för den som vill konkurrera med iOS-produkterna.

Den nästintill obegränsade tllgången på pengar gör också att man kan köpa upp all produktionskapacitet när det blir störningar som den i Japan i våras och egentligen allt annat man vill ha, om inte annat så för att blockera konkurrenterna. På samma sätt kan man köpa produktionsutrustning, t.ex. svarvarana för Mac Book Airs aluminiumunibody. Ingen annan har kunnat investera sådana enorma summor som Apple gjort på denna teknik, varför de är helt ensamma om det på marknaden. Det är så man får ens PC-försäljning att växa med 26 % senaste kvartalet (mot kvartalet innan) på en stillastående marknad.

Slutligen är det också enorma investeringar i butiksinredningar. Superdyra, väldigt tilltalande inredningar som gör att köparna flockas till butiken för att köpa direkt av Apple och pressen bevakar varje öppning som en landskamp, i eftermiddag invigs t.ex. den nya glaskuben på Fifth Avenue, man kan bara undra vad den har kostat.

Apples enorma investeringsstyrka gör dem nästintill oslagbara idag. Se på mobilmarknaden och plattdatormarknaden, men även som sagt mobildatornerna. Konkurrenternas enda chans är att försöka kopiera deras framgångar samtidigt som alltför uppenbara kopior riskerar en stämning från världens rikaste företag.

Det känns lite som den situation som romarnas grannar stod inför för två tusen år sedan. Anpassa dig eller gå under.

--------------------
Stripen fortsatte med att chefen sa att de anställda var den nionde viktigaste tillgången för företaget. Törs man fråga vad som är nummer åtta undrade Dilbert. Det var kopieringspapper.

.

13 kommentarer:

 1. Skön dilbert-klassiker = )

  Om du i dessa oroliga börsdagar skulle snubbla över en större mängd likvider, vilket av dina nuvarande innehav skulle du öka i mest i dagsläget? Var ser du den största potentialen?

  SvaraRadera
 2. Apple. Det är minst risk avvägt mot bäst potential. Om det inte vore för statsfinanserna i EU (och USA inte att förglömma, det var där det började i augusti) hade den legat på minst 500 idag och även det hade varit billigt. Även om Apple bara växte ens i närheten av dagens tak i typ två år till och sen bara något mer än marknaden så skulle man kunna dela ut massor varje år och ändå vara värt betydligt mer än i dag. Dvs det som jag skulle våga satsa väldigt mycket på.

  SvaraRadera
 3. Jag ser inte riktigt den röda linjen i denna blogg.

  Pengar kan alltså vara (en del av) Apples edge?

  Sen när har pengar någonsin varit en edge?

  Ett genomgående tema för framgång är väl snarare andra bitar som smart produkt/tjänst och för branschen ändamålsenlig kultur i bolaget (vilket väl Apple också har!?)

  Exempel på projekt där man bara lassat in pengar och gått helt åt helvete kan ju fylla ett par hyllmeter så att säga.

  Essensen i blogginlägget är en smula märkligt.

  /Sue Mannheim

  SvaraRadera
 4. Att växa något mer än marknaden om x antal år kommer att bli mycket svårt. Inser du att vi har att göra med ett teknikbolag, vilka alltid har de minst hållbara moaten på längre sikt. Förmodligen kommer Apple att duka under på samma sätt som Nokia och Motorola, det är bara en tidsfråga. Att du kalla det låg risk jämfört med exempelvis HM, klingar ihåligt. Förstår inte hur du kan vara så säker på ett bolags framgång i en ytterst snabbrörlig bransch. Eftersom Apple är en tickande bomb, kan deras undergång komma snart eller om x antal år, men vi kan vara överens om att Apples dominans inte varar för evigt. Att givet dessa förutsättningar, hävda att risken är begränsad, låter dumdristigt i mina öron.

  /M

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Om jag förstått rätt så får jag betala följande summa om jag vill handla Apple från Avanza:

  100 (börspost) * 400 (nuv kurs/aktie i USD) * 6,58 (1 USD = 6,58 SEK) ==> 263 200 SEK
  (dessutom tillkommer courtage)

  Handlar du på detta sätt från Avanza? Vet du om det finns någon möjlighet att köpa Apple-aktier för mindre summor?

  SvaraRadera
 7. JF, Du kan köpa en enda apple-aktie om du så önskar. Står hos Avanza att en börspost är 100 aktier, men amerikanska värdepapper kan liksom svenska, handlas en och en.

  SvaraRadera
 8. Åt motsatt håll skulle man kunna hävda att Apple badar i pengar som de vägrar att dela ut till aktieägarna. Därför är det lätt att de drabbas av hybris och betalar överpris för olönsamma kringprodukter.

  Intressant är även att alla pengar i världen uppenbarligen inte kan lösa Apple från deras beroende av Samsung-komponenter (http://technorati.com/technology/gadgets/article/iphone-5-still-in-production-samsung/).

  SvaraRadera
 9. Sue: du måste tänka ett snäpp längre, tack vare alla Apples edge (märket, iOS-ekosystemet, extremt lojal personal osv) kan man tillverka produkter som säljer mkt och med extremt hög marginal) och dessa vinster kan sedan sättas i arbete enl ovan och ta marknadsandelar och ännu mer pengar osv.

  SvaraRadera
 10. M: tror du behöver läsa på lite om Apple, det är inte vilket teknikbolag som helst. Det är ett perfekt drivet 36-årigt jätteföretag som verkar i flera branscher och har mer pengar än NÅGON annan. Det är tack vare fördomar som dina som Apple fortfarande kan köpas så billigt.

  SvaraRadera
 11. Anonym: (skriv ett namn!!!!!!!) det finns inget i Apples historia som tyder på når annat än att de får god valuta för sina pengar och öht bara köper ftg när man har en tydlig nytta av det.

  Man kommer säkert att fortsätta med Samsung så länge man tjänar på det men inte längre än så.

  SvaraRadera
 12. nja, håller nog med M om att inget varar för evigt i denna bransch. Om nu Apple var så bra varför insåg du inte detta för några år sedan, har knappast varit ett undangömt litet företag. Att det går bra för apple är det ingen som betvivlar men att det skulle fortsätta så och att aktien är SUPER billig är inte sant. Tänk efter, Apple är just nu störst i världen, vad händer vid en tillväxt på endast 10%, jo apple blir dubbelt så stort om 7 år. om 14 år är apple 4x så stort... Universum ägs snart av apple.
  Lou, en fråga till dig, skulle du kunna "kill your darling" när den tiden kommer då fakta pekar på övervärdering av apple, eller skulle du leta febrilt efter info som stödjer din egen åsikt? JAg tror du skulle hålla för länge, med tanke på hur mycket du skriver och hur kär du är. Låt inte huvudet bli styrt av hjärtat.
  Len

  SvaraRadera
 13. Len: jag tycker du snavar över lite onödiga hinder i ditt resonemang här. Visst vore det kul om man hittade alla guldkorn tidigt, men vad vill du säga med det? Jag köpte inte utländska företag förut, men vidgade synfältet för runt ett och ett halvt år sen i och med att BP fick problem och det utlösande för Apple var att de presenterade ett lysande julkvartal i januari men aktien föll pga Jobs meddelade sjukfrånvaro- dvs sånt som får mig intresserad.

  Att Apple är högst värderar har inget med saken att göra. De har fortf bara 5 % av mobilmarknaden och mindre än 10 % av PC samt ingen vet hur stor plattmarknaden kommer att bli där de idag är helt dominerande. Det är dessa tal dy ska titta på inte att de just nu värderas högre än ExxonM det är bara kul trivia.

  Jag äger ännu inte någon Apple dator, den senaste sålde jag 1997. Det är ett mått på hur "kär" jag är. Mitt intresse är ekonomiskt och jag säljer naturligtvis så snart det finns anledning.

  SvaraRadera