måndag 28 november 2011

Apples värdering

'
En sällsynt genomarbetad och fullständig analys över Apples tillväxt kontra värdering publcerades just på Apple Insider av Andy Zaky från Bullish Cross Capital. BCC äger Apple-aktier och är förstås inte opartiska men artikeln är en genomgång av faktiska siffror så oavsett om man håller med honom om hans slutsatser så kan man inte gärna ifågasätta datan.

Det kanske mest slående exemplet på hur marknaden har behandlat Apple-aktien är nog det faktum att medan företagets vinst har ökat med 600 % de senaste fyra åren har aktien stigit med 83 %. I grafen nedan finns den ackumulerade ökningen för denna period. Vinsten bara ökar och ökar medan aktien knappt reagerar alls.

Man kunde tro att detta håller på att ändras, om än långsamt, men så är inte fallet. Under det år jag nu ägt Apple har det istället ökat. Aldrig sedan iPoden kom ut för tio år sedan har man vuxit så snabbt och ändå går aktien ingenstans. Min vinst hittills (på pappret) på Apple kommer av att jag har köpt nästan alla aktier vid de tillfällen den har varit extra nedtryckt samt av att dollarn har ökat i värde gentemot kronan.Den enda slutsatsen är, precis som jag skrivit många gånger, att marknaden idag helt irrationellt värderar Apple i enlighet med att en total kollaps för vinstökningen stod för dörren. Oavsett hur man ser på framtiden för deras största produkter, iPhone och iPad samt även Mac så finns det idag absolut ingen som helst möjlighet att detta skulle hända under överskådlig tid. iPhone är världens mest populära smartphone och hela världen byter just nu till denna produktkategori i takt med att användarnas kontrakt löper ut. Även om man inte ökar sin marknadsandel kommer antalet sålda enheter att fortsatt öka extremt snabbt. iPad och Mac växer mycket snabbare än marknaden, iPad är f.ö. marknaden i sitt segment.

Även om Apple helt plötsligt skulle börja växa hälften så snabbt eller ännu lägre så är denna värdering helt galen. Man skulle ju ändå snart vara uppe på 50 dollar i vinst och aktien handlas just nu 363 dollar. Till och med de som verkligen har svåra fördomar mot Apple (kanske snarare mot iPhone...) måste inse att detta inte är en värdering som kan hålla i längden.

'

23 kommentarer:

 1. Värderingen kanske beror på att man inte tror att de kan behålla nuvarande marginaler så lång tid framåt.

  En annan orsak kan ju vara att de inte delar ut några pengar. I slutändan är ett företag värt så mycket som de delar ut.

  Apple har dessutom för första gången minskat försäljningen av Ipones om man räknar på kvartal till kvartal. Sen kan man komma fram till massa anledningar till detta som att iphone 4S kom ut efter kvartalsrapporten. Men faktum är att detta är första gången som detta har hänt.

  Det ska bli väldigt intressant att se nästa kvartals rapport och iphone försäljningen. Min egen gissning är 20 miljoner, en ökning men på samma nivå som q3.

  SvaraRadera
 2. Håller med tidigare anonym. Det har med utdelningen att göra. Så länge inget delas ut är investerare rädda för att historien ska upprepa sig. Om Apple skulle meddela att de börjar dela ut en blygsam utdelning tror jag aktien omedelbart skulle göra ett glädjeskutt på 20%, med en "normal" utdelningspolicy skulle värderingen skjuta i taket.

  SvaraRadera
 3. SKRIV NÅGOT NAMN!!!!! Ska det vara så svårt?

  Ett företag är värt summan av samtliga framtida kassaflöden diskonterat till nuvärde. Det finns absolut en psykologi i att dela ut, men kan man förränta pengarna bättre än marknaden "utanför företaget" så skall man matematiskt sett inte dela ut. Det kan gå mycket bra för aktien ändå, se bara på Berkshire.

  Man vet du inte vad anledningen till att iPhones försäljning minskade? Kan det möjligen ha något med att en vädlig massa kunder dröjde med inköpet tills den nya modellen skulle komma. Enligt Apple störtdök försäljningen den andra halvan av kvartalet. Det är dessa kunder som just nu säljer slut på alla iPhones som kommer ut i butikerna.

  De kommer att sälja betydligt mer än 20 miljoner detta kvartal.

  SvaraRadera
 4. Vem är det du försöker övertyga, dig själv eller andra? enligt 100 andra inlägg så förstår nog alla att du gillar apple. Inga andra intessanta aktier i dessa tider av billiga börser?
  Len

  SvaraRadera
 5. Tänker på ett B. Graham citat när jag läser detta.

  "obvious prospect for physical growth in a business do not translate into obvious profits for investors"

  Sid 7 The Intelligent Investor

  Apple tjänar enorma pengar men investerare får inte ett öre i utdelning för sitt innehav. Sånt ska man inte äga.

  SvaraRadera
 6. unrequited love with Apple28 november 2011 19:16

  Jag stör mig på att Apple tvingar mig att lagra mitt kontokortnummer för att skapa ett Appleid. Jag kan finna mig i att ange det när jag gör ett köp men inte att dom lagrar det. Det är nog bara en tidsfråga innan det är Apple som blir hackade. Är det bara jag som reagerar på det här? Är det vardagsmat nu för tiden att sprida sitt kontokortnummer till höger och vänster. Jag köpte en ipod när det begav sig och skulle absolut köpa en Ipad2 och en mac också om det inte vore för detta.

  SvaraRadera
 7. Lou: Det är med allra största säkerhet samma snubbe som hela tiden är alldeles för feg för att faktiskt våga stå för sin åsikt med ens ett fejkat nick. Vill minnas att han en enda gång har signat med ett namn men det satt långt inne.

  "..är ett företag värt så mycket som det delar ut..". Coolt! Det skulle alltså betyda att både Google och Birkshire Hathaway borde vara värda exakt noll i detta nu? Ingen av dem delar ut och har aldrig gjort...

  Snacka om att deras ägare måste känna sig lurade precis som Apples!

  Att iPhone-försäljningen stannar av innan en ny modell lanseras är ingen nyhet. Så har det varit varje gång hittills mig veterligen. Apple själva varnade för "en major product transition" i sin egen conference call för Q2 och slog sin egen guidance för både vinst och omsättning för Q3, precis som man gjort de senaste 19 kvartalen eller så... Första helgen iPhone 4S var på marknaden sålde den 4 miljoner i ett begränsat antal länder. Nu finns den på betydligt fler inför julen och de första indikationerna på hur det verkar gå kom från Storbrittannien: http://www.reuters.com/article/2011/11/28/us-smartphones-britain-research-idUSTRE7AR1J020111128

  42.8 procent av alla smartphones sålda i Oktober var en iPhone. Nåt hundratal olika Androidmodeller stod för ca 35% av försäljningen. Det lutar åt att Apple inte heller detta kvartal kommer att konkursa tyvärr!

  Min gissning för julkvartalet är över 25 miljoner. Jag tror inte att du ens reflekterat över att 3GS är gratis och 4:an kostar $99 över ett tvåårskontrakt i USA. Det borde borgar för att man tillsvidare kniper första, andra *och* tredjeplatsen i försäljning i USA precis som man gjort rätt länge nu...

  Vet du vad? Du verkar så stensäkert övertygad om Apples närmande kollaps så kan vi inte göra det lite spännande? Jag lastar in en bruttomånadslön i aktien omgående så göra du samma fast kortar den. Så möts vi här i slutet av låt säga Q1 (nästnästa rapport) och så summerar vi hur mycket vi har kvar?

  SvaraRadera
 8. Man behöver inte lämna kontokortsnummer för ett Apple-id. Välj No Card när du skapar ID. Hur tror du barn utan kontokort skaffar ett ID? Det är därför du kan köpa iTunes-presentkort.
  /Jens

  SvaraRadera
 9. maybe requited love with Apple28 november 2011 23:32

  Tack Jens, nu har jag lyckats! Jag får se om min kärlek till Apple blir besvarad framöver. I så fall konverterar jag till Mac och rubbet. Jag har hört att Macdatorer ska vara snabbare, eller kan ni erfarna nämna ert bästa skäl till att köpa Mac.

  SvaraRadera
 10. Jag skulle aldrig korta en aktie. Största anledningen till att jag inte skulle köpa Apple är för att jag anser det vara en hög risk att köpa teknologaktier. Speciellt med företag som jobbar med nästa generation.

  Vad är anledning till att de inte delar ut pengar. De har 28$/aktie i kontanter totalt 26 miljarder dollar. Hur bra förräntar Apple dessa pengar?

  Jag skulle nog ändra min prognos, eftersom det är Jul så skulle jag tro att försäljningen kan bli 22-23 miljoner. Men nästa kvartal så tror jag det blir en minskning och kommer att hamna på 20 miljoner. Det vill säga om de inte kommer ut med en ny modell som kostar 2-3000 kronor.

  Jag vet att en anledning till att de sålde mindre är att IPhone 4S lanserades efter kvartalslutet. Men jag tror inte det är hela sanningen. Försäljningen minskade 15% ifrån Q3 till Q4. Jag tror att det är en kombination av lanseringen och att iphone inte tar marknadsandelar längre.

  SvaraRadera
 11. Len: varför ska jag lägga min tid på att leta efter nya aktier hela tiden när jag har fyra stora, stabila mycket attraktivt värderade företag som största innehav (Swedbank, H&M, Boliden och Apple). Teoretiskt räcker det med ett företag om det är tillräckligt bra. Bättre att lägga tiden på de företag man äger och bara ta in något om det är slående bra och otroligt lågt värdera, som när jag blev intresserad av Apple för ett år sedan.

  SvaraRadera
 12. Peter: ingen kan vara en större anhängare till den boken än Warren Buffett och han delar aldrig ut en cent av Berkshires vinster. De som ägt den aktien har inte precis gått lottlösa (14 dollar till 140 000).

  Jag förstår inte vad det är som är så svårt att förstås med att företags sparade vinster finns kvar och fortsätter att arbeta i företaget och ge ännu större vinster i framtiden. Alla pengar i företaget ägs av aktieägarna och förr eller senare kommer de dem tillgodo.

  SvaraRadera
 13. T: de sitter på betydligt mer än så, f.n. över 80 dollar.

  Vad i dagens nyhetsflöde eller annat tyder på att iPhone inte skulle fortsätta att sälja massor? Det är snarare så att en minskning på bara (!) 15 % under kvartalet när försäljningen tvärdök andra halvan säger en hel del om hur bra den säljer. Man hade annars minskat med säkert 40 %.

  SvaraRadera
 14. maybe: jag ägde Mac 92-97 då de hade blivit ganska dassiga och programmen till dme kostade massor och var dåliga, inte minst pga att MS medvetet gjorde långsamma versioner av Office åt Mac.

  Sedan blev det PC som var billiga och snabba samt kompatibla med andras dokument o.s.v. inte minst viktigt när Internet började slå igenom på allvar.

  För ett år sedan köpte jag iPad 1 och i våras iPad 2 eftersom jag var så hejdlöst nöjd med ettan. Sen skaffade vi varsin iPhone i somras och de är underbara produkter. På rean i fredags köpte jag en Air och såsmåningom ska jag köpa en iMac 27" och kasta ut de sista win-datorerna.

  Vad jag försöker säga är att produkterna är så överlägset mycket bättre än windows-burkarna att jämförelsen blir löjlig och du vill hela tiden bara ha mer av dem.

  Exempel: min nya jobblaptop (Windows) har jättelika problem att koppla upp sig på mitt hemnätverk och även på min iPhone när jag sätter den på delning. Hur är det möjligt?! Det är ALDRIG något problem med våra iOS-produkter trots att det är en gammal bredbandsrouter från Bredbandsbolaget. Den enda produkt hemma som jag haft problem med är just min gamla stationära Windows-dator som helt sonika inte kopplar upp sig typ var fjärde gång jag startar den.

  Att Mac ökar med 26 % på en stillastående marknad och 50 % av köparna aldrig ägt en Mac tidigare säger också en hel del.

  SvaraRadera
 15. Det kanske är 80$ jag tittade på Yahoo finance och de rapporterar 27.92$ (Total Cash Per Share (mrq):). Sedan är book value 80$ per share.


  Anledningen till att jag tror att de har nått "mognad" i antal sålda Iphones är:
  * de har introducerat Iphone på alla marknader som har volym.
  * jag tror inte antal telefoner som säljs över 4000kr kommer öka något nämnvärt. Troligen minska.
  * Jag tror inte att iphone kommer ta marknadsandelar ifrån Android.

  T

  SvaraRadera
 16. Lou: BH köper nya företag för sina pengar, Apple bara bygger på kassan (knappast särskilt effektivt allokerande av kapital att låta det ticka med någon % ) - och det är ju inte genom stora företagsköp som Apple blivit framgångsrikt - de är överkapitaliserade som bara den! (vad ska de köpa egentligen, Grekland eller?

  /Oraklet

  SvaraRadera
 17. OK, jag är ny här och var inte medveten om att det fanns ett krav att anonyma inlägg ska signeras, fast det hör väl till god sed egentligen, sorry.

  För att förtydliga vad jag skrev tidigare, jag är övertygad att det är Apples utdelningspolicy som gör att marknaden värderar aktien så lågt. Jag sa inte att marknaden gör en korrekt värdering, naturligtvis ska pengarna stanna i bolaget om de gör mest nytta där. Problemet är att många investerare anser att de skulle förvalta vinsterna bättre själva, det är ju en "riskabel teknikaktie".

  btw, får man inte ens försöka förklara hur marknaden tänker utan att bli klassad som apple-hatare eller ekonomiskt illiterat, vad var i så fall meningen med blogginlägget.

  /Marcus

  SvaraRadera
 18. T:

  1. iPhones tillväxt kommer inte från nyintroduktioner på marknader man tidigare inte nått, utan av att man säljer allt mer på existerande marknader. Dessutom har man ju knappt börjat sitt intåg på allvar i Kina som är världens största marknad och är ännu mycket små i Indien.

  2. Var får du det ifrån, just nu verkar folk alltmer benägna att skaffa allt mer avancerade telefoner, se bara på hur andelen smartphones (oavsett märke) exploderar.

  3. Apples största tillväxt kommer inte av att ta eller inte ta marknadsandelar från Android utan av att alltfler vill ha avancerade telefoner och många av dessa en iPhone. I takt med att folk får mer pengar och ffa vill avsätta mer på prestigetelefoner är det svårt att ganska hackiga Android med betydligt färre features och kvalitetsappar skulle kunna fortsätta att växa som det gjort. Dessutom har man ju allt större problem med att tekniken gör seriösa intrång i Apples patent, se bara hur det gått hittills för HTC i domstolarna.

  SvaraRadera
 19. Oraklet: det stämmer absolut inte att Apple bara bygger på kassan. De investerar mer än något jämförbart företag. Om du är intresserad att läsa mer om detta kan jag rekommendera asymco.com som har gjort intressanta beräkningar på Apples helt ofattbara capex-investeringar och vad de kommer att användas till.

  SvaraRadera
 20. Marcus: ja, det är säkert ett återhållande faktum på aktien, men det kan inte hålla tillbaka hur länge som helst. Förr eller senare måste aktien stiga rejält. Marknaden inser absolut inte att Apples enorma investeringar är oerhört lönsamma- se bara på de enorma summor man plöjt ned i sina egna affärer och vilken otrolig försäljning de sedan fått per kvadratmeter som de inte behöver betala några mellanhänder för. Se också på allt man fått ut av sin jättelika nya serverhall som också kostade mer än i princip någon annan har råd med (Siri, iCloud m.m.).

  SvaraRadera
 21. Ja, alla kommer köpa en smartphone. Men man kan få en smartphone ifrån 800kr idag. Det är anledningen till att jag inte tror att smartphones över 4000 kommer öka i antal utan minska framöver.

  Jag undrar vad du tycker är en rimling värdering av Apple nu. De är värderade till EV 320B$.

  Någonstans så måste de ju bli så stora att det får tillväxt som är ungefär som BNP.

  /T

  SvaraRadera
 22. T

  Ja. Det verkar ju vettigt att på en explosionartad tillväxtmarknad, så länge 75-80 procent av den totala mobilmarknaden inte har intresserat sig för en Smartphone alls än så kommer mobiler på priser över 4000 kronor att *minska* i försäljning? Och det ens innan Apple fått försöka på allvar i vare sig Kina eller Indien, som båda har växande medelklasser som börjar närma sig antalet invånare i USA? Det skulle i sådana fall betyda att även Samsung och HTC's dyrare modeller snart borde sälja mindre från kvartal till kvartal. Eller gäller det bara Apple?

  Rimlig värdering?

  Sedan 2007 när iPhone instroducerades har Apples EPS (vinst per aktie) ökat med 600% medans aktien kostar strax över 80% mer. Företaget är 7 ggr större och har 5 ggr större kassa. Vinsttillväxten är över 80% YoY för Q4 och Apple själva förväntar sig ännu bättre siffror för Q1 2012 (julkvartalet). Historiskt har Apple varit nästan löjligt defensiva i sin egen guidance (som man sedan för det mesta slagit ordentligt) men för första gången i mannaminne så är även Apple nästan "bullish" inför nästa kvartal då man förväntar sig nästan $40 Miljarder i omsättning och $10 Miljarder i vinst. En vettig värdering vore *absolut minimum* där konsensus för Analytikerna ligger. Mellan $450-$600... Och då skall vi komma ihåg att Apples faktiskta resultat har legat allt från 10-35% *över* vad de professionella analytikerna siktat på sedan i princip mitten av 2000-talet.

  Det största misstaget Apple-skeptiker alltid gör att att man i princip utgår ifrån att Apple kommer att sluta innovera eller ens släppa uppdateringar av de framgångsrika produktsegment man har. Man får höra hela tiden att "Apple är slut", "Apple är omkörda". Och det har sagts i princip om alla (fortfarande) mycket framgångrika segment Apple har gett sig in på de senaste tio åren (iPod/iTunes, iMac/MacBooks, iPhone/AppStore, iPad). Finns det några tendenser till det *än*? Jag har inte sett några. Fanken, Till och med Apples "hobby" AppleTV säljer i mängder som jag är säker på att många mediaspelartillverkare inte kommer upp i..

  Kort och gott: Det finns inga som helst tecken på nån större nedsida (möjligen ekonomin som helhet) men däremot pekar det mesta på en ordentlig uppsida. Alltså fortfarande låg risk.

  Skall bli ett ruskigt intressant år både ur ett akteägarperspektiv och som kund. iPad 3 med högupplöst skärm, iPhone5 (6?). En möjlig "riktig" Apple TV i samarbete med Sharp. Fortsatt utveckling av iCloud och Siri. Och naturligtvis att se vad Apple har tänkt att göra med det Svenska digitala kartföretget som man köpte för inte så länge sedan. Där var det några Svenska innovatörer till som fick sin payday. Ordentligt förmodligen.

  Som sagt var. Spännande!

  SvaraRadera
 23. Tamefanken. Jag hade mer rätt än jag trodde angående AppleTV...

  http://www.appleinsider.com/articles/11/12/12/apple_tv_to_take_32_of_connected_tv_player_market_this_year.html

  SvaraRadera