lördag 21 april 2018

Evolution Gamings rapport och stämma


I torsdags rapporterade som bekant EVO och ingen lär väl ha missat aktiens studs efter släppet. När jag läste rapporten till frukost tänkte jag efter att ha sett ytterligare sänkning av EBITDA-marginalen till knappa 43 % och lite svag omsättning att detta var typ i linje med analytikernas förväntningar för detta "mellankvartal". Mycket positivt var ledningens tydlighet om att marginalen kommer att stärkas osv. Jag tänkte att aktien borde gå upp lite på detta och den nedåtgående trenden troligen skulle brytas.

Aktien steg dock snabbt med mer än 10 % vid öppningen och fortsatte rusa under resten av dagen till att stänga på nästan 28 % upp. Förväntningarna på bolaget var uppenbarligen extremt pressade, långt lägre än jag hade trott. Men vi får inte missa att vår kära blankare hedgefonden Bodenholm sitter med skägget i brevlådan och under dagen tvingades täcka halva sin enprocentiga position mot bolaget. Humor på hög nivå.

I går hade EVO årsstämma, ett efterlängtat event för mig som jag dessvärre inte kunde gå på i fjol. Flera saker står ut av intrycken. Det största är den kompetens som genomsyrar allting. Både ledning och grundarna/huvudägarna som helt uppenbart är väldigt engagerade i företagets verksamhet. Ingenting nytt från tidigare träffar med dem men det blir mer slående när man t.ex. får se i ett bildspel hur man arbetat i Tibilisi sedan övertagandet av byggnaden fram till man gick live häromveckan. Svårt att förklara men det visar även tydligt vilken skala det är som EVO arbetar på och hur svårt det är för bolag som nu ger sig in och ska konkurrera med Evolution med tio års försprång. Att inte ens NetEnt med alla sina etablerade kunder och kunskap om branschen sedan massor av år har lyckats är mycket talande.


Det som känns mest positivt i övrigt är väl egentligen samma saker som framkom i rapporten och analytikerkonferensen efteråt: man tar marknadsandelar, man ökar avståndet till konkurrenterna, båda oavsett hur man mäter i mjuka och hårda parametrar. Man har från start en fin position i Kanada och man kommer nästa halvår att ha det även på USA-marknaden. Därtill kommer man att följa operatörer in på den asiatiska marknaden. 

Viktigast som sagt just nu är dock att man med starten med hundra anställda i Tiblisi och allt klart för gradvis utbyggnad av kapaciteten efter behov har expansionen i Europa säkrad för ett par år framåt. Detta har kostat senaste månaderna i form av anställningar, utbildning, löner, lokalen, arbetet i övrigt med färdigställandet utan att man haft en eurocent i intäkter från studion. Nu är det slut på det och detta kommer att bidra rejält till marginalen och omsättningen. Omsättningen är också något som bolaget påpekar har stor betydelse för marginalen, t.ex. den låga trafiken i början av kvartalet påverkade tydligt marginalen.

En lite mjukare parameter är vilka som besöker stämman. Sånt får man en känsla för med tiden när man gått på många årsstämmor. Det är mycket smarta pengar inne i EVO...

Jag känner mig alltså mer säker än någonsin på det långa caset i EVO och ökade för tredje gången på tio dagar, nu på lite högre nivå dock, efter stämman. Ett fantastiskt bolag.


1 kommentar:

  1. Hej! Viss skadeglädje finns när ABG får bita i det sura äpplet ,men man kan ju inte erkänna att analysen är helt fel utan fortsätter dissa bolaget.ABG är såvitt jag vet enda analysfirman som har en övervärderad syn på bolaget och en lite heller,passade även på att tanka mer och itt innehav är nu näst största

    SvaraRadera