torsdag 14 december 2017
Bitcoin bonanza
Att det råder bitcoinfeber har nog alla märkt vid det här laget, om inte annat för att fenomenet har nått ut i vanlig media. Samtidigt är det tydligt att många inte vet vad Bitcoin är eller tror att det är någon form av anonym knarkvaluta.
Bitcoin är en finansiell användning av blokkedjetekniken som är tänkt att göra det möjligt att utan inblandning av banker eller andra finansiella institut växla ägare av "pengarna". Målet är alltså en form av disruption av det globala banksystemet.
Eftersom Bitcoin är den mest lovade av de olika kryptovalutorna och banksystemet förstås är oerhört lukrativt så har bitcoinpriset stigit till skyarna i vad man måste se som ren spekulation i vad det framtida värdet på att vara en del av detta system kan tänkas bli. Vad man handlar är alltså inte en valuta i vanlig mening och det blir rätt meningslöst att jämföra med vad olika företag har värderats eftersom det heller inte är ett producerande företag. Vad man köper och säljer på bitcoinbörserna är helt enkelt en teknisk lösning.
Den intressanta delen och kanske också caset för en fortsatt uppgång är som jag ser det följande: Om vi förutsätter att det finns ett verkligt och legitimt behov av kryptovalutor i världen och att Bitcoin blir den teknik som dominerar över alla andra likt VHS och Bluetooth samt givet det faktum att antalet Bitcoin är begränsat och inte kan ökas när alla har utvunnits, borde priset på varje enhet/Bitcoin bli högt. Hur högt är en annan fråga.
Ett annat ”bullish” faktum är att väldigt många Bitcoin som har utvunnits hittills inte längre "existerar". Deras ägare har glömt bort dem och slängt de datorer där de hade dem sparade eller har glömt bort sitt pinnummer till sin wallet. Det blir alltså lite som att investera i gamla årgångsviner- antalet flaskor är bestämt från början och de blir dessutom av naturliga skäl färre över tid när rika människor dricker upp dem. Mellan 20 och 25 % av alla Bitcoin sägs vara borta nu.
Ett väldigt bearish faktum är dock att tekniken kanske inte fungerar så bra i verkligheten då det är dyrt och tidsödande att skicka bitcoins mellan användare idag. Det kostar tydligen runt 10 dollar och systemet har svårt att hantera alltför många transaktioner. Det är alltså inte på något sätt en ersättning för det extremt väloljade banksystemet idag. Därtill har vi den extrema energiåtgången för att skapa nya bitcoins som bara kommer att öka med okänt resultat för valutan.
Om man ska utgå från klassisk "disruption theory" så är det alltid brister i den teknik som ersätter (disruptar) den gamla. Den har dock någonting viktigt som är klart bättre och detta väger upp de brister som finns för de första användarna och dessa brister fixas med tiden till. Jag kan inte avgöra om det är sannolikt att detta kommer att ske, prisutvecklingen är förstås just nu helt driven av spekulation och en vacker dag kommer vi att få veta om det var en bubbla eller bara en uppvärdering till en högre mer rimlig nivå för bitcoinpriset.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tekniken kan nog användas av riksbanker för att erbjuda digitala valutor.
SvaraRaderaMen som är väl känt så jobbas det världen över för att öka spårbarheten i finansiella transaktioner med nya regler och lagar. Att det skulle existera en handelsvara som kan användas till nästan lika mycket som officiella valutor finner jag mycket osannolikt, en sådan handelsvara kommer regleras eller förbjudas. Bitcoins framtid kommer inte bli långvarig, tror jag.
Styrkan med blockchain är att den är decentraliserad. Att ingen part skall kunna stänga av eller kontrollera systemet. Inte en chans att någon riksbank frivilligt skulle släppa på detta idag.
RaderaInternet var också helt oreglerat i början. Att nya tekniker regleras är bara bra tycker jag och redan nu finns ju regleringar för kryptovalutor. De flesta börser har KYC och skatteverket har regler för hur beskattningen skall ske.
Intressanta diskussioner och funderingar ovan, även den som svarade ovan.
SvaraRaderaVad är det egentligen för slags problem Bitcoin försöker lösa? Dispruption, jaha men av vad och varför? Vilket mervärde skapas för massorna med detta?
Pengar är ett betalningsmedel, att fokusera på "teknik" ser jag inte som relevant. Förutsättningen för ett fungerande betalningsmedel i stor skala är bl.a. att det är stabilt, säkert, tillgängligt och transparant. Lite som motsatsen till cryptovalutor.
Med tanke på att politikerna i världen har en aldrig tidigare skådad regleringsiver, så undrar jag hur sannolikt det kan anses vara att Bitcoin skulle tillåtas att parallellt växa fram, totalt oreglerat?
Möjligen kan Bitcoin eller andra valutor fortsätta leva i någon slags mindre parallellt universum, men att de skulle "ta över" på allvar ser jag som väldigt osannolikt.
Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
Stabilt: Så länge internet fungerar går det att göra överföringar med bitcoin. Det är omöjligt att stänga av utan att stänga av internet. (Dagens banksystem: får banken problem kan du inte komma åt dina pengar)
RaderaSäkert: Bitcoin har funnits i åtta år. Källkoden är öppen. Ingen har lyckats hacka bitcoin. (Dagens banksystem: källkoden är hemlig, systemen är centrala)
Tillgängligt: Vet inte exakt vad du menar med tillgängligt. Men det är inte svårt att köpa eller förvara bitcoin på ett säkert sätt.
Transparant: Källkoden är öppen. Alla transaktioner som någonsin gjorts med bitcoin är tillgängliga för allmän beskådan. (Dagens banksystem: Noll insyn)
Nu till det negativa.
I takt med att bitcoin blivit så populärt har det blivit helt oanvändbart som vardaglig valuta. Börsen Coinbase har fått 100.000 nya användare varje dag. Börsen Kraken har fått 50.000 nya användare varje dag. Systemet är helt enkelt enormt överbelastat. Det finns flera lösningar men dessa måste hela tiden vägas emot säkerhetsaspekter. (Säkerheten bygger ju på att alla transaktioner skall godkänns decentraliserat).
Personligen tror jag aldrig att bitcoin kommer blir en valuta som används för att handla på ICA. Bitcoin kommer att använda som "digitalt guld". Det finns redan nu kryptovalutor som är enormt mycket snabbare än bitcoin.
Stabilt, vänta lite, jag ska kolla "källkoden" första bara, till pengarna alltså.
SvaraRaderaDu behöver inte kolla i källkoden för bitcoin för att kunna använda bitcoin. På samma sätt som du inte behöver känna till bankens källkod för att kunna betala en räkning. Skillnaden är att bitcoins källkod är granskad av hundratusentals människor i hela världen. Hur många har granskat bankens källkod? Detta gör bitcoin oerhört säkert.
SvaraRaderaBitcoin är inget för mig men är helt klart spännande att följa från åskådarplats. Det som jag tycker blir spännande att se är vad som händer när nuvarande uppgångsvåg planar ut. Tror för övrigt att de tekniska bristerna(transaktionskostnader, energiåtgång, etc) är för stora för att någonsin göra bitcoin användbart. Sen ser jag inte heller vilket problem bitcoin egentligen löser för de stora massorna.
SvaraRaderaKryptovalutor är decentraliserade och därmed oberoende från dagens centralbanker. I en tid där riksbanker går från den ena kris till den andra med alltmer expansiv penningpolitik, blir tillgångspriser mer volatila. I en sådan tid kan kryptovalutor bli en slags garant, en form av digitalt guld som någon uttryckte det. Det vill säga ett sätt att trygga sina tillgångar som inte är underordnat diskretionära beslut från en massa tomtar i centralbanksstyrelser världen över.
SvaraRadera