fredag 16 december 2016

The Fingerprint question


Dimman som har omgivit Fingerprint Cards har som bekant börjat skingras lite i och med dels att ledningen har blivit mer öppen om att de nu möter mycket konkurrens och att försäljningen i alla fall just nu är klart lägre än man kommunicerat tidigare.

Oavsett vad man tror om framtida försäljningsmöjligheter inom smartphones och eventuella andra produkter så har nu flera mycket oroande fakta (!) blottlagts som borde oroa dem som äger fingerprintaktier.


  • Antingen kan ledningen inte bedöma efterfrågan på produkterna i närtid eller så har man mörkat försäljningstappet i tidigare kommunikation. 
  • Kunderna köper uppenbarligen inte på fasta volymer utan kan ändra sina beställningar med kort varsel varför talet om "visibilitet" 6-12 månader framåt är rent skitsnack och varken vi eller ledningen har någon aning alls om 2017.
  • Den snabbt stigande dollarn gör att det verkliga försäljningstappet är betydligt större än vad som syns i resultaträkningen.
  • I och med att företagets försäljning just nu faller så snabbt som förra veckans kommuniké visade så kan man i värsta fall underskrida även de nya, lägre förväntningarna när Q4 presenteras.
  • Fingerprint håller på och ökar sin personalstyrka med 50 % vilket förstås slår direkt mot resultatet detta kvartal och nästa år.
Till detta kommer att Johan Carlström som största privata ägare naturligtvis har mycket god insyn i företaget som han dessutom just har lämnat har sålt av en mycket stor del av sitt innehav i smyg enligt DI:s artikel igår.

Den som äger aktien bör också tänka på att alla påståenden från bolaget och analytiker om att Fingerprints konkurrenter ligger "så långt efter" FPC att de inte utgör någon risk hade helt fel. Alla de som har viftat bort riskerna med dual sourcing (att kunden tar in ytterligare, parallella leverantörer) hade helt fel. Alla de som trodde sig veta att Fingerprint skulle ha enorma intäkter detta år hade helt fel.


När ett företag förlorar trovärdighet på marknaden så kan aktien falla långt mycket mer än vad som är rimligt, inte minst när trovärdighetsproblemen är centrerade kring hur stor försäljningen och därmed vinsten blir i framtiden.

Hela uppvärderingen av Fingerptint (se tidigare inlägg här) byggde på att företaget skulle fortsätta växa mycket starkt flera år till. Vinsten skulle explodera och allting skulle rulla på utan minsta problem. Helt oavsett hur Fingerprint presterar i framtiden så är det nu helt klart att så blev det inte. 

Fingerprint kan kanske bli uppköpt och kanske kommer försäljningen att dra iväg igen, kanske har ledningen rensat ut dåliga nyheter nu och försäljningen blir lite bättre redan detta år, men det är rena chansningar och har väldigt lite med investering att göra.

De företag som ledde mycket klart en gång kan några år senare vara helt passé eller i vilket fall förpassade till att vara en i mängden vars resultat beror mer på den konjunktur som för tillfället råder än på företagets innovationstakt. Exemplen på detta är otaliga. År 2009, två år efter att iPhone hade lanserats, hade Blackberry 50 % av den amerikanska marknaden. Idag har de mindre än 0,5 %.


8 kommentarer:

  1. Jag är sjukt nyfiken på var Fingerprint kommer att stabilisera sig. Aktien är helt ointressant för mig som investeringsobjekt men det är onekligen ett unikt företag ur ett industrihistoriskt perspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara hålla med. Det är intressant och lärorikt.

      Radera
  2. Fingerprint är intressant. Dina analyser ännu intressantare. Men mest intressant är att Spiltan köpt in sig i Fingerprint, samtidigt som de har som ambition att följa Buffett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men deras dataspelsbet är ju ännu mer iögonfallande. De saknar ivf inte mod men jag är förvånad att de köpte in sig i FING på så hög nivå.

      Radera
  3. Intressant är verkligen ett ord som passar på Fingerprint. Det behövs stabilitet i bolaget, det är helt klart. Frågan är när det blir stabilt. Jag tror att ledningen skulle göra klokt i att sluta bry sig om aktiekursen och enbart jobba med företaget och dess produkter. Det borde skapa en lite större stabilitet i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut sant allt du skriver. Jag tror de gör rätt i att investera i personal och de bör positionera sig i tid som en av flera spelare. Deras svansföring har varit alldeles för hög när man har viftat bort hotet från konkurrenter och de verkar ha blivit mycket överrumplade när kunderna drog ned ordrarna i höst. FING kan absolut ha mycket goda möjligheter att bli ett stabilt och hyfsat stort bolag på svenska börsen men för att de ska nå upp till tidigare höjder behövs rejäla tillskott från andra tillämpningar och det är förstås oerhört svårt att hitta en ny supersuccé.

      Radera
  4. Det svänger fort i tech-branschen! Intressant bransch de verkar i dock. Förväntningarna har kommit ned en del, vilket kan vara positivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut bättre att kunna gå in nu men jag skulle som sagt inte göra det- alldeles för dålig visibilitet i framtiden och med lite otur för ägarna så halveras aktien igen på ytterligare dåliga nyheter.

      Radera