lördag 2 januari 2016

Året som gått


Trots min allergi mot att dela upp tiden man investerar i kalenderår så kan det ju vara bra att ibland se över vd man gjort och spekulera lite i vad som kommer nästa år. 

Inget av mina innehav gjorde någon större kurssuccé detta år utan gick mest som börsen, det var upp på våren och ned eller stilla därefter. Detta har förstås ingen som helst betydelse eftersom kalenderår är ett godtyckligt begrepp som inte påverkar mina investeringsbeslut. Mycket mer intressant är förstås hur företagen utvecklade sig. 

Apple hade ett fantastiskt år, så bra att marknaden återigen bestämde sig för att sådana framgångar på något vis måste betyda att olyckor lurar bakom hörnet. Man lanserade Apple Watch som uppenbarligen har slagit igenom mycket bra, vilket döljs av det faktum att den förstås säljer mycket mindre än sina syskon iPhone och iPad. Lite som när fantastiska backar i topplag skyms av forwardstjärnan som rankas högst i världen. Nyligen i London såg jag hur brett Apple Pay har slagit igenom vilket också kommer att ge resultat på sikt, liksom jag efter ett par månader med Apple TV "4" och Apple Watch inser vilka höjdare de är. Vi ser i princip all tv via Apple TV nu och jag saknar verkligen notifieringarna från min Apple Watch när jag på helgerna använder andra klockor. Otroligt bra produkter och vi ska köpa en till Apple TV till vår andra tv.

Mycket stark försäljning överlag har tillsammans med som alltid aggressivt utnyttjande av kursfall för återköp givit osannolika VPA-ökningar över 40 % de flesta kvartalen. Marknaden handlar trots detta ned AAPL till nu under PE 11 mot amerikanska börsens 17... Detta betyder att marknaden nu ställt in sig på en tvärbroms för Apples vinst och omsättning och en överraskning på uppsidan, vilket jag förstås tror på, kommer troligen att leda till fin kurserna 2016.

Starbucks har tuffat på väldigt bra och kursmässigt blivit årets raket för mig med en uppgång på 50 % (från 40 till 60 dollar). Spliten i våras kanske hjälpte lite psykologiskt men detta är vad man ska få se i företag som växer mycket kraftigt på både översta och nedersta  raden. 

Disney var årets nykomling och är ännu under 10 % av portföljen. Troligen kommer jag att öka innehavet ytterligare i år och man behöver ju inte vara ett geni för att förstå vilken betydelse det kommer att få för resultatet, framförallt utanför de rena biljettintäkterna, att den första Star Wars-filmen producerad av Disney inte bara blev en succé utan den mest framgångsrika filmen någonsin alla kategorier. Även om Disney är mycket mer än film (som ju framförallt är ett lok som driver merchandising och licensiering) så kommer just Star Wars att driva OERHÖRDA vinster de kommande åren. Allt annat vore en sensation efter filmens mottagande.Medan Starbucks är som H&M (fast med mycket bättre utveckling) och marknadens älskling så känns marknadens avoga inställning just nu till både Apple (20-25 % av portföljen) och Disney som att jag är inne på rätt spår. Inte för att det räcker att alltid gå emot marknaden för att tjäna pengar (det lönar sig förstås inte alls att göra det konsekvent) utan för att just denna missriktade skepticism från marknaden är vad som krävs för att på sikt slå marknaden.

Bankerna har gått mycket bra men jag minskade en del i mitt stora swedbankinnehav, ökade i SHB och sålde mitt lilla innehav i Nordea för att kunna öka i Disney nu när den föll. jag kommer troligen att ligga kvar på denna nivå med över 40 % i banker för utdelningen och för att jag ännu tror stenhårt på deras affärsidé och dominanta position. Skulle något amerikanskt innehav gå genom taket så kan jag komma att öka i bankerna liksom i H&M som jag ökat med ung. 30 % i år.

För året som kommer tror jag på fortsatt låg ränta och lågt oljepris. Världen är inte som förr men det tar sin tid för marknaden att inse detta. För oss konsumenter och investerare är detta förstås mycket bra och jag ser fram emot att fortsätta skörda frukterna av detta. De som tror att allt kommer att återgå till hur det var för några år sedan (oavsett vad frågan gäller) som om det vore en naturlag kommer att fortsätta att famla i mörkret. Vissa saker består- som att företag behöver riktiga kunder som betalar med riktiga pengar, men branscher och företag kommer och går, räntan har inget "normalläge" som gäller för all framtid oavsett vad vår oerhört inkompetenta riksbank ("världens äldsta…") säger.

En annan sak som inte förändras är att pengaströmmen går från dem som följer med strömmen till dem med kunskap och förmåga att använda denna kunskap rationellt på marknaden. Inget nytt under solen där.


6 kommentarer:

 1. Jag tycker att kalenderåret har två fördelar som rättfärdigar det för utvärdering.

  1) Det är en fast punkt i tillvaron som inträffar med en fast periodicitet.

  2) Man är ledig.

  Men tidsintervallet är självklart för kort och godtyckligt vilket gör att vi får jämföra många år. Ett litet lustigt exempel jag har noterat på det området är Fenix Outdoor, där har vi verkligen ett bolag som struntar i kalenderår. På ett år ser kassaflöde, resultat och utdelning ut att sakna relation. Men slår man ut det på 5 år så delar de ut 100% av kassaflödet och investerar resten av resultatet mycket prydligt.

  Med tanke på ointresset för kalenderår får jag även passa på att önska en glad andra januari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det (2 jan.) :-). Jag stör mig mest på att just denna period blåses upp av alla marknadsbevakare som vore åren separata enheter som kommer efter varandra. Åren är ju bara en exakt definierad tid som inte påverkar företagen alls annat än vad gäller säsongs- och kalendereffektet.

   Radera
  2. Tyvärr inte helt sant.
   Skattemyndigheterna går på kalenderår och kvartalsbokslut, vilket gör att även företagen (och vi aktieinvesterare !!) måste anpassa sig efter kalendereffekterna.

   Radera
 2. Anser du nuvarande läge på 58kr/aktie för Starbucks är bra för ett barnsparande?

  SvaraRadera
 3. Kan du inte låta tomten köpa dina barns julklappar också? Då slipper du göra någonting.

  SvaraRadera
 4. Bra där. Tyvärr tror jag inte på tomten. Vanligen samlar man info av de som är bättre. Tämj ett lejon.

  SvaraRadera