tisdag 3 mars 2015

Det är pengarna som styr


En armé marscherar på sin mage, sa Napoleon. Han visste vad han talade om eftersom han inte bara ruinerade Frankrike utan alla länder de skövlade på vägen för att finansiera sin dårskap. När man skulle försörja en armé ute på den ryska stäppen mitt i smällkalla vintern gick det dock inte så bra. Rent av dåligt faktiskt.

General Washington hade å sin sida enorma problem att finansiera och därmed föda sin revolution mot engelske kungen vilket gjorde att när soldaterna inte längre fick betalt så var det många som helt enkelt tog sitt gevär och vandrade hem. De återkom när de fick betalt igen. Kanske inte den bild som ges i amerikanska historieböcker idag.

När alla idag envisas med att oroa sig för att vem som helst med sjuk blick som håller i ett gevär ska kasta världen i krig så kan en sak vara bra att komma ihåg: det krävs pengar för att kriga. Egentligen är det något som borde vara uppenbart för alla men det verkar som om det hela tiden glöms bort när man bara pratar om hur många man eller vilka vapen den ena eller andra dåren har till sitt förfogande. Varken vapnen eller de allra flesta av soldaterna kommer att göra någonting utan att det finns en finansiering bakom företaget.
Om Kina skulle stå och vifta med sablarna så funnes det skäl till oro eftersom de redan har allt som krävs för storskaligt krig inklusive finansiering. När det gäller Ryssland eller psykopaterna nere i Irak och Syrien så är situationen helt annorlunda så länge som oljepriset stannar på nuvarande nivåer. Båda grupper är helt beroende av ett högt oljepris för att kunna finansiera sig överhuvudtaget, än mer förstås om de i längden ska kunna kriga.


Talande statistik för hur eländig Rysslands situation just nu är att landet i februari lyckades tömma sina valutareserver så att 85 miljarder dollar blev 77. Smaka på det! Åtta miljarder, 10 % på en månad! Detta tillsammans med den kollapsade rubeln gör att landet är bankrutt redan i år om man inte skär drastiskt i budgeten. Det gör man nu med 10 % i de flesta myndigheter men på försvaret ska man förstås inte spara någonting, det är ju det som håller El Presidente para siempre vid liv. Lycka till att ha kvar den budgeten om inte oljan kommer tillbaka.


Orcherna i Tvåflodslandet behöver oljan än mer. De har enligt rapporter INGEN annan finansiering. De säljer olja från erövrade fält på svarta marknaden en bra bit under världsmarknadspriset förstås då det är förbjudet att handla med dem. Det pris de får ut idag är uppskattningsvis långt under produktionskostnaden. Lycka till med att finansiera barbariet med att ställa ut obligationer den dag som pengarna tar slut.
Som jag har sagt tidigare, ett uthålligt lågt oljepris vore överhuvudtaget en välsignelse för de produktiva delarna av världen. Den del som stiger upp på morgonen och går till arbetet och bygger en bättre värld för sina barn istället för att ägna sig åt att ställa till elände för andra eller stå och hänga på gatorna i väntan på Godot. Världens rikedomar ska inte av någon naturlag samlas hos dem som låter sina penar finansiera en grotesk slöhet och medeltida samhällen. De kommer att falla från sin tron och vi kommer inte att sakna dem.

But the average man must earn his own livelihood. He should be trained to do so, and he should be trained to feel that he occupies a contemptible position if he does not do so; that he is not an object of envy if he is idle, at whichever end of the social scale he stands, but an object of contempt, an object of derision.

Theodore Roosevelt, från "Citenzenship in a Republic"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar