onsdag 22 januari 2014

Apples julkvartal


Om jag ser tillbaka på mitt stora engagemang i Apple de senaste tre åren kan jag dra två mycket tydliga slutsatser, den ena positiv och den andra negativ. Jag har varit mycket träffsäker på hur företaget kommer att utvecklas i stort och vilka produkter (ipad retina, ipad mini, en lättare stor ipad och retina mini, en enklare iPhone vid sidan av premiummodellen osv) de kommer att sjösätta. Jag har dock inte alls lyckats lika väl med att bedöma hur mycket deras marginal kan påverkas av framförallt ökade capex-kostnader men också inte minst hur extremt Apple verkar för att skjuta upp bokföringen av intäkter och annat som riskerar att pressa upp den officiella vinstsiffran. Vinst gör marknaden glad, men den leder bara till att man måste betala skatt idag istället för någon gång i framtiden.

Det sistnämnda förfarandet är inte unikt för Apple, t.ex. Microsoft är också framstående utövare av denna konst, men det skiljer sig så markant från hur de flesta företag arbetar- vinsten detta kvartal ska vara så bra som möjligt- att det är först i höst som jag har förstått dess betydelse och därmed hur det kan vara så extremt stor skillnad mellan vinsten och kassaflödet. "Vinst är en åsikt men kassaflödet är sanningen" är i sig en sanning som man inte ska underskatta. Någonsin.

Jag tror att Apples senaste kvartal har gått klart bättre än vad analytikerna tror, stött av både mycket bra uppdateringar av iPad, ny iphone (5S) som är billigare att tillverka än en med nytt utseende, nya 5C, att Kina var med redan i detta kvartal samt nya jätteoperatören Docomo i Japan som tillkom. Minst 20 % ökning är min uppfattning, vilket ger minst 58 miljoner iPhones sålda.


De två nya iPads som lanserades, liksom sänkningen av priset på den gamla Minin tillsammans med en snabb produktionsökning som betade av väntetiderna i rekordfart borgar för en rejäl ökning av sålda enheter. Utöver detta gör den uppenbara relativa  populariteten hos både Air och Mini retina att genomsnittpriset kommer att öka. Jag tror på en "iPad Christmas" som Tim Cook sade och en försäljning på minst 20 % över fjolårets, dvs 28 miljoner sålda eller troligen fler.

Jag tror att Mac-försäljningen har ökat trots det snabba fallet för den globala PC-försäljningen (dvs WinPC), detta eftersom förra årets sista kvartal plågades av nästan total brist på iMac. Detta kan ge en ökning med i vilket fall 10 % från 4,1 till ~4,5 miljoner sålda enheter.

Itunes, Accessories och liknande lär fortsätta växa med minst 20 %. iPod, som idag troligen är mindre än Accessories och bara hälften av iTunes är helt utan betydelse för resultatet. 

Allt detta sammantaget ger ökningar om 20 % av de stora intäktskällorna samt något stärkt marginal samt liknande ökningar för övriga och ingenting som tyder på någon stor, dold kostnad eftersom Capex hålls ganska konstant just nu och avsättningarna för kommande uppdateringar som redovisades i förra kvartalsrapporten är relativt begränsade för helheten ett stort kvartal som julen.

Av dessa skäl känns det inte särskilt utmanande att räkna med en ökning av resultatet med 15-20 %, vilket skulle innebära en vinst på 15-15,7 miljarder (från 13,1). Detta ger en vinst per aktie med ett konservativt antagande att det nu finns 900 miljoner aktier utestående om 16,6 till 17,4 dollar per aktie.

Den som tycker att sådant ganska avrundat "top down" sätt att analysera företag är flummigt ska inte glömma att det är en helt igenom falsk trygghet som kommer av att man tror att man kan göra en massa antaganden ned på minsta nivå i en resultaträkning. Visst känns det bra när man göra det men när X ska multipliceras med Y och sedan delas med Z osv osv så räcker det att i varje enskilt fall vara fel med bara 5 % för att man ska hamna helt åt fansers på sista raden.

Detta är hur jag analyserar i vilket fall. Nästa vecka får vi facit.

4 kommentarer:

 1. Ska bli spännande att se om du har rätt. Läste i SVD att analytikerna tror på strax över 14 dollar... Borde ge ett bra lyft om dina siffror blir verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit svårare att förutsäga Apples resultat de senaste två åren, dvs sedan de blev riktigt stora. Det är mycket att ta hänsyn till idag.

   Dock har jag mycket vårt att förstå analytikerprognosen eftersom den faktiskt förutspår sänkt vinst- minskningen i utestående aktier är större än de (i snitt) förutspår att vinsten kommer att öka.

   Vid oförändrad vinst skulle VPA stiga från 13,81 dollar till ung. 14,40 (mellan fyra och fem procent har återköpts). Genomsnittsprognosen är knappt 14,10 idag.

   Visst är detta ett genomsnitt och vissa drar ned VPA men ändå får jag inte till någon logik i detta.

   Vi vet mer eller mindre att man kommer att ha sålt mycket fler iPhones (Docomo, gamla kinesiska operatörerna med från start, större antal förnyelser efter två år osv), mycket tyder på klart större iPad försäljning tack vare Air framförallt mot förra året då förnyelsen var mini som var mycket billigare och med mkt lägre marginal och iTunes m.m. ökar förstås i takt med antalet apparater på marknaden. Allt detta håller analytikerna med om ganska generellt även om de i vanlig ordning tror på lägre siffror än jag generellt.

   Vi vet mer eller mindre att bruttomarginalen kommer att bli jämförbar med förra året- Apple guidade något lägre men att man återanvänder skalet till iPhone och inte har gjort några jätteförändringar likt iPhone 5 och iPad mini borde allt annat lika stärka marginalen.

   Naturligtvis är analytiker alltid rädda för att komma in för högt eftersom de i så fall ha givit sina klienter en köprek som inte höll måttet och förra året trodde man i snitt på 52 miljoner iphones och resultatet blev 48 miljoner.

   Dock är som sagt analytikerprognoserna med få undantag en lägre vinst eller en högst modest vinstökning och försäljningsökning av både antalet iPads och iPhones.

   Detta känns inte logiskt alls. Skulle marginalen ha sjunkit eller försäljningen inte alls ha ökat som jag tror är 14,50 ung. en brytpunkt på alla sätt. Har man inte högre vinst per aktie än så så är det en rejäl besvikelse anser jag och skulle få mig att börja omvärdera min syn på företaget om det inte fanns en mycket god förklaring till detta.

   Radera
 2. Väntar med spänning på att få läsa dina kommentarer till bokslutet som du får posta snarast möjligt :)

  SvaraRadera
 3. Ja det blev ju sådär... Låg ungefär som förväntat om jag inte fattar allt fel.

  SvaraRadera