torsdag 5 december 2013

Köpa Apple när det är billigt


När jag först fick upp ögonen för Apple-aktien (Apple hade jag känt till väl sedan jag köpte min första dator "Mac Classic II" 1992) någon gång andra halvan av 2010 var det förstås det låga PE-talet som förvånade mig mest. Att Apple växte så det knakade var allom bekant, men jag hade inte funderat så mycket på det som ett investeringsalternativ eftersom snabbväxande, väldigt hippa företag tenderar att vara högt värderade. Så går det när man inte tittar närmare. Men jag började i alla fall sent om sider köpa efter nyår 2011 varefter följde ett dussintal ytterligare köp, under ung. ett år när aktien generellt steg men därefter under hela fallet ned till under 400 dollar. Senaste två veckorna har jag sålt 10 % av det jag hade som mest, dvs efter köpet på 397 dollar, se nedan, varav en tredjedel idag på eftermiddagen på 572 dollar.

Under den uppgående fasen var det tack vare de många ryktena om Apples nära förestående undergång gott om tillfällen att köpa till lägre kurs. Det är förstås inget unikt med Apple, alla aktier studsar upp och ned med viss periodicitet nuförtiden, men Apple har alltid haft en tendens att falla handlöst trots att företaget går mycket bra. Nedan finns en förteckning över mina inköp de senaste tre åren.


Jag hade ett väl stort innehav kände jag efter vårens sista köp och bestämde mig då för att gradivs minska kaske upp till 40-50 % av mitt innehav när tillfälle gavs, med första försäljning i vilket fall över 500 dollar, en kurs som jag upplever bisarrt låg men ändå klart över den nivå som Apple skulle hamna på om något väldigt dåligt skulle inträffa. Det sistnämnda kan aldrig uteslutas, inte ens för företag som liksom Apple flyger i cirklar runt konkurrenterna. Ledningen kan förolyckas i en flygkrasch. Det är mycket osannolikt att Apple skulle satsa extremt mycket resurser à la iPhone på någonting som sedan skulle bli en gigantisk flopp, men det är inte omöjligt.

Som synes har jag nästan hela tiden från starten trots både stor uppgång och kraftigt fall hela tiden varit på plus. Om uppgången fortsätter kommer jag långsamt att sälja enligt ovan, men även om jag skulle göra om de senaste två veckornas försäljning skulle jag vid dagens kurs fortsätta att ha klart större innehav i Apple än i Starbucks, mitt tredje största innehav (förhållandevis defensiva Swedbank är största innehavet och i särklass största delen av mina utdelningar).

9 kommentarer:

 1. Jag känner själv att jag har lite för mycket apple. Köpt ungefär som dig först på runt 330 dollar tidigt 2011 och sedan i etapper. Mitt innehav ligger på strax över 20 procent av portföljen vilket jag inte käner mig riktigt bekväm med. Jag har inga planer just nu att sälja utan hoppas kunna öka i andra aktier så att innehavet av apple sjunker procentuellt. Men skulle aktien uppvärderas kraftigt till ett mer normalt p/e-tal (17-20) så kommer jag avyttra en del av aktierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt. Börssnack är ett bra ställe att leta om man vill bli avskräckt av hur naivt folk kan tro på ett företag, oftast ett dåligt men ibland bra, och satsa allt de äger och lite till. Sen går det allsomoftast inte så bra.

   Radera
 2. Hej!

  Själv köpte jag på $400 i våras och somras. Känns som det fortfarande finns potential iom vinster från julkvartalet samt nu även China mobile vilket borde öka vinsterna med 10-20% eller vad tror ni? Varför sälja på nyheten om China mobile?

  Mvh
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så att jag sålde på nyheten, jag hade ett alldeles för stort innehav i somras och bestämde mig att långsamt minska det. Jag har fortfarande nästan 90 % kvar. Det är alltför lätt att bli överentusiastisk när man tror mycket på ett företag och helt plötsligt sitta med halva depån i en aktie. Även om jag inte tror särskilt mycket på diversifierings så är det ändå bara nåt man gör med mycket stabila intjänade med god utdelning och förhållandevis låg risk. Apple är inte ett sånt företag men Swedbank är det.

   Radera
  2. Tack för svaret.

   Ja det är sant - klokt att successivt minska vid för stora/riskabla innehav.

   Radera
 3. Håller helt med din strategi. Mina köp är nästan en kopia av dina, men köpte en större andel under 2012 så att GAV ändå hamnade på 478 trots att jag började på 320. Apple står nu för nästan 40% av portföljen och tanken är att minska ner till 20% som är en mer rimlig nivå. Som du säger kan potentiellt förödande saker alltid hända, även om de är osannolika. Jag tar dock risken och väntar in dec- och mars-rapporterna innan jag börjar sälja av. Tror de kommer vara riktiga rökare. Nu har ju aktien redan stigit på data om att både iPad och 5s tycks sälja som smör, men med China Mobile-dealen och välfyllda lager av nya iPads och 5s/c inför julhandeln och kinesiskt nyår så känns det som att försäljningssiffrorna kan bli enorma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket troligt att dessa, inte minst december kommer att vara mycket starka. Jag trodde inte att Apples marginal skulle kunna sjunka så mycket som den gjorde för ett år sedan, men det gav ju också otroliga köptillfällen så man kan tjäna på att ha fel också.

   Kanske har jag generellt missbedömt hur extremt marknaden kan ta ut elände i förväg för ett företag som inte har haft den där trygga lunken med 10 % tillväxt per år och stigande utdelningar som marknaden älskar.

   Lärorikt att äga Apple minst sagt. Jag tänker dock inte sitta med denna fortfarande mycket stora post långsiktigt som sagt. Fortfarande med typ 60 % kvar av mitt maximala innehav i somras så har jag en stor exponering och alla möjligheter att tjäna massor på en fortsatt uppgång. Jag får se om jag kommer att sälja något innan rapporten, det beror nog enbart på aktiens utveckling- börjar marknaden tro på en kanonrapport så kommer uppgången i vanlig ordning före rapporten. Utlösande är förutom China Mobile utan tvekan om Apple skulle meddela att man kommer att överträffa sin guidning.

   Radera
 4. Du verkar ha köpt på högre nivåer än du säljer på. Har någonting ändrats i din uppfattning eller är det bara att köpt för mycket över åren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste titta på tidsaxeln också- de senaste köpen var på lägre, i ett fall mycket lägre nivåer. Att aktien sjönk så hejdlöst gav köptillfällen men det gjorde att mitt innehav blev för stort på sikt. Därav att jag minskar.

   Radera