torsdag 6 september 2012

Nokia adjö, alla måste vi dö...


Nokias stora event igår lyckades i alla fall med att att visa för världen att Nokia inte har kapacitet att klara sig på egen hand. Nokia som var det hippa företaget som uppfann och implementerade massor av viktiga funktioner i mobiltelefoner som vi idag tar för givet, som hade ett oslagbart operatörsnätverk och därmed kunde sälja sina mobiler snabbt och i jättevolymer i hela världen har blivit en snubblande, svårt sjuk kryppande jätte som slår i tallarna när han lunsar framåt i skogen på väg mot den sista vilan.

Samma vecka (!) som Apple kommer att lansera iPhone 5 griper token Stephen Elop tillfället att tillsammans med sin husse Microsoft lansera nya mobiltelefoner. När dessa kommer att komma ut på marknaden är inget man våga lova utan säger "Q4". Dagens första stolpskott! Vilka som kommer att sälja dessa och var är inget man har lyckats få klart. Dagens andra stolpskott!Istället för att besvara helt fundamentala frågor lyfter man fram tekniken. Jättebra kamera, OK fint, men ingenting som särskilt många bryr sig om i och med att deras nuvarnade smartphone har en OK kamera redan. Trådlös laddning, OK ballt, men det spelar ingen som helst roll för någon. Här ett citat från det patetiska säljsnacket:

To help wireless charging further the company has teamed up with Virgin Atlantic and Coffee Bean and Tea Leaf coffee shops. Upper Class customers will be able to charge in the Virgin London Lounge at Heathrow.

Bra att veta om man någonsin kommer dit... Mer viktig information: It will be available in Yellow, Lipstick Red, Slate Grey, Black, and White.

Samtidigt kommer Samsung och Apple naturligtvis att fortsätta sälja massiva volymer och ta alla vinster i segmentet. Nokia ska då leva på vadå? Bidrag och licensintäkter...?

Jag har skrivit det många gånger tidigare, även med en minskad organisation kan inte Nokia klara sig utan att man säljer tiotals miljoner lönsamma smartphones i kvartalet. Kostnaden är för hög för något annat. Det kommer man inte att klara och konstgjord anding i form av massiva bidrag från Microsoft kommer inte att hjälpa. Kassaflödet kommer att skapa en kritisk situation långt innan pengarna verkligen är slut eftersom fordringsägarna kommer att kräva betalt så fort det verkar vara fara och färde. Det är inte förluster som driver företag i konkurs, det är negativa kassaflöden. 

De som idag skriver om Nokias intressanta teknik och diverse försprång är samma okunniga personer som brukar säga att Apple inte har uppfunnit någonting eftersom de i regel använder befintlig teknik och "bara" (jag lovar, det är på allvar) har vidareutvecklat och implementerat denna. "Plattdatorer är ingenting nytt" får vi höra. Nej, men att sälja plattdatorer till riktiga konsumenter i någon omfattning är helt nytt...

Att tro att det är uppfinnandet av en viss komponent, funktion eller standrad som är det viktiga för företag har ingen aning. Ett berömt exempel är när Robert Kearns som uppfann fördröjningsreläet till vindrutetorkare och fick sin uppfinning stulen av de amerikanska biljättarna, vilka i domstolen försökte försvara såg med att Kearns inte hade uppfunnit någonting, bara på ett nytt sätt använt olika komponenter som redan fanns.

Kearns som själv förde sin talan i rättegången frågade då vittnet om han hade läst Dickens "A Tale of two Cities". Jodå det hade han gjort i skolan. Kearns bad honom då läsa den berömda inledningen:

It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness...

Kearns frågade då vittnet om Dickens hade kommit på ordet "it". Nej, blev svaret. Ordet "was" då, är det Dickens uppfinning? (osv). Med andra ordet hade Dickens enligt biltillverkarna inte skapat någonting nytt alls när han skrev boken, bara satt ett antal gamla ord i en ny ordning.

Kearns vann i domstol och fick runt 50 miljoner dollar i sammanlagt skadestånd. Historien berättas i filmen Flash of Genius.P.S. Det är synd på många sätt att Cornelis Vreesvijk är borta, men han hade nog inte skaldat om "storfinansen" som han brukade säga i vilket fall.

9 kommentarer:

 1. Det sorgliga med Nokia är att de valde MS som partner, vilket är det absolut sämsta alternativet. Om de utvecklat en egen plattform, eller om de gjorde android telefoner också så hade de klarat sig hyfsat. Nu kommer de dö tillsammans med MS WinPhone plattform.

  Att de valde att presentera sin nya mobil en vecka innan Apple är så idiotiskt att jag saknar ord. Vem kommer prata och skriva om de nya Lumia telefonerna efter 12e september?

  Och varför försöker Nokia slåss i samma segment som Apple? Det är ett förlorat slag i förhand, bättre att ha en mobil i varje segment. Nokia är ju ändå mest populära i länder där budgetmobiler säljs.

  Nä, bolaget blir nog styckat och säljs i delar till andra mobiltillverkare, de har ändå lite patent kvar som andra kan finna användbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idiotin i detta slås nog av att man fejkade både filmen och bilderna som påstods ha tagits med den nya mobilen.

   Radera
 2. Hur stor är framtidens marknad för surfplattor? Tror den är enorm. Hur många plattor kommer finnas i varje familj om ett par år? Vi har en, men frun vill redan ha en "egen", sen blir sonen äldre och vill säkert ha en egen han också. Oj oj, att äga Apple-aktier gör att det nästan kittlar i magen av upphetsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt håller folk på och kommenterar och räknar på hur akiten brukar röra på sig precis vid produktlanseringarna. Som om det är detta som spelar roll. Inte att aktien stiger med vinstökningen, dvs väldigt fort just nu.

   Radera
 3. Apple-linkbait på Di.se med "intressant" slutsats som jag tror det är första gången jag sett:

  http://www.di.se/artiklar/2012/9/7/darfor-kommer-nya-iphone-salja/

  "Apples affärsmodell på mobilområdet är också en viktig förklaring till aktiens starka utveckling – investerarna vågar ta position för att Apples intäkter är långsiktigt stabila."

  Betyder det att Apple äntligen kommer att få den värdering den *förtjänar* eller? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sikt kommer nog PE-talet att stiga i varje fall, det kan inte ligga kvar hur länge som helst på normalnivån för tekniktunga företag. Länge, uppenbarligen, men inte hur länge som helst.

   Radera
 4. Den här är ju också rätt intressant. JP Morgan förväntar sig att försäljningen av "iPhone 5" kommer att påverka GDP för USA.

  http://appleinsider.com/articles/12/09/10/massive_sales_of_next_gen_iphone_could_boost_us_gdp

  Disruption indeed...

  SvaraRadera
 5. Jag tror att samma sak kan hända iphone som hände macintosh i pc datorns barndom. de kom som banbrytare men besegrades av billigare kopior med windows.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att göra kopplingar som denna. Det där var uppåt 30 år sedan och en ganska annorlunda produkt- den klassiska PC:n. Idag har folk datorvana och dagens datorer, till vilka smartphones förstås hör, är mycket billigare än dåtidens PC var i förhållande till folks löner.

   Dessutom är det en myt att Apple besegrades, de tappade massor av volym när billiga kopior kom, men de tar idag hem den allra största delen av vinsten bland klassiska PC-segmentet (precis samma sak gäller plattdatorer och smartphones).

   Visst finns det många som vill betala lite för sin telefon idag, men det är de som är ointresserade eller saknar pengar, massan vill ha bra grejer och den prestige som följer med det.

   Radera