fredag 29 juni 2012

Kvartalsrapport 2, 2012


Dags att redovisa hur min förvaltning har gått det senaste kvartalet (se här för 1Q). Fortsatt god utveckling, mycket tack vara Apple, som jag f.ö. ökade i med 5 % vid senaste raset (538 dollar).
De senaste 12 månaderna har min portfölj haft följande utveckling:

Mitt konto +21,3 % OMXSPI -9,2 %













Sedan årsskiftet är utvecklingen följande:



Mitt konto +22,0 % OMXSPI +0,2 %














Fördelningen är just nu följande:

Swedbank pref. 36 %
Apple 31 %
H&M 18 %
Boliden 14 %
MSAB 1,3 %

Jag bedömer att samtliga är köpvärda alt. mycket köpvärda till nuvarande kurs och kommer att öka mina innehav om (dvs när) de faller ytterligare. Belåningen är runt 30 %.

Sedan den 1 januari 2009 är min förräntning på insatt kapital +349 % (se tidigare årsrapporter här och kvartalsrapporter här).


(Grafer och siffror är från Avanza igår e.m.)

18 kommentarer:

  1. Gah, jag missade att köpa mer AAPL på 530-nivån. Men jag har en känsla av att det kommer att komma fler tillfällen. AAPL har en förmåga att falla rejält på dåliga nyheter som inte påverkar "th ebottom line" nämvärt, samtidigt som faktiska fakta om framgångarna knappat rör nålen under perioder :)

    SvaraRadera
  2. En sedelpress om man vet vad man gör samt satsar långsiktigt!

    SvaraRadera
  3. De två sista begriper jag ju inte, men Swedbank, Apple och H&M är om inte pärlor så i alla fall mycket trevliga innehav :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. LL: vad är det du av alla människor inte begriper med Boliden? Det är ett mycket bra företag bars zink och koppar bygger det moderna samhället. MSAB är en gammal synd. Jag trodde ledningen var bättre, de saknar förmåga att anpassa kostnader och intäkter dessvärre. En gång var det ett stort innehav, tack vare uppgångar hos andra aktier och försäljning av två tredjedelar är de nu som du ser helt försumbara.

      Radera
    2. Inte pärlor? Nu har han smakat starkt hör jag :-)

      Radera
  4. Lou, jag glömde en sak i mitt förra inlägg. Jag vill tacka för en fantastisk blogg!!
    Tar rätt mycket rygg på dig, kan man ju lugnt säga. Ser fram emot att sitta som ett plåster bakom din rygg när nästa stora nedgång (kris?) kommer ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Alltid lika kul att höra. Reor är det bästa som finns.

      Radera
  5. Man får gratulera till fortsatt god utveckling.

    SvaraRadera
  6. Hej och tack för en grym blog! Ligger tungt i Apple delvis tack vare dig och det har ju varit lyckosamt hittills :)

    Har en fråga om graferna på Avanza om du (eller någon läsare) har tid: Har du någon koll på hur dom räknas fram? Jag hade ju önskat (och har trott) att dom helt enkelt visar avkastningen för perioden man väljer och tar hänsyn till insättningar och uttag men så verkar det tyvärr inte vara.

    Jag öppnade en ISK vid årsskiftet och har under året satt in totalt X kr (ca 15 insättningar). Dom X kr har blivit 15% mer sedan årsskiftet genom ett antal köp och försäljningar och jag har inte tagit ut några pengar. Jag hade ju trott att grafen då skulle visa +15% men den visar +23.7% om jag väljer "Sedan årsskiftet". Mailade Avanza och frågade och fick till svars:

    "Grafen visar endast ditt nuvarande innehav. I och med att du har sålt en del värdepapper under året så blir det därför aningen missvisande när du jämför på detta sätt. Utvecklingen på 23,7% avser således värdeutvecklingen på dina nuvarande värdepapper."

    Förstår du vilken formel dom använder för att få fram avkastningen i grafen? Just nu känns den ju ganska meningslös för mig.

    Jag har ju liksom dig en stor del Apple-aktier så dollarkursen spelar ju också in för avkastningens skull men jag tar för givet att dom räknar allt i SEK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å andra sidan när jag tänker lite längre om man t.ex. öppnar konto och sätter in 1000kr i början på året och dom går upp till 2000kr och man sen sätter in 1000kr till så vill man ju inte att det ska stå 50% avkastning.. Men ändå måste det ju tas hänsyn till insättningar så antar att avkastningen räknas om efter varje dag helt enkelt på nåt smart sätt.

      Äsch bättre du berättar hur det fungerar istället för att jag gissar ;)

      Radera
    2. Ledsen att spamma men finns visst nåt som heter Google och hittade då följande sidor som säger att det bästa sättet att beräkna avkastning och ta hänsyn till insättningar/uttag är att hantera sitt totala innehav som en fond med andelar:

      http://zed.nu/hur-rakna-ut-ens-avkastning/
      http://zed.nu/rakna-ut-avkastningen-pa-portfoljen/
      http://www.pratompengar.se/viewtopic.php?t=2180&postdays=0&postorder=asc&start=0

      Radera
  7. Tror inte detta har någon större betydelse för alla oss som har väldigt låg omsättning i sin depå. Det viktigaste är ju att insättningar och uttag inte påverkar uträkningen.

    SvaraRadera
  8. Tjena Lou,

    Starkt jobbat!

    Skulle vilja ändra ditt benchmark för halvårsperioden dock:

    SPX Total return = 9,48% * 31% (Apples vikt)
    OMX Total return = 7,37% * 69% (Dina svenska aktier)

    Det ger ett mer rättvist jämförelseindex som haft en utveckling på 8,05%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Logiskt sett ska man ifall man ska jämföra delar av sina placeringar med dess eget index jämföra varje innehav med dess branschindex och väga in detta.

      Om jag den 1 januari har 1 000 000 kr i kontanter i depån och inga andra innehav och analyserar marknaden och kommer fram till att jag tror på mineraler och banker varefter jag lägger 50/50 i en bank och ett gruvbolag. Även om jag lyckas spektakulärt med min förvaltning genom mina lyckade placeringar ska gruvaktien jämföras med gruvindex (50 % vikt) och banken med bankindex 50 %. Om jag inte har slagit dessa med mina placeringar har jag enligt din logik inte lyckats slå index och får ingenting för att jag slog generalindex med råge.

      Jag tror inte att någon förvaltare använder denna metodik.

      Radera
  9. Nej, det låter inte alls logiskt Lou. Logiken är att du ska jämföra dig mot ditt investeringsuniversum.

    Några exempel så du förstår själva tanken:
    * Om du stockpickar aktier globalt jämför du dig lämpligen med ett globalt aktieindex.
    * Om du bara investerar i norska räntor jämför dig lämpligen med ett norskt ränteindex.
    * Om du investerar helt fritt i hela världen benchmarkar du mot något slags jämnviktat världsindex av aktier, räntor, råvaror osv

    Jag säger inte att mitt förslag på benchmarks ovan (S&P 500 och OMX) är optimala men de är i vart fall bättre än OMXSPI som du använder.

    Det komiska i allt detta är att fondförvaltare, som du föraktar så, för bara några år sedan så gott som alltid utnyttjade samma falska marknadsföring som du gör.
    Deras performance mättes inkl utdelningar men deras jämförelseindex var alltid utan utdelningar så varje år såg de på ytan ut att slå index med några procent (dvs lika med utdelningarna).

    SvaraRadera
  10. Man kan alltid diskutera vilket index man ska använda så det blir mest rättvisande, men att dela upp innehaven och jämföra delarna leder logiskt sett till att man ska jämföra delarna med sina branschindex. Det finns ingenting i det du skriver som skulle förklara varför just utländska aktier måste för rättvisans skull jämföras med det utländska indexet.

    Du verkar hele tiden antyda att jag försöker fuska i jämfördelsen. Jag har bara använt det bredaste index som finns i Avanzas graf över utvecklingen. Med nu över 350 % i värdeöknimg sedan 1/1 2009 har jag naturligtvis ingen anledning att oroa mig för jämförelser med något index eller någon förvaltare.

    SvaraRadera
  11. Nej, absolut inte och det är just därför jag inte förstår varför du inte växlar eller i vart fall gör en notering om det för trovärdighetens skull - när du ändå krossar alla jämförelseindex.

    Det blir naturligtvis konstigt om du investerar globalt och benchmarkar dig mot ett litet aktieindex uppe i nordligaste europa. Jämförelsen säger just ingenting därför.

    Det naturliga, givet den inställning du har (att du inte vill ner på branchnivå etc), är ju att benchmarka dig mot något superbrett, globalt aktieindex/blandindex.

    Tycker det är jätteintressant att du inte förstår detta. Känns ju helt självklart.

    SvaraRadera
  12. Man kan som sagt jämföra med olika index, jag inser det på alla sätt. Dock tycker jag att din ton har varit "du försöker lura oss". Jag använder bara det index som Avanza erbjuder, ingenting annat. Jag, som har läst filosofi (bl.a. logik) tycker dock att man LOGISKT sett ska i så fall ska jämföra med branschindex. Det spelar ingen roll, jag vet att jag kan investera bra mycket bättre än de flesta (jag vet också att det låter kaxigt att säga det) men har svårt att hinna med bloggandet och att göra några mer invecklade jämförelser.

    Visst, räkna gärna om mina placeringar, men glöm helst inte att jag sedan starten för mer än tre år sedan har slagit index (oavsett vilket) med undantag för något enstaka kvartal.

    SvaraRadera