måndag 19 mars 2012

Apples utdelning och återköp

'
Apples planerade utdelning om drygt 10 dollar per år samt ett återköp på runt 10 miljader under de kommande tre åren, det senare i syfte att täcka upp för de nyutgivna aktierna och optionera som de anställda får som del av sin lön är förstås utmärkta nyheter för oss aktieägare.

Apple är väldigt bra på att sätta sitt kapital i rörelse, inte minst genom sina mycket framsynta capexinvesteringar hos sina leverantörer där man gör jättelika inköp av dyr utrustning som en del av affären med sina tillverkare. Genom detta har man inte bara sänkt tröskeln rejält för att kunna leverera billigt till Apple och man betalar leverantören nästan bara för arbetskraften, man har också kunnat muta in marknaden för specifik utrustning som man behöver, t.ex. minnen och "aluminium unibody-skärverktyg". Om du någon gång undrat varför MacBook Air är så mycket bättre än konkurrenterna så är detta ett av svaren.

Oavsett hur bra man är på att anvädna sitt kapital kan man inte sätta vettigt snurr på 100 miljarder dollar som dessutom växer exponentiellt sedan länge och troligen är uppåt helt ofattbara 150 miljarder i slutet av detta år. Att då med bibehållen total ekonomisk frihet dela ut en vettig summa och köpa tillbaka ungefär den mängd nya aktier man måste ge ut löser flera problem på en gång.

Om Apple fortsätter att gå som hittills kommer förstås utdelningen att öka rejält med tiden. Förutom att detta är allmänt aktieägarvänligt så kommer det också att locka nya investerare till aktien. Så här kommer Apples likviditet att påverkas av förändringen.

Världens bästa företag blev idag ännu lite bättre.

.

6 kommentarer:

  1. Strålande! :o)

    Tack för en grym blogg. Vet du om det går att slippa dubbelbeskattning (amerikansk källskatt + svensk skatt) i kapitalförsäkring eller ISK på Avanza? Hur äger du dina Apple-aktier idag och hur skulle du köpa om du köpte fler?

    SvaraRadera
    Svar
    1. namon: Jag har en kapitalförsäkring. Det man måste betala med en sån eller ett ISK är bara den amerikanska skatten. Svensk källskatt på 15 % tillkommer bara på en gammaldags depå.

      Man tjänar alltså 15 procentenheter på att ha kf/ISK jämfört med vanlig depå så valet är ganska enkelt. Dessutom slipper man ju skatt på vinster.

      Radera
  2. Jag är ingen skatteexpert, men såvitt som jag har förstått gäller följande.

    Kapitalvinstskatten (även kallad reavinstskatten) är 30 procent. Sverige har tecknat ett dubbelbeskattningsavtal med USA innebärande att man betalar 15 procent amerikansk källskatt samt resterande 15 procent svensk kapitalvinstskatt (för att undvika dubbelbeskattning). Detta är grundförutsättningen och gäller om man har (en gammaldags) depå.

    Grundförutsättningen för ISK/KF är att dessa schablonbeskattas, (väldigt förenklat:) kapitalunderlag x statslåneränta x 0,3.

    Nu till Din fråga. Den svenska kapitalvinstskatten utgår inte i ISK/KF eftersom dessa schablonbeskattas. Den amerikanska källskatten dras (15 procent) och sedan kräver Avanza tillbaka den nästkommande år. Man får alltså ligga ute med den amerikanska källskatten, men Du får tillbaka pengarna tids nog (detta sker automatiskt). Jag kan inte svara på om andra banker ids göra detta, men såvitt jag förstått gör iallafall Avanza det.

    Åter igen, jag är ingen skatteexpert. Skatteplanera inte utifrån detta råd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väldigt bra, hittade inte detta på Avanzas info om KF/ISK. Har du någon länk?

      Radera
  3. Nej, det har jag tyvärr inte. Det är muntliga uppgifter från Avanzas support (jag ringde dem angående den frågan för ungefär ett kvartal sedan). Det ligger i linje med annan information jag sprungit på så jag har ingen anledning att misstro den. Det vore dock i vanlig ordning trevligt med lagstöd, jag har dock ännu ej hittat det (har å andra sidan inte letat speciellt noga heller).

    SvaraRadera
  4. Enligt Avanzas support begär de avräkning på amerikanska källskatten precis som AVI säger ovan i KF. I ISK är det upp till dig att göra avräkningen själv. Avanza har gjort det t o m år 2009 i dag, så det verkar släpa med 2-3 år beroende på hur man räknar, men ska som sagt ske "automatiskt" i en KF.

    Kan ju spela stor roll framöver om utdelningarna börjar rassla in från Apple! :)

    SvaraRadera