fredag 25 februari 2011

Swedbank mot 170


Efter senaste rapporten från Swedbank känns det uppenbart att mitt "värde med säkerhetsmarginal" på 120 kr är alldeles för mycket marginal och för lite "köp". Jag är övertygad om att Swedbank inom inte alltför lång tid kommer att tjäna runt 20 kr per aktie och dessutom kommer överkapitaliseringen att föra med sig både återköp (10 % är förslag till stämman) och extrautdelningar samt den redan föreslagna höjningen av utdelningsandelen till 50 % (från 40 %).

Det är min bestämda uppfattning att om inte någonting hemskt inträffar i världen så kommer Swedbank att fortsatta att överraska uppåt och detta kommer förr eller senare att ge utslag i aktiekursen, förmodligen förr än vi anar. Jag höjer därför mitt värde inklusive betryggande säkerhetsmarginal på 3-5 års sikt till 170 kr.

Om man får spekulera så kommer 170 kr att kännas väldigt lågt om några år, men 170 kr är motiverat idag.

Det har blivit populärt bland dem som stod kvar på perrongen när Swedbank hade problem att påstå att enda anledningen till att Swedbank finns kvar idag är att staten alt. skattebetalarna "räddade banken från konkurs". Dåliga förlorare är och förblir förlorare! Det är nyemissioner som räddar företag, ingenting annat, oavsett om det är aktieägarna eller staten som står för fiolerna. Ingenting annat!!

Naturligtvis var både Riksgälden och Riksbanken (självständiga myndigheter och inte styrda av regeringen) samt regeringen själv behjälplig när all kredit frös inne under krisen. Dessutom utnyttjade Swedbank de garantier som staten ställde ut för att kunna få låna billigare och det höll nere räntekostnaden rejält. Den som irriterar sig på detta ska tänka på att staten tjänade massor av pengar på detta (typ 20 miljarder) utan att behöva lägga ut ett öre för dessa garantier.

Grunden för Swedbanks återkomst är istället tvåfaldig- dels har (och framförallt hade!) man stabila huvudägare som aldrig medvetet hade låtit banken gå i graven, dels var banken även när de verkligen blåste runt knutarna, mycket välkapitaleriserad. Detta kapital var grunden och sedan räddade vi som deltog i nyemissionerna (själv deltog jag bara i den andra eftersom jag började köpa först i februari 2009) bankens självständighet och överlevnad.

Som jag har sagt tidigare, det vore klädsamt om någon av alla dessa som då påstod att banken snart skulle tas över av staten o.s.v. och hånade oss som såg både risken och tillfället kunde erkänna att det gjorde en fatal missbedömning samtidigt som vi andra hade rätt och tjänade enorma (!) summor på detta. Istället brukar man få höra att det var skattebetalarna som fick "bära kostnaderna" och liknande och att det bara var tur vi hade som satsade som vi gjorde.

Jag ökade f.ö. idag mitt innehav av H&M med 25 % till kursen 205 kr och lägger nu in mitt "värde" inklusive säkerhetsmarginal för Apple på 400 dollar.


14 kommentarer:

 1. Bra inlägg som vanligt, jag köpte också i februari 2009, mycket tack vare dina kompetenta analyser. De bästa affärerna gör man när man går emot fårskocken.

  De som hånade kan inte erkänna att de hade fel, de är för små för det.

  SvaraRadera
 2. Jag delade din tidigare uppfattning om en riktkurs på 120 kr, och investerade själv tungt i Swedbank 2009.

  Men den här gången tror jag dock att du är ute och cyklar! Jag kan inte se hur Swedbank skulle kunna tjäna 20 kr per aktie inom den närmsta framtiden utan massiva aktieåterköp. 20 kr per aktie motsvarar ca 23 miljarder kr i nettovinst med nuvarande antal utestående aktier. Det är mer än dubbelt så mycket som den tidigare toppnivån 2007. Det vore intressant med en analys på hur Swedbank ska åstadkomma detta fantastiska vinstlyft.

  SvaraRadera
 3. Hur har det gått med dina Swedbank Warrants? Borde varit en bra affär, eller?

  SvaraRadera
 4. 20kr x 1 159 590 = 23 191 800 tkr, lite över 23miljarder kronor i nettovinst. Hur ser din kalkyl ut för denna fantasisumma?

  SvaraRadera
 5. Dagens fantasinivåer är morgondagens verklighet, både uppåt och nedåt. Till att börja med är alla mina rekommendationer som jag sagt många gånger och analyser av verkligt värde på tre till fem års sikt. Jag tror att man under denna tid tack vare överkapitaliseringen kommer att köpa tillbaka minst 20 % av aktierna, troligen mer, 10 % är redan så gott som beslutat. Det betyder alltså att en vinst på 16-17 miljarder, vilket är högst troligt om konjunkturen håller i sig och Swedbank kan dra full nytta av sina enorma investeringar i Baltikum. Dessutom har vi ökad utdelning (halva vinsten) vilket ytterligare höjer den framtida kursen, allt annat lika. 170 kr är väldigt säkert, glöm inte att räkna in nyemissonernas kapitaltillskott när ni räknar på tidigare ATH.

  SvaraRadera
 6. Tidigare ATH är runt 220 kr https://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/kurslistor/aktie.jsp?orderbookId=184051

  SvaraRadera
 7. Swedbanks och Handelsbankens syn på risk skiljer sig åt avsevärt. Jag tror att SHB har en sundare syn eftersom de inte vill spekulera bort aktieägarnas pengar genom gambling och suspekta ersättningssytem.

  SvaraRadera
 8. Anonym 26/2: Det är personer med så fördomsfull inställning som du som missade att tjäna en massa pengar på Swedbank.

  SvaraRadera
 9. Kanske det, men problemet med din syn är att den är så resultatorienterad. Du ser bara till resultatet i stället för att köpa välskötta företag med sund ledning. Det är som att spela roulette och vinna. "Jag vann ju, du är bara bitter för att du inte spelade". Ja, men på lång sikt är det ruinerade för någon gång trampar du på minan. Vad är det med välskötta bolag som du ogillar så mycket?

  "In the business world, the rearview mirror is always clearer than the windshield." - Warren Buffett.

  SvaraRadera
 10. Känns lite som du blir optimist av högre börskurser. Och sen blir börskursen högre av optimismen.... =D
  Håller med dig Swed ar fortfarande billig eftersom återhämtning fortfarande fortgår, men som någon nämnde ovan så har kursen sällan gått över 2x Eget Kapital, vilket skulle bli runt 150kr. Klart det kan bli högre, men ren spekulation i så fall. Len

  SvaraRadera
 11. "
  Som jag har sagt tidigare, det vore klädsamt om någon av alla dessa som då påstod att banken snart skulle tas över av staten o.s.v. och hånade oss som såg både risken och tillfället kunde erkänna att det gjorde en fatal missbedömning samtidigt som vi andra hade rätt och tjänade enorma (!) summor på detta. Det är dock dessvärre allt för mycket att vänta sig av dem."

  fan vad nedvärderande och kaxig du är. som en barnunge som skriker av stolthet efter att han har lyckats sätta nappen rätt i munnen

  fram till att staten inte hade gått ut med sin garanti så gissar jag det var 50% risk att swed hade konkat.

  efter det räddade statens ingripande med bankgarantin swed, det går ju knappast att påstå ngt annat med tanke på hur situationen drevs av psykologi.

  SvaraRadera
 12. Håller faktiskt med senaste Anonym. Om inte staten gått in är det mycket sannolikt att Swedbank "torkat ut", dvs inte fått likvider då de inte fått låna av marknaden och därmed kollapsat. Detta ska inte blandas ihop med hur stora kreditförluster de hade klarat, det är något helt annat.

  Sedan kan man naturligtvis fråga sig hur sannolikt det är att staten inte skulle gått in... Men det skulle t.ex kunnat bli så att staten gick in som storägare som villkor för stöden och då hade banken troligen klarat sig i princip lika bra som den nu gjort, men det hade inte varit lika kul att vara aktieägare om staten tagit över banken...

  Jag köpte själv Swedbank denna period men gick inte in så tungt då jag såg en för stor risk för att ovanstående scenario skulle kunna inträffa. Det gjordes ju i andra länder så varför skulle inte det kunna hända Swedbank i Sverige?

  Men då jag har kvar mina aktier sedan denna tid hoppas jag på fortsatt framgång för Swedbank - båd för min del och för den finansiella stabiliteten. :)

  SvaraRadera
 13. Anonym 27 feb: bolag som H%M, Apple och Boliden, dvs tre av mina fyra största innehav? Välskötta med kompetent ledning något av dem?

  SvaraRadera
 14. Len: De innehållna framtida vinsterna ökar det egna kapitalet.

  Jag förstås verkligen inte varför vissa av kommentatörerna här läser min blogg, men dagens inlägg är riktat till er.

  SvaraRadera