fredag 13 april 2018

LEO:s avskrivningar och resultat


LeoVegas kom i morse med nyheter ang. vilka avskrivningar man kommer att göra på sina två förvärv. Den stora skillnaden var att kunddatabaserna skulle skrivas av på fyra år istället för två. Detta eftersom de vid analys de senaste månaderna visat sig ha betydligt längre livslängd och därmed större värde. Eftersom övrigt skrivs av på åtta år får detta förstås stor effekt på EBIT och vinst för 2018 och 2019.Man kommer alltså endast att skriva av 17,5 miljoner i år och 16,4 nästa. Detta ska jämföras med t.ex. Paretos uppskattning om 29,3 respektive 29 MEUR. Detta påverkar förstås inte kassaflödet men det kommer att ge en bättre bild av verkligheten än den extrema askrivning man först gick ut med. Detta tjänar alla på.

Allt annat lika kommer det alltså att påverka med runt 12 miljoner euro på EBIT-nivå och sista raden. Alla analytikerprognoser för rörelseresultatet och vinsten kommer förstås att behöva skrivas upp rejält pga detta.

Det är förstås tidigt att uttala sig om effekten av LEO:s stora förvärv. Dock är det att döma av det som kommunicerades i Q4:an ang. tillväxt, vinst m.m. samt denna senaste nyhet som i princip säger att tillgången är mer värdefull väldigt sannolikt att LEO har gjort en fantastisk affär. 

Som jag ser det så skapar man på runt ett år från slutet av förra året ett ung. dubbelt så stort LeoVegas med hjälp av dels förvärven och dels den mycket starka organiska tillväxten. 


7 kommentarer:

 1. Deras estimat på 29.3 resp. 29 är väl för totala D&A och inte enbart avskrivningar kopplat till förvärv?

  oavsett vad, känns det som att fokus ligger mycket på brus. Så länge förvärven går bra så är detta bara redovisnignstekniska saker och vi får hoppas de redovisar det på korrekt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, det är ej särrefovissg men övrigt är mkt lite.

   Radera
 2. Tar marknaden hänsyn till hur snabbt avskrivning av förvärv sker? verkar lite konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan var det den väldigt snabba avskrivningen och därmed sänkta vinstprognoserna som utlöste nedgången i aktien. Absurt men ändå klart påverkande.

   Radera
 3. Det här är en dålig nyhet både för alla som vill köpa leovegas och alla som redan äger. Dels för att kursen förmodligen pausar sin nedgång (dåligt för köparna). Men framförallt för att det visar att ledningen har ögonen på resultattavlan istället för på matchen. När ledningen gräver i redovisning så är det alltid illavarslande.

  SvaraRadera
 4. Och där spräckte Oncopeptides 90 SEK :)

  SvaraRadera
 5. Läste precis Evolution gamings rapport. Slogs av den extremt höga kassan. 140kr/aktie i likvida medel, stämmer detta eller har jag missat något?

  SvaraRadera