onsdag 25 april 2018

Har Netflix större riskjusterad potential än Apple?


Efter snart ett och ett halvt år som mycket nöjd Netflix-ägare har jag börjat fundera på om det vore läge att vikta om mitt idag mer än dubbelt så stora Apple-innehav mot Netflix. Detta eftersom att Apple inte i närtid kan växa ens i närheten av vad Netflix förmår just nu.

Skillnaden mellan bolagen är att iPhone är en mogen produkt som på alla sätt håller ställningarna och vars marginal stärks tvärtom vad kritikerna trott. Den kan dock av naturliga skäl inte växa på samma sätt som tidigare när smartphones finns i var mans hand och Apples tillväxt hittar vi framförallt i Services och Apple Watch. Den senare har trots fantastisk utveckling dock inte någon större inverkan på resultatet helt enkelt för att bolaget idag är så enormt stort.



Netflix däremot har enorma möjligheter att fortsätta växa i flera riktningar. Man har 125 miljoner prenumeranter och har visat att man kan ta de flesta bredbandshushållen på en marknad över tid nu när man har över 60 % av de adresserbara hushållen i USA. Världen över finns 700 miljoner hushåll med kabel-TV och bredband idag. 

Dessa ökar förstås snabbt i antal och i takt med att människor får snabbare och snabbare internet överhuvudtaget så väljer existerande prenumeranter att uppgradera till HD eller nu senast 4K med marginalstärkande effekt för Netflix då dessa abonnemang är klart dyrare.

Jag tror att Netflix om några år har en halv miljard kunder världen över och i och med att det visat sig att dessa är väldigt okänsliga för prishöjningar kommer resultatet att stiga i ungefär dagens takt i flera år till.



5 kommentarer:

  1. 700 bredbandshushåll? Låter inte som nån vidare stor marknad. ;)

    SvaraRadera
  2. Större potential på tillväxt har de absolut. Men riskjustetat vet jag ej. Man får ju vara beredd på att P/E talet sjunker rejält när marknaden börjar bli mättad. Där ligger Apple mkt bättre till :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att bedöma utan tvekan men vad jag menar är att tillväxten kan väga upp detta.

      Radera
  3. Om Apple lägger ett bud på Netflix så löser sig det hela :-)

    SvaraRadera