onsdag 1 november 2017

Inför Apples rapport i morgon


I morgon är det så dags för Apple att avsluta sitt brutna bokföringsår. Igen får jag säga som följt dessa rapporter sedan januari 2011. Just nu känns det bättre än på rätt länge att äga Apple då de har ett ovanligt starkt momentum tack vare framförallt nya iphones men också uppdateringar av iPad, Mac och AppleWatch samt, inte att förglömma nuförtiden, Services som växer så det knakar.

Fokus kommer dock i vanlig ordning att vara på iPhone och guidingen inför julkvartalet. Massor av oro har luftats precis som alltid sker när nya iphone-modeller lanseras, enda undantaget jag minns är väl när iPhone 6 kom. Försäljningen av iPhone 8 och 8 Plus kommer att bli svag eftersom många väntar på (betydligt dyrare) iPhone X. Och dessutom sprids rykten om hur svårt Apple ska ha att tillverka sin nya premiummodell.

Försäljningen av iPhone 8-modellerna har också uppenbart varit lägre än tidigare år och lika uppenbart är det iPhone X som är orsaken. Detta är knappast något som hinner påverka detta kvartal då de släpptes bara dagar innan kvartalet tog slut. Det kan dock påverka guidingen inför julkvartalet förstås liksom tillgängligheten på iPhone X kommer att ha stor påverkan på slutet av året.iPhone X-recensionerna släpptes igår och de flesta var väldigt positiva, inte minst till FaceID, den stora nyheten tillsammans med skärmen denna gång, även om de förstås hade en del klagomål i vanlig ordning. Denna modell kommer att dra in väldigt mycket pengar till företaget förstås och lägga grunden för framtida modeller av världens mest sålda smartphone.

När man läser testerna så är det helt uppenbart att Apples mål med FaceID är att man helt ska slippa inloggning och identifiering när man använder sin iPhone. Även om tekniken förstås kommer att förfinas precis som fallet var för TouchID så är det klart att detta är målet. Att bara behöva titta på mobilen för att logga in eller identifiera sig för köp är förstås väldigt mycket smidigare än att sätta fingret på fingeravtryckssensorn och hoppas att det inte är för fuktigt etc. för att fungera. 

De spekulationer som FING-folket sysslat med om att Apple misslyckats med att sätta in en avläsare under skärmen är ovanligt dumma t.o.m. för att komma från detta håll. Inte minst att detta är svindyr och väldigt avancerad teknik som man jobbat flera år med visar att det inte är någonting man "tvingats välja" istället för att ta en (långt sämre) teknik som finns ute på marknaden. Vad detta betyder för Fingerprint att man sitter med "fel" teknik har vi nog bara sett början på än.

Försäljningen har dock uppenbart varit god för iPhone 8 och intresset var gigantiskt när iPhone X började säljas i fredags. Det känns svårt att tro att man inte i vanlig ordning (minst) når estimaten för förra kvartalet och ger en stark guidning för julen. Detta stöds som sagt även av de andra segmenten, vilket syntes mycket tydligt i juni-kvartalet då iPhone var säsongsmässigt som svagast. Estimaten ser en god tillväxt mot förra året med EPS på 1,87 mot 1,50 i fjol på en åttaprocentig omsättningsökning.

Vi ägare har med andra ord ingenting att oroa oss för om det inte har hänt något väldigt oväntat med iPhone. Apple är ett expresslok som forsar fram och aktien hänger till skillnad mot förr med på färden med nya ATH varje dag senaste tiden. Aktien kan dock som många gångar tidigare dippa efter rapport just pga att den har brukat göra det och många är positionerade inför detta. Är siffrorna tillräckligt starka kommer det dock knappast att ske.

I morgon kl. 21:30 (pga vintertid i Sverige) vet vi svaret.2 kommentarer:

  1. I många fall med högre säkerhet ser vi ju redan i dag dubbel verifiering. Skulle man därmed inte kunna tänka sig att det även i en framtid blir så, med tanke på alla ökande säkerhetshot (tex att det blir både finger och ansiktsigenkänning)? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Om det som Apple säger är en på miljonen om man inte har en ond enäggstvilling så finns det inget skäl till detta. Apple vill ha bort krånglet (som vanligt).

    SvaraRadera