tisdag 7 november 2017

Catena Medias rapport och analytikerkonferens


Catena Media känns idag lite som vad Sir Alex Ferguson sade om när han hade rekryterat den tonårige Ryan Giggs till Manchester United. "Det var uppenbart att man inte behövde göra någonting för alla förutsättningar fanns där och det var bara att vänta och se honom utvecklas till en fantastisk spelare." 

Catena har idag en mycket stark position och har gjort betydande investeringar som under en tid och fortfarande i Q3 belastar nedersta raden men på sikt kommer att bära frukt. Mycket mer frukt än marknaden idag tror.
Catena rapporterade på morgonen klart bättre siffror än de två analytiker som följer bolaget hade räknat med. Uppenbart är att de intäkter som fördröjts av övergången till "lifetime share" inom Paid Media nu börjar strömma in och översta raden stod 17,3 MEUR, vilket är en ökning med 61 % på ett år. Mycket intressant och minst sagt efterfrågat är vilken organisk tillväxt de har och här fick vi äntligen besked. Den fina organiska tillväxten visar att modellen fungerar- man köper tillgångar och kan sedan förädla dessa internt så de genererar allt större intäkter.
På grund av stora engångskostnader blir det rätt stor skillnad mellan rörelseresultatet före och efter justering för detta, men det justerade resultatet är det som ger oss en indikation av hur kommande kvartal kommer att se ut då kostnader för listbytet och liknande inte längre tynger. Justerad EBITDA landade på 9,5 miljoner euro och justerad EBITDA-marginal blev otroliga 55 %. Rörelseresultatet blev (justerat) 8,25 miljoner, Detta är klart över vad analytikerna trodde (7,7 och 7,2).Tillväxten av nya kunder fortsatte med 10 % från föregående kvartal vilket är mindre än tidigare år och mindre än jag trodde i våras. Uppenbarligen är det de allt svårare jämförelsetalen som ställer till det. Man har som synes ovan stadigt ökat med runtikring 10 000/kvartal men idag är detta bara 10 % medan det tidigare var mer. Till detta kommer en säsongseffekt från sommaren (se den lägre tillväxten Q2/Q3 2016).

Kostnaderna är som sagt fortsatt höga men analytikerkonferensen och rapporten gick igenom detta rätt bra. Detta kommer att rätta till sig dels genom att vissa engångskostnader som sagt nu är avklarade men viktigare är att inse, därav min liknelse ovan, att stora kostnader har medvetet tagits för att göra betydande förvärv i Europa, USA och senast Japan. Dessa har till en början inga eller små positiva effekter på resultatet medan kostnaderna för lånen och arbetet med förvärv och integration kommer på en gång. Företaget har också redan gjort stora avsättningar i balansräkningen för eventuella resultatberoende slutbetalningar till tidigare ägare.

De fina framtidsutsikterna består alltså i att man breddat sig internationellt till USA och framförallt Pennsylvania som i dagarna äntligen godkände online-casionospel och Catena som förvärvade stora tillgångar där i våras förväntas börja få intäkter om 9-12 månader. Även Japan är som sagt ett strategiskt mål. Till detta kommer en allt större andel sportspel, se nedan, vilket tillsammans med en större andel revenue share gör bolaget väl positionerat inför det stora sportåret 2018.Inte mycket att klaga på med andra ord. Även farhågorna i media om att man skulle komma att ha för stora lån mot EBITDA har kommit på skam, man har idag 2,5*EBITDA och 2,3*justerad EBITDA. Kravet är att inte överstiga 3*. Ingen fara på taket alltså, man är absolut inte överbelånad och i takt med att resultatet från de tillgångar man lånat för att förvärva rullar in de kommande kvartalen så kommer kvoten förstås att sjunka betydligt.

Potentiellt mycket intressant är också VD:s kommentar efter rapporten om att man tittar på att ”gå in i nya vertikaler”. Affiliatesverksamhet bedrivs som bekant lönsamt inom massor av sektorer och utan tvekan kan det finnas skalfördelar om man köper in sig i annat än gambling.

Jag är än mer optimistisk efter dagens rapport och analytikerkonferens och jag tror vi kan känna oss säkra på en mycket stark Q4:a och ett förstås ännu finare 2018 med Vinter-OS, VM och amerikanska intäkter. Bolaget är klart starkare, bättre positionerat och tjänar mer pengar idag än när aktien stod över 110 kr. 

Precis som med unge Giggs så är det bara att sitta still och vänta på resultatet.


2 kommentarer:

  1. Snyggt sammanställt. Njöt verkligen igår på webcasten. Även kassaflödet levererade. Jämför NDCs i Leo Vegas Q3. Kan det vara tillfälligt lägre NDC-tillväxt eller är det permanent avtagande tillväxt vi nu ser?

    SvaraRadera
  2. Hej, bra sammanställning. Lurigt med riktkurs, vad estimerar du på 6 mån?

    SvaraRadera