onsdag 28 juni 2017

Catena Medias värdering


Som jag tjatat om tidigare är det mitt (och andras, inte minst Catenas eget) tydliga intryck att marknaden inte riktigt förstår affiliatesindustrin. Den förstår inte hur stor den är, hur nödvändig den är för hela onlineekonomin och den förstår inte hur duktiga företag i branschen uthålligt kan tjäna så mycket pengar.

Som ett litet exempel på hur oförstående marknaden är för vad som påverkar affiliatesindustrin kan nämnas gårdagens minst sagt uppseendeväckande utslag mot Google från EU:s konkurrensmyndighet. Google fick de utan minsta konkurrens högsta böter som dömts ut (2,42 miljarder euro) för att man har utnyttjat sin dominerande ställning bland sökmotorer, över 90 % av marknaden, för att gynna sina egna tjänster som Google Shopping på andra jämförelsesajters bekostnad.


Google måste inom 90 dagar ändra sitt "beteende" annars drabbas man dessutom av drakoniska böter motsvarande 5 % av företagets globala omsättning PER DAG som går. Detta helt oavsett om Google skulle försöka överklaga beslutet.

Detta är förstås en gigantisk vinst för hela den europeiska affiliatesindustrin. Även om de företag som drabbats mest av Googles metoder har varit de som jämför enklare produkter än spelerbjudanden osv har hotet hela tiden legat över gamblingaffiliates att Google skulle kunna starta egna tjänster eller överhuvudtaget kan göra vad de vill inom sin egen verksamhet. Detta kommer nu garanterat inte att ske, dels pga utslaget som förbjuder dem att missgynna konkurrenter, dels genom att Google nu måste se till att hålla sig inom rimlighetens och lagens gränser och inte agera som en enväldig furste.


Det vore otänkbart att någon väletablerad industri som så plötsligt gynnades av ett utslag från EU:s myndigheter inte skulle handlas upp på nyheten, allt annat lika. Likväl rör sig inte affiliatesbolagen Catena Media, GIG eller Net Gaming Europe, de faller svagt precis som de gör varje dag nuförtiden.

Jag menar förstås inte att det finns någon procentuellt korrekt reaktion på denna nyhet och är väl medveten om att CTM-aktien har drabbats hårt av försäljningar. Dels att en stor ägare har lämnat sektorn och sålt sina aktier, dels att ett antal fonder blev överviktade i First North och i CTM som de ökat i inför omlastningen till MidCap och blev tvungna att sälja av samt att många privatpersoner uppenbarligen har gått ur aktien när så många sektorskolleger har rusat.

Vad jag däremot menar är alltså att marknaden är omogen här- den har svårt nog att prissätta rena gamblingbolag och ännu svårare att förstå sig på affiliatesdelen av sektorn.


3 kommentarer:

 1. Instämmer. Det var tex likadant när vi fick det första spelbolaget på börsen. Dock korrigeras felprissättningar med tiden.
  mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Tack för bra inlägg om CTM, vet du vem den stora investeraren som lämnat sektorn är?

  SvaraRadera
 3. Tack för bra sammanfattning, Magnus. Instämmer!

  SvaraRadera