tisdag 9 februari 2016

Swedbanks ledning


Swedbanks styrelse meddelade i morse att man hade sparkat verkställande direktören sedan sju år tillbaka under vilka aktiekursen, trots den senaste tidens tillbakagång, har åttadubblats, och enligt Harvard Business Review världens 13:e bäste VD, Michael Wolf. För att ytterligare strö salt i såren på oss som beundrat Wolfs förmåga och vill att aktien ska fortsätta sin resa uppåt lyckades man inte ens ge en vettig förklaring till varför Wolf sparkats överhuvudtaget och än mindre varför på detta uppseendeväckande sätt och utan ersättare. Faktum är att man inte ens kallade till en presskonferens utan höll en telefonkonferens, vilket man inte ens gör när man presenterar en kvartalsrapport, faktum är t.o.m. att man inte lyckades hålla telefonkonferensen heller vid första försöket varpå aktien tappade allt intresse och dalade ned mot nivåer vi inte har sett på år och dag.

Ledare för denna oslagbara uppvisning i ostyrigt beteende och caligulainspirerat ledarskap är den gamla partigängaren Anders Sundström, känd som trefaldigt misslyckat statsråd (den sista gången fick han sitta hela 19 dagar på posten som socialminister), VD för Folksam och flitigt deltagande i diverse jaktresor. Själv har jag känt att Sundström väl var något man fick leva med som aktieägare i Swedbank. Han verkar ju i vilket fall inte ha gjort någon skada och i folkrörelsetunga Swedbank kan man bara drömma om en professionell ordförande. Som många andra S-ministrar som släppts ut på grönbete har han varit duktig på att höja sitt arvode men detta är förstås växelpengar för en storbank.

Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att han skulle ställa till det så kungligt som idag. Den enda tröst för detta är väl att han nu har grävt sin egen grav för att någonsin få nya, fina uppdrag i börsbolag. Lite kuriosa är att norska Oljefonden har begärt att deras innehav ska tillåta deltagarna på stämman rösta på styrelsemedlemmarna var för sig istället för i grupp, vilket Sundström komiskt nog redan har meddelat att man tänker hörsamma så aktieägarna har alla möjligheter att göra sig av med honom under förödmjukande former om de så skulle önska. 

Den lite enklare affärspressen har förstås inte försatt chansen att puckla på hela Swedbank så mycket de har orkat men detta är inte seriöst. Swedbank är en utomordentligt välskött, kapitaliserad och lönsam storbank med fantastisk marknadsposition på sina hemmamarknader. Om det finns kaos någonstans så är det i ordföranden och styrelsens beteende, vilket förstås är illa nog, men med en ny VD, förhoppningsvis rätt val, kommer det att lugna sig. Banken i sig tror jag verkligen inte befinner sig i något kaos.

Nåja, jag tappade i vilket fall förtroendet för styrelsen och sålde typ 98 % av mitt innehav idag och köpte SHB A för det mesta och resten LVMH. Nedgången var 2,6 och 5 % vid de två försäljningarna och eftersom jag har ett väldigt förtroende för SHB är det bara en fortsättning på den överföring som jag påbörjade för några veckor sedan. 

SHB levererade dessutom en mycket stark rapport idag och höjde som jag trodde utdelningen till 6 kr. Att man kan köpa A-aktien för 102 och alltså få 6 % direktavkastning av en av världens bästa banker är lika fascinerande som roligt. Roligt är också att jag kunnat göra en kursresa från som lägsta köp på 17 kr och högsta försäljning på 195 kr och massor av utdelningar däremellan. Dessutom blir det enklare att bara fokusera på en bank istället för att följa tre i detalj som var fallet till för några veckor sedan.

Här finns historien om hur jag "hittade" Swedbank.


5 kommentarer:

 1. En grekisk tragedi utspelar sig framför våra ögon. Vad ska man säga...

  Tror nog pengarna gör större nytta i SHB.

  SvaraRadera
 2. Oavsett Harvard Business rankning, så kan den gode Wolf har handlat helt emot bolagets policy. Starkt av styrelsen att agera, förmodligen såpass allvarligt att om sanningen kom ut skulle den skada båda parter mer än i dagsläget...

  SvaraRadera
 3. Den info jag har fått så handlar det inte alls bostäder…. det är mer privat och kommer nog i blaskorna i sinom tid

  SvaraRadera
 4. Jag sitter inte på ngn inside, men man sprakas inte med omedelbar verkan utan anledning…

  SvaraRadera