tisdag 2 februari 2016

Apple 2016 and beyondEfter några dagars betänketid och läsande av (kloka) reaktioner på Apples rapport tror jag mig ha en god koll på vad som förändrades under förra kvartalet och överraskade ledningen samt vad det kan innebära för detta år.

Som jag har nämnt tidigare har Apple mycket god koll på hur många iphones man kommer att sälja ett visst kvartal. Detta betyder dock inte att man vet detta exakt, utan att man vet hur stora avtalade volymer man har med sina stackars pressade avtalspartners samt statistik för hur mycket som säljs av Apple själva i normala fall. Det senaste kvartalet blev uppenbarligen inte normalt.

Apple guidade för första gången iphoneförsäljningen vid analytikerkonferensen i oktober. Tim Cook sade då att man kommer att sälja fler iphones under julkvartalet 2015 än året innan. Facit blev 74,8 miljoner mot 74,5 året innan. Bara 300 000 st. alltså och givetvis inte den "beat" som Cook förutsåg när han guidade. I den senaste analytikertelefonkonferensen efter rapportsläppet var man väldigt noga med att betona att eftersom många utländska valutor sjunkit så mycket mot dollarn (SEK är ett exempel, om än inte det viktigaste direkt) så hade man höjt priserna och detta hade pressat försäljningen i utlandet.

Tillväxten i Kina var 14 %, långt lägre än för bara tre månader sedan då den var över 80 % och detta tryckte ned all deras försäljning rejält mot förra året. Om man vill vara lika pessimistisk som marknaden så tar man genast detta som bevis för att iPhone nu har peakat och det kan bara bli sämre kvartal för kvartal.

Är man lite mer nykter än så så lyssnar man även på Cooks budskap om att vårkvartalet kommer att vara det sämsta under året vad gäller jämförelsetal, att man inte ser något större tapp i försäljningen och inser att iPhone 7 naturligtvis kommer att sälja mycket bra.

Situationen har dock förändrats och möjligheterna till enorm tillväxt för iPhone är betydligt mindre nu, men det betyder verkligen inte att det är någon överhängande fara på taket. Helt klart har färre innehavare av modeller "före iPhone 6" (40%) uppgraderat än vad som är normalt och detta kan förstås ha att göra med att Apple numera inte säljer någon ny modell med fyratumsskärm. Om ryktet om en "iphone 5se" eller (mer sannolikt) "6se" med fyra tum är sant så är detta förstås ett svar på denna efterfrågan. Många har svarat i undersökningar att de tycker iphone 6 är stor och hellre vil ha en mindre modell. Detta är ingen majoritet men väl en väldig massa kunder i absoluta tal. Jag tror på detta rykte och tror att en vårlansering av denna kommer att få betydelse för försäljningen.

Vad gäller oron allmänt så ger jag inte mycket för dagens fluga att tro att försäljingen kommer att dyka framöver på att folk inte kommer att uppgradera för att de är nöjda med vad de har. Om datorförsäljningen är en guide så är det ingen fara för Apple- Mac har istället för att gå ned i exklusivitet ständigt blivit vassare och dyrare år efter år trots att världens totala PC-försäljning har fallit i flera år nu. Mac har vuxit snabbare (nu vuxit överhuvudtaget) jämfört med de nästan alltid billigare windows-PC i mer eller mindre samtliga av de senaste 35 kvartalen och detta med produkter som i första versionen lanserades i mitten av 80-talet (stationär likväl som bärbar).

Naturligtvis är det ingen exakt jämförelse mellan en Mac och iPhone, men den är tillräckligt lik med tanke på att vi nu utför massor av de sysslor vi tidigare använde en PC/Mac för på våra smartphones. Frågan är nog mer relevant vad som kommer efter smartphonen. Jag tror detta kommer att dröja väldigt länge eftersom vi vill ha tillräckligt stora skärmar för att enkelt kunna styra "apparaten".

Om man ser på Apple totalt så är deras princip helt enkelt att erbjuda oss möjligheten att använda så liten skärm som är praktiskt för varje uppgift vi vill utföra- Apple Watch är utmärkt för att meddela vad som hänt på vår iPhone, att hålla reda på hur vi mår och tränar osv, iPhone är utmärkt för att utföra de flesta mobila uppgifter som inte kräver stor yta, iPad finns för de flesta andra uppgifter vi vill lösa och till sist iMac och Mac Book (t.o.m. Mac Pro) för de sista, riktigt krävande uppgifterna som längre texter, grafik, bildbehandling osv.

Ingen av dessa produkter tar död på de andra, utan de kompletterar varandra och för vissa användrare räcker det med en eller två av dem, för andra, som jag själv, är det rätt att ha dem alla och slippa kompromissa.

Att tro att den centralt placerade smartphonen (för detta gäller förstås även oavsett fabrikat) skulle minska i betydelse känns inte rimligt. Visst kan uppdateringarna bli längre emellan, som för PC det senaste decenniet, men vi är (nästan) alla fåfänga människor som tycker det är långt viktigare för vår image vilken mobil vi har jämfört med vår dator hemma som ingen ser. Även om världen har fyllts med iPhones så finns det luckor, t.ex. i Indien och tack vare utbyggnaden av 4G i Kina.

Än mer viktigt än försäljningstrenden för iPhone är förstås det faktum att Apple att döma av rykten och deras enorma capex-investeringar nu håller på och tar fram många nya produkter. Istället för att säga "ingen kan bli som iPhone" ska man inse att det bara är ett eventuellt tapp i iPhoneförsäljningen som behöver fyllas för att hålla oförändrade vinster (marknaden tror idag på stadigt sjunkande vinster kommande år) och ingen kan väl ändå tro att iPHone kommer att falla lika snabbt som den har stigit sedan 2007? OK, det kan man förstås, men det känns inte alls seriöst med tanke på att iPhone 7 kommer i år och Apple har väldigt svaga konkurrenter just nu.

Utsikterna är väldigt goda idag givet aktiepriset. Kursen är inställd på kraftiga ras för försäljningen i framtiden och detta är inte sannolikt alls. Det är trots allt Apple vi talar om.


6 kommentarer:

 1. Apple P/E ca 10 och Alphabet/Google P/E ca 40 bedriver ju olika verksamheter, men, man kan ju tycka att skillnaden i P/E-tal är anmärkningsvärt stor. Inte är det väl så stor skillnad i företagens framtidsutsikter!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag ser det handlar allt detta om hur marknaden värderar mer säkra intäkter och mer osäkra dit man utan tvekan räknar Apples försäljning. Samma sak sker ju med MSFT och Facebook- marknaden anser att de har prenumerationsliknande intäkter, dvs sådana som är mycket säkrare. Att inte lita på Apples förmåga efter 15 år av obrutna framgångar går över mitt förstånd men så är det idag och frågan är väl snarast om detta kommer att ändras inom överskådlig tid.

   Radera
 2. Själv tror jag att marknaden säger att man kan väl inte vara populäraste och dyraste i längden. Och det finns faktiskt en gräns på hur mycket man kan sälja (Hur mycket gränsen är är en annan fråga), speciellt när man tar hänsyn till låg inflation och försvagning mot dollarn. Så medan konsumenterna förväntar samma eller lägre priser så ser man högre priser istället och sedan avstår man köpet. Tror det marknaden pekar på är att i och med att Apple slänger cash på hög innebär det att de har bytt inställning från att vara ledaren i utveckling (hög risk) till att köpa sig in i nästa teknikutveckling (mycket hög risk) annars skulle vi ha redan sett de nya banbrytande produkter/tjänster. Hela grejen tror jag bygger på att Apple måste utveckla en helt annan marknad eller att de måste utveckla nya produkter som bygger på Apples infrastruktur men fyller andra men minst lika viktiga syften än iphone/ipad gör. Jag tror marknaden säger att om man köper så bettar man på det är Apple och t.ex inte Alphabet som kommer stå bakom/köpa "the next big thing". Jag spelar djävulens advokat. Vad tror du att de kommer att satsa på? VR? Elbilar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De satsar utvecklingsresurser på de flesta av de heta grejerna, men de kommer inte att gå hela vägen på någonting annat än det som kan ge vad som Apple anser betydande vinster. Fordon tror jag de kommer att lansera, liksom flera andra grejer. VR tror jag bara de kommer att lansera när tekniken är tillräckligt bra i mobilerna för att driva headsetet, om de öht går vidare med detta projekt När FT har skrivit att det är ett verkligt projekt så kan vi utgå från att så är fallet, de skriver aldrig nåt om Apples planer som de inte fått bekräftat).

   Radera
 3. Båda delar.
  VR i egen regi och elbilar m.m. i samarbete med andra och då framförallt biltillverkare.

  SvaraRadera
 4. Tycker det är bra ändå att man drar ner förväntningarna inför Q2:an, skapar möjlighet till att överraska samt till att göra lite billiga återköp under 2016. En fråga, vad har Apple för möjligheter med sina pengar som inte finns i USA, går de att använda till att till exempel göra förvärv i USA? Eller har du någon koll på vad Apples långsiktiga planer är för dessa?

  SvaraRadera