tisdag 8 september 2015

Apple Watch


Förra veckan provade jag för första gången Apple Watch och gick därifrån med lite bättre förståelse för produkten.

Utförandet är väldigt gediget och välgjort, klart bättre än första versionen av både iPod och iPhone och snarast i linje med iPad 1, dvs en produkt som förstås kommer att uppgraderas i sinom tid, men som fungerar alldeles utmärkt tillsvidare då den saknar den klumpighet som krävdes när man skulle fylla iPods och iPhones förta versioner med nödvändig hårdvara. Skillnaden mot Samsungs monstrositet från förra året är förstås mycket stor.
Lika klart som att detta är den bästa smartwatchen på marknaden och den standard som övriga tillverkare får förhålla sig till är att införsäljningen kommer att styras av andra parametrar än Apples andra hårdvarunyheter på sin tid.

Ju närmare kroppen någonting sitter desto mer personligt blir valet av produkten, kläder är t.ex. det mest extremt närsittande och därför inget man bara går ut och handlar hursomhelst. Av denna anledning har Watch initialt ett hinder när den ska övertyga en konsument, vilket inte var riktigt lika stort för iPhone och än mindre för iPad. Det kommer alltså att krävas en längre startsträcka med Watch. Riktig fart kan man inte räkna med förrän smarta klockor generellt blir socialt accepterade. Detta sker förstås i takt med att människor ser andra börja bära dem.

Ett annat motstånd är att detta nog inte är något som löser ett upplevt problem osv utan något som man måste uppleva för att förstå nyttan med. Det är tydligt i inledande recensioner och liknande att många undrar vilken nytta den egentligen ger som man inte kan få på annat sätt. Notifikationer utan att ta upp mobilen är en som nämnts mycket, att sporras diskret till att bli mer aktiv en annan. Båda dessa måste nog upplevas för att riktigt förstås, eller i vilket fall behövs att personer man litar på säger att klockan har ändrat och förbättrat ens liv. En iPad, t.ex., däremot var ju en produkt som många, däribland jag själv, hade väntat på genom att man drömt om att kunna sitta och läsa på en lätt och smidig skärm och det visade sig ju också i hur snabbt den sålde de första åren.

En sista aspekt på Apple Watch är väl att den är rätt tjock. Detta är inget problem för dem som redan bär tunga herrarmbandsur, men säkert för den dryga tredjedel hittills som köper den utan att ha burit klocka tidigare. Apple kommer förstås att  satsa stort på att förbättra alla aspekter av klockan de närmaste åren så jag kan inte se att detta kommer att vara ett långvarigt handikapp.

Summan av mina intryck är alltså att detta är en framtida storsäljare för Apple, det kommer att ta sin tid precis som allt annat, men eftersom den potentiella marknaden är enorm, inte minst eftersom Watch uppenbarligen kan locka många som inte bär klocka idag. Att kräva att den säljer i åttasiffriga tal varje kvartal redan nu för att inte vara en flopp är däremot monstruöst enfaldigt och, som så ofta när det gäller Apple, ett exempel på att företaget förväntas leverera mirakel hela tiden medan marknaden värderar aktien som om Apple hade problem.

6 kommentarer:

 1. Problemet som jag ser med iWatch är att Apple har gett sig in i en marknad som delvis redan existerade men vad som är värre är att folk har en tendens till att äga flera klockor som dom växlar mellan.

  Jag kan inte Apples alla produkter frân tidernas begynnelse sâ jag kan ha fel här men jag har fâtt intrycket att dom föredrar produkter som kunderna har och använder en av ât gângen och som växlas ut när den gâr sönder eller blir för gammal.

  Vad jag kan minnas har du själv nâgra fina klockor. Tänker du helt sluta bära dom för att kunna använda iWatch? Och om du inte bär din iWatch nästan hela tiden dâ försvagas ocksâ hälso inlâsningen eller generellt vad som komma skall dvs Apple bör vilja att man ska alltid ha den pâ sig.

  Kommer man att börja bära tvâ "klockor" samtidigt? Ingen aning. Kanske.

  Jag hade nog hellre sett iCar komma än iWatch eftersom iCar följer deras klassiska produkter av en ât gângen för kunden och det kommer att trycka upp deras omsättning rejält.

  Hur som helst tvivlar jag pâ att Apple skulle falla pga en liten pryl som iWatch.

  Tidigare trodde jag att Apple inte kunde öka sin omsättning eller vinst eftersom dom redan var sâ stora. Idag tittar jag med förundran över hur dom lyckas öka âr efter âr. Imponerande och jag har lärt mig att högt kan alltid gâ högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer som du säger att detta är en speciell kategori och många vill växla klockor och ja, jag är själv tvehågsen. Jag skulle verkligen vilja ha en bra träningsklocka som man kan hantera tungt och samtidigt få alla data och sporras att röra sig mer. Dock vill jag förstås inte sluta bära mina andra klockor, men jag *tror* inte att det ena utesluter det andra så jag köper säkert en Sport såsmåningom.

   Nej, även en totalflopp påverkar inte annat än Apples anseende, men detta är bara en av väldigt många nya produkter och tjänster som Apple kommer att lansera detta år och de kommande.

   Radera
 2. Som stor konsument av varor från Apple så har även jag ställt mig frågan hur jag ska lyckas motivera ett inköp av en iwatch... Jag har min vanliga klocka på vänsterhanden och sedan lägga 7000kr för att ha ytterligare en klocka på högerhanden?
  Jag tror nog att de konsumenter som köper klockan så här i början är sådana som inte har en finare klocka sedan innan eller ingen klocka alls. Den marknaden torde ju vara ganska enorm?
  Har en Omega på vänsterhanden och har funderat länge på hur jag ska lösa detta ;)
  Lou, hur gör du i detta fall? Jag måste ju övertyga frugan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se ovan, det blir nog bara för träning och liknande för mig om jag köper. /Magnus

   Radera
 3. Tycker man kan dra en parallell till när iPad kom. Då var det rätt många som frågade vad man skulle med den till.

  Fram tills i januari i år hade de sålt 250 miljoner stycken.

  https://en.wikipedia.org/wiki/IPad

  Hälsar Utdelningsseglaren

  SvaraRadera