fredag 3 juli 2015

Att se bubblor överallt



För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett inlägg kallat Vad alla vet. Det handlade om hur ”alla” blir överens om hur utvecklingen för räntorna, bostadspriserna och aktierna kommer att bli i framtiden men hur fel massan ofta har. Uppenbarligen slog det an en sträng för det blev det mest lästa någonsin på min blogg med nu uppåt 5000 sidvyer.

Vintern 2013-14 var samstämmigheten mycket god om att framförallt räntorna snart skulle komma att stiga till en ”normal nivå”, att bostadspriserna hade stigit för snabbt och snart skulle ned och väldigt många trodde också att börsen snart skulle börja falla. Hittills har inget av detta slagit in och framförallt räntorna har överraskat åt andra hållet. Med räntornas fall har, surprise!, börsen fortsatt stiga och tillgångspriser i övrigt, framförallt fastigheter, har ökat i pris i oavbruten takt.

I övrigt verkar ingenting har förändrats, Riksbanken tror att den med alltmer märkliga räntor ska kunna ”få fart på inflationen” i Sverige när den i alla jämförbara länder har fallit till runt noll de senaste åren och verkar inte det minsta oroade över att ALLA deras prognoser de senaste åren har varit inte bara helt fel utan mycket sämre än alla andras. Jag tänker inte göra några fler utläggningar om Riksbanksdirektionen kompetens- deras handlingar står som ett ganitmonument över deras oförmåga.

Börsen ska ned eftersom den är ”historiskt högt värderad”. Förutom att sanningen i det sista påståendet kan diskuteras så glömmer de flesta som tycker att aktierna är dyra nu att räntan är så låg, mycket lägre än den var när de senaste 20-30 årens börstoppar nåddes. Allt annat lika är framtida kassaflöden mer värda ju lägre räntan är och därför ska aktier och andra kassaflödesgenererande instrument värderas högre om marknaden beter sig rationellt, vilket den alltså har gjort här. Ska man argumentera för en lägre börs så får man argumentera för lägre vinster i företagen, inte för att börsen är högre värderad vid 0,5 % tioårsränta jämfört med vad den var när räntan var 5 % (10X högre!). Åk till Kina är mitt råd till den som vill studera övervärderade börser.

Bostadspriserna är ”väldigt höga” får vi veta (se här för mitt första inlägg om den påstådda boprisbubblan för mer än fem år sedan), vilket förklaras vara ”farligt” med diverse hänvisningar till prisbubblorna i USA, Spanien, Irland m.fl. länder för 8-10 år sedan. Nu är det ju inte hus ute i skogen eller i Norrland som har stigit i pris år efter år, utan just bostäder i attraktiva lägen (utsikt mot vatten, centralt i storstäder, äldre arkitektur osv) eller i varje fall lägen med goda kommunikationer till där jobben finns. Om det är så farligt att treor i Vasasatan har stigit så i pris så borde ju bostadsmarknaden i London och New York vara väldigt vådliga idag med tanke på att bostäder där kostar mycket mer än i vår lilla huvudstad. Inte många varningar om det i media.

Som jag skrivit om tidigare är bostadspriser inget hokuspokus utan de styrs av samma tillgångs- och efterfrågediagram som allt annat. Om man bygger för lite, inte minst i attraktiva lägen så kommer priserna, allt annat lika, att stiga. Om man sedan lägger till att inflationen och räntorna som sagt har fallit brutalt de senaste tio åren och att lönerna och konjunkturen har tuffat på så ska man nog inte stå och häpna över att priserna fortsätter att stiga. Den dag som byggbolagen börjar bygga var som helst och folk ändå står i kö för kontrakt som de sedan säljer vidare samt priserna på vilka ruckel som helst i Dalslånged stiger år för år så vet vi att vi har en bostadsbubbla- dvs priserna har ingen relation till tillgångarna. Inte för att strandskyddsidioti och långsamma kommunala planprocesser gör att efterfrågan på attraktiva bostäder är LÅNGT större än tillgången.

Jag ska inte älta detta mer, men det är intressant och dessutom förstås oerhört viktigt för den som vill förstå marknadens misstag att inse hur ofta ”alla” tror att något ska hända som absolut inte är logiskt eller sannolikt. Fram till i onsdags trodde en mycket stor andel av media och analytiker att om Grekland inte betalade IMF när lånet förföll skulle detta leda till omedelbar statsbankrutt och ett utträde ur EMU. Blev inte riktigt så. Inget nytt under solen.

 

 

3 kommentarer:

  1. Förutom att det inte bara är treor med sjöutsikt? i Vasastan som stigit i pris... Det gäller till största del hela landet. Även små kommuner ute i glesbygden och främst studentettor i små universitetsstäder. Sen när fick studenter 500.000 mer i studielån? Nej du bostadspriserna beror på att det blivit billigare att äga eftersom räntorna är låga. Samma sak med aktierna. Att betta på låga räntor lång tid framöver kan bli dyrt. Hur ska man kunna betala av dessa "överpriser" om inte ens amorterar? De flesta satsar väl allt på övervärderade aktier istället. Allt faller med ökad ränta.

    SvaraRadera