måndag 1 juni 2015

Apple-aktien i framtiden


Även om det är svårt att förutsäga en akties utveckling under en kort period som ett år så kan det vara värt att spekulera lite i vad som kommer att hända med världens största företags aktie nu när den ligger nära ATH igen. Inte minst är det intressant att fundera över vilka triggers det finns. Först det närmaste halvåret och sedan på lite längre sikt.
 
Det närmaste halvåret, dvs resten av 2015, kommer Apples resultat att präglas av två faktorer mer än annat tror jag: iPhone (som alltid) och Apple Watch. Dessa är förstås osäkra faktorer även om allt ser mycket bra ut just nu. Vi har dock lite tur när vi vill förutsäga Apple-aktiens utveckling då det finns en annan ledtråd som historiskt har givit mycket goda möjligheter att förutsäga AAPL:s utveckling, nämligen återköpsprogrammet.

Apple har alltid ökat sina återköp när Apple själva har vetat att aktien snart kan komma att stiga. Tre uppenbara fall finns från de senaste två åren. Det första var när man köpte enorma mängder aktier sommaren 2013 efter att aktien hade fallit handlöst på spekulationer om att Apple hade slutat växa. Aktien föll ända ned till 55 dollar (omräknat från den gamla aktien) och Apple ökade sina planerade 10 miljader dollar till sexton. Under det följande halvåret vände man till tillväxt och aktien steg med som mest över 40 %.
 
Efter rapporten för julkvartalet 2013 i slutet av januari 2014 passade man på att köpa när aktien omedelbart föll med 8 % ända ned till 71 dollar på oväntat svag iphone-försäljning. Under de följande sex månaderna steg aktien 38 % på fina rapporter och oväntat stark iPhone-försäljning.

Båda dessa exempel var när aktien hade fallit och det kändes rätt uppenbart att det var köptillfälle men under det tredje kalenderkvartalet 2014 köpte Apple oväntat för 17 miljarder dollar trots att aktien hade stigit mycket snabbt under året. Naturligtvis visste Apple mer än marknaden här och direkt därefter lanserades de oerhört populära iphone 6-modellerna och aktien steg återigen till himlen.
 
Här finns en mycket bra sammanställning av Apples samtliga återköp och utdelningar de senaste åren.
 
 
När det vid den senaste rapporten var dags för den årliga revideringen av utdelningen (~25 % av totalen hittills) och återköpen (återstående 75 % förstås) trodde jag att man skulle börja skifta en större andel mot utdelningen, men istället ökade man återköpen med otroliga 50 miljader t.o.m. mars 2017, från de 90 miljarder som man totalt sedan starten av återköpen i början av 2013 (utdelningen ökade med mer beskedliga 11 %). Eftersom endast 80 av de 90 miljarderna har använt kommer man alltså att köpa minst 60 miljarder till, eller 8 % av utestående aktier vid nuvarande kurs.
 
Oavsett hur man räknar har man alltså beslutat att göra ytterligare, otroliga återköp av aktien och det finns endast en rimlig tolkning av detta- man inser att aktien kommer att stiga i framtiden i och med att de nya produktkategorierna och tjänsterna börjar göra avtryck i resultaträkningen och man vill passa på att köpa så mycket som möjligt för att först längre fram öka utdelningens andel av kakan. Med stora återköp blir det ju dessutom billigare att öka utdelningen efteråt eftersom det finns färre aktier då.
 
Detta för oss osökt till Apple Watch. Alla kommer att hårdbevaka den nyligen tillkomna posten ”Other products” där man valt att halvt dölja försäljningen av Apple Watch då man inte kommer att meddela försäljningen som man gör med de flesta andra produktkategorier, i egen utsago för att inte hjälpa sina konkurrenter. Om denna överraskar uppåt så kommer aktien med all sannolikhet, liksom på den tiden som iPad ökade snabbt, att få en rejäl skjuts.
 
Investerare har alltid velat se nya, lovande produktkategorier från Apple för att ge företaget fler ben att stå på och avsaknaden av detta håller sedan mycket länge AAPL på en konstlat låg nivå. Skulle det bli uppenbart att Watch säljer som smör och ökar mycket snabbt så kommer aktien att tokstiga.
 
 
På lite längre sikt finns förstås nya iPhone i slutet av året och riskerna med de svåra jämförelsetal som blir fallet efter det fantastiska mottagandet av iPhone 6 året innan. Marknaden är alltid hyperkänslig för ”dåliga” tillväxtsiffror och hur idiotiskt det än är så skulle AAPL stå mycket högre idag även om man hade 25 % lägre vinst ifall man hade haft en jämnare vinstutveckling de senaste åren. Hade man vuxit med 20-25 % per år i stadig takt de senaste fem åren istället för att som nu öka med över 40 % för att sedan inte öka alls i ett par kvartal hade Apple säkert redan värderats till den biljon dollar som så många fokuserar på (drygt 750 miljarder idag).
 
För att sammanfatta så är jag övertygad om att vi kommer att få se en rejäl uppvärdering av Apple i år, tack vare att Watch kommer att sälja mycket bra och att vi kommer att se spår av Apple Pay i resultatet. Dessa är mest av psykologisk betydelse, men på marknaden är ju psykologin allt. Även om det sannolikt inte kommer en iPhone 7 i höst (inte omöjligt dock) så tror jag att man kommer att packa i tillräckligt med nya features i en 6S för att försäljningen ska kunna fortsätta öka. Sedan har vi ju det faktum att hittills ganska få existerande användare (20 %) har uppgraderat till iphone 6.
 
Det främsta skälet är dock som sagt att Apple har ökat sina återköp så mycket inför detta år och nästa. Apple vet väldigt mycket mer än oss om sin framtid och deras återköp samt planer för framtida återköp är och förblir vår bästa ledtråd till aktiens framtid.

3 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Som vanligt.
  Det blir hur som helst intressant att se om marknaden vågar värdera upp Apple efter deras tillväxt eller om vi kommer få se en nervös skepsis som lägger sig som en våt filt över aktiekursen.
  Hur som helst så tror jag att det kommer vara svårt för marknaden att "acceptera" ett värde på 1 biljon dollar (tusen miljarder). Dock så kommer vi förr eller senare att hamna där .

  SvaraRadera
 2. Hur får man reda på när Apple gör stora återköp? Jag sysslar egentligen med långsiktig investering i utdelningsaktier för att själv kunna välja om jag vill återinvestera eller leva upp värdeökningen. Men detta verkar ju vara ett idiotsäkert spekulationsfall: När Apple köper tillbaka aktier gör man likadant, och säljer efter en tid när aktierna har stigit i värde. Det verkar ju inte kunna misslyckas ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta meddelas i efterhand kvartalsvis när man kan se skillnaden i utestående aktier. Inget man kan agera på direkt mao. Dock har de oftast utnyttjat branta fall efter rapport för detta.

   Radera