tisdag 26 maj 2015

Apples nya succé


Juryn har nu varit ute en och en halv månad för Apple Watch, vilket är tillräckligt för att kunna dra de första slutsatserna om produktens framtid. Som jag skrivit tidigare är jag säker på att den kommer att bli mycket bra, minst på iPads nivå vad gäller bidrag till resultatet inom ett par år.

Eftersom Apple numera aldrig släpper halvfärdig hårdvara var jag inte orolig för att det skulle visa sig att man totalt missat någonting viktigt typ antennproblemen för iPhone 4 som visserligen snabbt löstes men vore mycket värre för en helt ny produkt än en som blivit väl mottagen på marknaden och då kom i fjärde versionen. Dock fanns det väl en risk för att tillverkningen skulle gå dåligt men man verkar ha löst samtliga produktionsproblem som det ryktats om utan att det kommit ut några mängder defekta exemplar.
 
Den stora utmaningen är dock att intressera konsumenterna för den nya produkten och detta verkar man har lyckats väldigt väl med hittills. Antalet som säger sig vara mycket intresserade av att köpa har ökat markant under den tid som den har börjat komma ut i verkligheten i USA. Goldman Sachs frågade folk och fick följande svar:
 
 
 
Väldigt viktigt för människors intresse för en produkt är förstås också vad tidningar och allehanda recensenter tycker och här har man verkligen lyckats. Förutom det vanliga smågnället som visar att man inte är köpt av Apple som mest har handlat om att tredjepartsappar ännu inte fungerar så bra på klockan och att det är irriterande väntetider ibland, så har alla viktiga källor talat väl om produkten. Många av dem mycket väl och i princip ingen av dem verkar tvivla på att detta är en mycket bättre produkt än vad konkurrenterna hittills har lanserat.

Det som dock gör det hela verkligt intressant är att många icke-tekniknerdar, även riktiga klockentusiaster, har kommit ur garderoben med extremt positiva recensioner (1, 2).

Den stora marknad jag ser för produkten är förstås redan vana iPhone-användare, med eller utan armbandsur idag, som vill ha de olika funktioner, främst bekvämligheten, som Apple Watch uppenbarligen levererar. Att personer som är hängivna samlare av mekaniska klockor skulle acceptera denna produkt talar förstås väldigt tydligt till dess fördel.

 
Överhuvudtaget är det mycket svårt att hitta några riktigt dåliga artiklar eller kommentarer om Apple Watch trots att vi är flera veckor in i lanseringen och Apple ALLTID drar till sig skandalrubriker eftersom allt om Apple drar till sig läsare. Nya Apple-produkter har ju historiskt fått en hel del  rätt obalanserad kritik från start, men detta är ju numera rätt farligt för journalisten i fråga då många dissningar av iPhone och iPad har blivit pinsamma i efterhand för författaren. Riktiga toknedskrivningar verkar helt saknas denna gång. Vissa exempel finns ju naturligtvis på mindre lyckade aspekter ingenting som blivit någon ”gate” eller viral video som visar hur dåligt det ena eller andra fungerar.
 
Apple Watch är förstås som sagt en helt ny produkt och än kan det hända något otrevligt som gör att dess gradvisa acceptans på världens olika marknader stoppas, men det känns väldigt osannolikt idag. iPhoneförsäljningen går i överljudsfart trots (eller snarare tack vare) att produkten fyller åtta år och Apple lanserar sedan ett år tillbaka ständiga nyheter till ekosystemet- Apple Pay, Home Kit, Health Kit osv som samtliga blir mer användbara om man har en Apple Watch. På samma sätt som våra andra iOS-produkter hela tiden blir mer användbara också genom att tredjepartsutvecklare hittar på ny mjukvara så kommer förstås Apple Watch att bli mycket bättre än den är idag genom detta.
 
Apple har en ny succé men det kommer förstås att ta ett tag tills det ger avtryck i deras enorma vinst.1 kommentar:

  1. Med tanke på bilden ovan..

    Oavsett teknikens framgångar så är valet rätt lätt - en Apple Watch eller en Nautilus på armen?
    Jag vet vad jag väljer :-)

    Mvh//Cm

    SvaraRadera