måndag 27 april 2015

Apples Q2, FY 2015


Jag tror på ännu ett rekordkvartal för Apple. Inte bara ett vanligt "earnings beat" utan precis som julkvartalet ett jättekvartal drivet av mycket stark iphoneförsäljning men också fortsatt momentum för Mac, Services och iTunes.

Marginalen kommer att vara stark trots den stigande dollarkursen framförallt tack vare iPhone 6, inte minst Plus och de nya minnesuppgraderingarna. Rapporter de senaste veckorna från ARM (konstruerar processorerna med samma namn), och LG Display (skärmar till iPhone) tyder på enorm efterfrågan.

Vinst per aktie (VPA) kommer att drivas på rejält av de accelererade återköpen, något som de flesta analytiker alltid underskattar med bravur.

Min prognos:

iPhone: 65 miljoner
iPad: 12,5 miljoner
Mac: 5,5 miljoner

Bruttomarginal: 40,5 % (guidning: 38,5-39,5)
Intäkter: 63 miljarder (guidning: 52-55, analytikerna: 56)
VPA: 2,45 (analytikerna: 2,14)Vi kommer också att få veta det kommande årets utdelning, vilken troligen ökar mer än vanligt nu när återköpen har varit så stora och de senare kan tänkas sjunka som andel av "återbäringen" då aktien ju är väldigt mycket dyrare idag än för ett år sedan. Med de ofattbara summor som Apple f.n. tjänar så finns det dock gott om plats för båda.

En kittlande tanke är förstås att Apple skulle en dag höja utdelningen rejält. Man har ju råd med radikalt högre utdelning än idag och eftersom amerikanska direktavkastningar är klart lägre än i Sverige skulle detta, givet att företaget fortfarande växer tillfredsställande, leda till en motsvarande uppvärdering av aktien. Det känns hursomhelst helt givet att Apples utdelning om några år kommer att vara klart högre än idag.

Gudingen för nästa kvartal kommer troligen att vara robust tack vare iPhone 6 och att Apple Watch har tillkommit.

Runt kl 22:30 ikväll vet vi svaret. Missa inte att lyssna på analytikerkonferensen en halvtimme senare (länk via IR på www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq215)


3 kommentarer:

 1. Vågar du dig på en gissning angående utdelningen?
  Jag hoppas på en fördubbling, men det är iof inte julafton riktigt än ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är omöjligt att veta, de har ju ökat med typ 10-20 % på senare år men det enda jag vågar gissa är som sagt att de ökar den mer än vanligt idag. Apples policies för detta har ändrats gång på gång så vi får se.

   Radera
  2. Du låg lite högt... Men närmare än vad analytikerna trott.
   10,8% höjning av utdelningen, inte illa men jag hoppades på mer... Sen ökar dom återköpsprogrammet rejält. Det går bra nu!

   Radera