fredag 27 februari 2015

Vad är klockan?


Apple meddelade precis att man kommer att hålla ett att döma av lokalen mycket stort event kallat "Spring Forward" som förstås kommer att huvudsakligen handla om Apple Watch. Denna kommer att släppas i april vet vi från analytikerkonferensen och alla försöker få grepp om vad den egentligen är och hur mycket den kommer att sälja samt till vilket pris.

De två sistnämnda är svåra att uppskatta då vi ju bara har instegsmodellens pris på 349 dollar att gå på förutom den uppenbara sanningen att guldversionen kommer att vara väldigt dyr, tusentals dollar utan tvekan.
Den första frågan, vad det är, skulle jag säga är enklare att besvara. Den är till att börja med inte ett armbandsur "as we know it". Det är lika uppenbart som att den, precis som iPhone, iPod och iPad, kommer att förändras och förbättras i rasande takt i början.

Iphone var inte en ny mobiltelefon varför alla prognoser grundade på hur många mobiltelefoner som såldes 2006 var ganska meningslösa. Iphone var en helt ny produkt, på samma sätt som iPod var långt ifrån de tidigare mp3-spelarna med sina minimala minnen och värdelösa användargränssnitt. Ett armbandsur visar tiden och innehåller i många fall vissa andra funktioner, medan Apple Watch är en helt annan fågel. Detta står klart redan idag. Den gör många saker ett armbandsur inte gör och den är framförallt en satellit till iPhone. En satellit som gör det enklare att hantera ens iPhone men den överför också egna data till iPhone som den senare aldrig hade kunnat hämta in, inte minst inom hälsa och motion.

En Apple Watch gör allt som ett armbandsur gör vad gäller tid, men den kommunicerar också vad som sker på ens iPhone (meddelanden, samtal, påminnelser) den kan köra olika appar och spel samt betala med Apple Pay, den möjliggör direktkommunikation med andra bärare av Watch samt den mäter och analyserar våra biodata. Det senare är troligen något som kommer att byggas ut rejält i takt med att tekniken förfinas och tillstånd ges av myndigheter. Det här är sammantaget i grunden någonting annat än vad dagens armbandsur gör.
Apple Watch kommer, om den slår igenom, att totalt förändra vad man kan bära på armen. Precis på samma sätt som iPhone förändrade vår uppfattning om vad en mobiltelefon är för någonting. Den kommer dock inte att slå ut de klassiska armbandsuren eftersom dessa äger egenskaper som en elektronisk produkt aldrig kan ha (se bara på hur quartz-uren inte på något sätt konkurrerade ut de mekaniska uren även om så många förutspådde detta). Detta är inte väsentligt för dess framgång, utan vad som är viktigt är huruvida den är tillräckligt elegant för att tilltala den normale iphone-användaren (iPhone krävs för att den ska fungera) i tillräckligt stor omfattning. En fortsatt miniatyrisering och personalisering av datorer är också ett naturligt steg att ta. Det betyder inte att vad som helst funkar förstås (se bara Googles idiotiska "Glass").

Det är alltså populationen iPhone-användare som är den adresserbara marknaden för produkten. Inte alla som idag bär ett armbandsur. Detta för att det som sagt är en annorlunda produkt än ett klassiskt ur, men även för att det finns många idag som inte bär klocka, men väl äger en iPhone som förstås fungerar som klocka för dem.
Jag tror förstås att succén är given. Apple vet vad de gör att redan det vi har sett hittills visar att man är i en helt (!) annan division mot konkurrenterna redan från start, både design- och funktionsmässigt. Sedan är det förstås så att det kommer att dröja ett tag tills vi vet hur stor denna produkt blir, men jag tror alltså att den kommer att bli i linje med deras storsäljare, även om iPhone med mycket hög sannolikhet kommer att vara den stora produkten i många år än.

5 kommentarer:

 1. Konkurrenterna har ju redan sedan länge sina klockor på marknaden så ja, det är tydligt att Apple är i en helt annan division.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, inte ens du kan väl tro att android-klockorna har nån större chans *om* smartwatches blir en stor produktkategori.

   Radera
  2. Jag tänker inte börja bära klocka igen ens om jag får en gratis, vare sig Android eller ios.

   Radera
 2. Uppskattar ditt jobb och dina inlägg, keep up the good work! /Johan

  SvaraRadera