lördag 24 januari 2015

Starbucks rapport


Det känns som om all tveksamhet släppte angående Starbucks förmåga att fortsätta sin otroliga tillväxt enligt alla parametrar med torsdagens rapport. Starbucks växer sin omsättning i absoluta tal, i existerande butiker och över hela världen och det går snabbt framåt, dvs precis vad marknaden tycker om. Vinsten följer med i snabbare takt än omsättningen (16 % mot 13 %) och det känns som om man gör absolut allt rätt idag och det är uppenbarligen inga problem att öppna 512 nya ställen senaste kvartalet, tvärtom tillhör deras nya caféer generellt de bäst presterande inom ett år från öppningen.
Starbucks är notoriska hypare av allt de lanserar förstås, men det går i vilket fall inte av de presenterade siffrorna att se något som motsätter att bra precis alla deras uppköp och innovationer har varit lyckade, i flera fall väldigt lyckade.

Tillväxten i Kina är enorm med runt 850 nya caféer detta år, men även USA växer fortsatt mycket snabbt, både i antal nya caféer och omsättning i existerande (+5 %), i det senare både i antalet besökare och hur mycket de i snitt köper för.

Jag har minskat lite på marginalen, typ 20 % det senaste halvåret och lär fortsätta med det om aktien stiger, men precis som med H&M är detta ett företag jag med mycket stor sannolikhet kommer att fortfarande äga om fem år, i alla fall 10-15 % av min portfölj. Troligen är aktien då dubblad mot idag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar