söndag 4 januari 2015

År 2014


Även om det är fel att se årsskiften som början på något nytt på marknaden så är ett år ändå en tillräckligt lång period att kunna stämma av sin avkastning, särskilt förstås om man gör det år efter år.

2014 blev förstås ett mycket bra år för mig när både de gamla och de ovanligt många (fyra) nya innehaven gick mycket bra. Det är svårt att räkna ut det exakta utfallet utan att lägga ned mycket arbete eftersom jag sålt en del av Apple och Starbucks under året samt investerat i nya aktier med pengar från en klocka samt värdesäkrade produkter jag sålde (även de med mycket god; 17-38 % utveckling från slutet av 2012). Dessutom har jag tagit ut pengar och gjort mer fysiska investeringar samt till det goda livet.

Swedbank med idag 34 % av portföljvikten steg modest från 180 till 196 kronor (9 %) till vilket förstås får föras en mycket fin utdelning på 10,10 kr (5 %) och drygt 14 % totalt.

Apple (20 % av portföljen idag) blev förstås årets stora raket med sin kursuppgång från 77 till 110 dollar (i första fallet förstås omräknat efter splitten) och dollarns uppgång från 6,50 till 7,93 en sammanlagd värdeökning i kronor på 74 % under året. Till detta kommer utdelningen på 1,85 dollar (1,7 %) gav ung. 76 % totalt

Starbucks (16 % av portföljen idag) gick från 77 till 81,5 dollar (6 %) samt utdelning på 1,10 dollar (1,25 %) vilket tillsammans med dollaruppgången gav ung. 30 % totalt.

H&M (10 % av portföljen idag) ökade från 294 till 327 (11, 2 %) samt en utdelning på 9,50 vilket ger 14,5 % totalt.

Mina innehav från årets början steg alltså ung. 32 % om man räknar nuvarande fördelning, att jämföra med index inkl. utdelningar som blev +16 % under 2014. (Jag sålde i år mina sista 500 Boliden som jag 2008 köpte för 35 kr men dem räknar jag inte med här eftersom de saknar betydelse.)

Övriga 20 % av dagens portfölj är fördelade på mina nya placeringar- SHB, Investor, Nordea och NCC. Dessa steg från köpetillfället (i våras för första köpet av SHB, Investor och NCC, i höstas för andra köpet av SHB och min lilla placering i Nordea) inkl. eventuell utdelning med 12,5 % (därtill härliga 22,4 % på de sista SHB som jag köpte på 290 kr vid höstens ras), 35 %, 8,3 % samt 9,5 %. Hur man än räknar så slog alltså dessa med bred marginal index om man räknar om till helår, i Investors fall flera gånger om).

SHB är idag 8 % av portföljen, Investor 4 %, NCC 5,5 % och Nordea 2 %. Detta ger om jag räknar som ovan ett "delårsresultat" (i snitt 8 mån.) på runt 15 % vilket betyder ung. 22 % omräknat till helår.

Jag "tjänade" under året långt mer på värdeökningen och utdelningarna än jag gjorde på mitt arbete. Utdelningarna kommer nästa år troligen att ligga runt 50 % av vad jag har i lön. Utdelningarna stiger brant i takt med att jag har minskat i AAPL och SBUX och köpt några av börsens största utdelare.

Båda dessa jämförelser blir förstås mycket mer till aktiernas fördel om man räknar efter skatt då alla placeringar är i ISK med idag försumbar beskattning.

Sådana jämförelser blir dock lite haltande eftersom jag på min löneskatt har betydande ränteavdrag samt både ROT och RUT vilket man förstås endast får någon nytta av om man betalar skatt till att börja med. (Skulle jag endast placera pengar så försvinner i vilket fall min ROT och RUT, ränteavdraget kunde min fru ta över nästan av nu när räntan är lägre och vi båda ligger långt under maxgränsen på 100 000 kr.)

Oavsett hur man räknar var 2014 ett helt fantastiskt år.15 kommentarer:

 1. Gratulerar till ett bra år!

  SvaraRadera
 2. Tack för en bra blogg, fortsätt så!
  Grattis till en fin utveckling också. Själv gick jag något bättre än index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det. Grattis, allt över index gör det mödan värt.

   Radera
  2. köpte ju Apple når du tryckte för den som mest. Det har gjort underverk för portföljen i år. Sen har ju dollarkursen varit snäll för avkastningen också

   Radera
 3. Grattis till ett bra år! Det har även gått bra för mig, mina största innehav är Apple, NeuroVive Pharmaceutical Betsson(nyss sålt) och Softronic. Du äger väldigt mycket bank, jag funderar på att köpa Avanza hur ser du på dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt positiv till svenska banker, men jag väljer storbankerna eftersom deras intjäning är mycket säkrare än småbankernas. Jag kan inte heller bedöma hur Avanza står sig emot konkurrensen eller hur det skulle gå för dem om det blev stora börsfall och folk förlorade sitt idag så stora intresse för aktier.

   Radera
  2. Tack för svar, mycket bra poäng!

   Radera
 4. Man skulle uppenbarligen ha ägt Apple. Själv har jag ägt Nokia som inte blev någon direkt lysande affär. Gick dock + men hade jag köpt Apple hade jag varit betydligt gladare idag :-) . Bara att gratulera!

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat Lou, tror du var den första blogg jag läste 2009 och har alltid följt din Apple rapportering genom åren för att intresse förelegat att handla en bunt. Gjorde slag i saken då dom föll till 390 presplit i flera omgångar för jag var för snål innan. Hade även jag ett fantastiskt år även om Apple och kronförsvagning mot dollarn bara var bitar av flera delförklaringar till utfallet. Lycka till 2015!
  Med vänlig hälsning .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för sent svar. Jättekul att det gått bra. Lycka till du med.

   /Magnus

   Radera
 6. Grattis till ett fint år och tack för bra läsning och inspiration genom åren även om jag absolut inte har behövt övertygas om AAPLs förträfflighet :)

  Tog rygg på Starbucks (även om det var sent) och det har ju blivit bra. I och med det tittade jag även på Whole Foods Market och köpte en sudd vid exakt rätt tillfällle och det har sedan gått fantastiskt. Just nu känns det som man är odödlig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Long time no see. Kul att du följde med på starbucksresan. Också kul att idag läsa våra strider mot alla applehatare gör 1,5 år sen. Ganska tyst bland dem idag. Tänkte faktiskt igår att man borde ha det som vinnande generaler i Rom hade- någon som viskar i ens öra "Kom ihåg att du är dödlig!@

   Radera
 7. Kept Apple åt tjejen pga dina fina analyser. Tror hårt på Apples fortsatta innovationsförmåga. Apple pay och apple watch har stor potential båda två. Det jag tror framtida Apple kommer att satsa på är TV - film, serier och en utveckling av apple tv.

  Framtiden får utvisa. Tack för en väldigt bra blogg!

  SvaraRadera